5 verrassende steden in het Saarland

Laat je verrassen door deze vijf steden

 
 
Home / Artikelen / 5 verrassende steden in het Saarland
 

Saarland is een regio in zuidwest Duitsland en grenst aan Luxemburg en Frankrijk. De streek dankt zijn naam aan de rivier de Saar. Dit is een zijtak van de rivier de Moezel. Net als in de Moezelstreek vind je hier prachtige heuvels bedekt met uitgestrekte wijngaarden, bossen en weilanden. Fietsers en wandelaars zijn hier helemaal thuis, maar maak ook zeker een aantal tussenstops in de verrassende steden in het Saarland. We geven je hier tips voor 5 mooie steden in Saarland die je beslist zullen betoveren!

Saarbrücken: Een metropool midden in de natuur

Vanuit de rust van de natuur in het Saarland kun je zo de bruisende studentenstad Saarbrücken induiken. Vanwege de ligging vlak bij de grens, vind je hier veel Franse invloeden. Dit komt onder meer magnifiek tot uiting in de Duits-Franse Tuin. Wat mag je verder niet missen? Snuif de sfeer van de stad op door relaxed een terrasje te pikken op de St. Johanner Markt. Steek daarna de rivier de Saar over en bezoek het Kasteel van Saarbrücken. Aan het Slotplein ligt ook het Historisch Museum Saar met ondergrondse verdedigingswerken. In deze metropool ben je wel even zoet!

Saarlouis: De koninklijke troef van Saarland

Dit bijzondere stadje werd in 1680 gesticht door niemand minder dan de Zonnekoning Lodewijk XIV. Hij liet hier door zijn bouwmeester Vauban een verdedigingsbastion bouwen. Omdat de koning zo van deze plek hield, gaf hij er zelfs zijn naam aan. Vandaag de dag kun je hier de overblijfselen van de vesting bewonderen. In het Stedelijk Museum kun je meer leren over deze markante geschiedenis en een maquette van de voormalige vesting bekijken. In wat eens de kazematten waren, huizen nu cafeetjes en restaurants. Neem ook zeker een kijkje bij de gedeeltelijk in tact gebleven vestinggracht.

Center Parcs Parc Bostalsee is gelegen aan de Bostalsee en dus perfect voor watersporters, maar ook als uitvalsbasis om Saarland te verkennen. Heerlijk is ook een duik in het tropisch zwembad.

Merzig: Bossen, bouwstijlen, tuinen en wolvengehuil

Merzig is een klein, maar verrassend stadje in Saarland. Het is de perfecte uitvalsbasis om te voet of op de fiets de omliggende bossen te verkennen. Vlak bij ligt het Wolvenpark Werner Freund. Wat je ook niet mag missen is de zintuigentuin, de Garten der Sinne. In het centrum van Merzig word je omringd door gebouwen in diverse bouwstijlen, zoals het barokke Rathhaus en de Romaanse zuilenbasiliek St. Peter. Verder kun je in Merzig een streekmuseum en kunstgalerie bezoeken. In de Fellenbergmolen loop je rond door een werkplaats uit de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Lees ook: Wat te doen in Saarland? Onze tips!

Mettlach: Schitterend uitzicht over de Saarschleife

Tijdens je verkenningstocht door Saarland mag je Mettlach niet voorbijrijden. Hier ligt de iconische Saarschleife; een U-bocht in de rivier. Vanaf de hoge helling heb je een prachtig uitzicht over dit natuurschoon. Voor het ultieme uitzicht volg je het Boomtoppenpad Saarschleife dat tot 23 meter hoogte door de boomtoppen voert en uitkomt bij een 42 meter hoge uitkijktoren. Een cultuurhistorische topper in Mettlach is de benedictijner abdij, waar nu Villeroy & Boch huist met een museum over de geschiedenis van aardewerk. Koopjesjagers maken een stop bij het outletcentrum in Mettlach.

Tijdens je verblijf ontkomt je niet aan een boottocht over de Saar

Homburg: Unieke zandsteengrotten van 12 verdiepingen

Op zoek naar een levendig stadje om te winkelen of een hapje te eten, dan zit je in de universiteitsstad Homburg goed. Onderweg door het centrum kom je vast de neoromaanse St. Michaelkerk tegen. De belangrijkste historische attractie van het stadje zijn de ruïnes van de Hohenburg. De grootste verrassing ligt in het hart van de heuvel. Hier tref je de grootste door mensenhanden gegraven zandsteengrotten van Europa aan. Er worden begeleide rondleidingen gegeven door de geheimzinnige gangen en indrukwekkende koepelzalen met maar liefst 12 verdiepingen. De gele en rode verkleuringen geven de gangen en zalen een unieke uitstraling.