7 bijzondere kinder-uittips in Friesland

Leerzaam, bijzonder en betaalbare uitjes

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Leuk met kinderen  /  7 bijzondere kinder-uittips in Friesland
 

Als het gaat om daguitjes met kinderen, denken veel mensen eerst aan Limburg, De Veluwe en Noord-Brabant. Maar wist je dat er ook in Friesland, talloze uitjes te vinden zijn! Bijzondere uitjes zoals het Kameleondorp en het Ot en Sien museum. Zijn je kinderen dol op dieren? Bezoek dan Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden. Bovendien is Friesland zeer waterrijk, volop water- en vaarpret dus. Of wat dacht je van een uitstapje naar een Waddeneiland? Kortom, eindeloos veel mogelijkheden. We tippen de 7 mooiste uitjes in Friesland!

Dagje eropuit – koop je tickets online

Kameleondorp

Wie kent ze niet van vroeger, de Kameleonboeken met de stoere tweeling Hielke en Sietske. De verhalen spelen zich af in Friesland in het fictieve dorp Lenten. In het Kameleondorp in Terherne worden deze verhalen uit de Kameleon boeken in leven gehouden. Hier waan jij je voor eventjes midden in de jaren 50 en kunnen kinderen heerlijk spelen op het avonturen-eiland, bezoek de Kameleonboerderij en maak een rondvaart door de omgeving van Terherne. Goed om te weten: vies worden mag! Aders: Koailân 2, Terherne.

Sybrandys.nl

Sybrandy’s is een attractiepark in Zuidwest Friesland, waar kinderen tot 13 jaar zich geweldig kunnen vermaken in de meer dan 40 attracties en speeltoestellen. Van een stoeltjeslift, tot een snelle en hoge glijbaan tot aan griezelen in het spookhuis. Ook aan de allerkleinsten gasten is gedacht. Bovendien zijn er ook twee overdekte speeljungles – dus ook bij wat minder weer volop speelplezier! Ook heel fijn, Sybrandy’s is heel betaalbaar, parkeren is gratis en mag je je eigen eten en drinken meenemen. Adres: Jan Schotanuswei 71, Oudemirdum.

Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân heeft drie verdiepingen vol, met bijzonderheden uit de natuur. Niet alleen uit Friesland, uit alle delen van de wereld zijn er unieke voorwerpen tentoongesteld. Want heb jij al eens een spotvis of de enorme kaken van een blauwe vinvis van dichtbij gezien? Bezoek de Darwin zolder, hier leer je alles over de evolutietheorie en verwonder je in Verwonderland! Op de zolder woont Draak Li-Ming en in het weeshuisschooltje, wordt de geschiedenis van het weeshuis levend gehouden. Kortom, een leerzaam museum voor jong en oud.

Museum Ot en Sien

Jong en oud worden hartelijk welkom geheten in het Ot en Sien museum in Surhuiserveen. Je krijgt er uitleg over het leven van dhr. Cornelis Jetses, de illustrator van de verhalen van Ot en Sien. In het museum heeft de tijd honderd jaar stil gestaan. Het schooltje, de dokterspraktijk en het winkeltje komen rechtstreeks uit de tijd van toen. Natuurlijk zijn er souvenirs te koop van Ot en Siem en is er de mogelijkheid, tot het nuttigen van een hapje of een drankje in ouderwetse sferen. Adres: Jan Binneslaan 84, Surhuisterveen.

Aqua Zoo Friesland

Aqua Zoo Friesland kun je verkennen via de vele paadjes of volg de aangegeven route, zodat je zeker weet dat je niets mist. Kinderen kunnen overal verspreid door het park door ‘geheime’ paadjes en over bruggetjes op avontuur. Door sommige dierenverblijven kan vrij rondgelopen worden zoals bij de pinguïns, de kangoeroes en de ringstaartmaki’s. Sinds kort zijn er in het Aqua Zoo ook ijsberen en krokodillen van dichtbij te bewonderen. Leuk is ook het zeehonden- en pinguïnstrand. Spelen kan in de speeltuin en zijn er voldoende zit- en eetgelegenheden.

Attractiepark Duinen Zathe

Een dagje Duinen Zathe supergaaf en niet alleen voor de ouders, aangezien dit een all-in pretpark is. Je betaalt de entreeprijs en hiermee krijg je toegang tot alle attracties inclusief eten en drinken. Ook voor kinderen vanaf de peuterleeftijd tot een jaar of tien, is dit attractiepark supergaaf! Zo is er een verkeerscircuit waar ze echt leren autorijden, zijn er twee achtbanen, een waterglijbaan, een griezelig spookhuis, een overdekte apenkooi en een piratenschip met een piratendorp, om enkele attracties te noemen. Kortom, voldoende pret voor een compleet dagje!

Ooievaarsdorp Akmarijp

In Akmarijp vindt je het ooievaarsdorp. Als je de borden volgt, zie je al snel de ooievaars – hoog in de lucht – op de nesten zitten. De familie Leffertstra verzorgt de ooievaars en weet je alles te vertellen over deze bijzondere dieren. De boerderij is een aanrader voor kinderen, die vaak nog nooit een ooievaar in het echt gezien hebben. Foto’s maken mag en kinderen kunnen ook materiaal krijgen om een spreekbeurt voor te bereiden. De toegang is gratis, maar een vrijblijvende bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Adres: Graverij 5, Akmarijp.

Lees ook deze artikelen met Friesland in de hoofdrol:

Wat te doen in Friesland? Onze tips!
5 x de fijnste vakantieparken in Friesland


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.