6 plezierige en educatieve uitjes in Utrecht

Binnen- of buiten, er is voor ieder wat wils

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Leuk met kinderen  /  6 plezierige en educatieve uitjes in Utrecht
 

In de provincie Utrecht zijn heel wat leuke uitjes te vinden voor zowel kinderen als voor volwassenen. Vermakelijke uitstapjes, maar ook educatieve uitjes waar kinderen een hoop van kunnen leren, zoals het spoor- en het speelklok museum. Maar ook de stad Utrecht zelf biedt voldoende vermaak: daal af naar DomUnder en beklim de Dom. Zijn je kinderen dol op dieren? Provincie Utrecht heeft twee schitterende dierentuinen. Kortom, hoewel het de kleinste provincie van het land is, zijn er voldoende dagtrips mogelijk.

Dagje eropuit – koop je tickets online

Nijntje museum

Midden in het centrum van de stad Utrecht staat het Dick Bruna Huis, in de volksmond ook wel het Nijntje museum genoemd. Nijntje Pluis is bekend geworden door tekenaar en schrijver Dick Bruna, die nog steeds in Utrecht woont en werkt. Door de verschillende speelmaterialen en de werken die er te zien zijn, is dit museum een echte aanrader voor de allerkleinsten, maar ook voor de kinderen die net naar school gaan is het een leuk museum om te bezoeken.

Spoorwegmuseum

Een absolute favoriet is het Spoorwegmuseum! Hier ontdek je de geschiedenis van het spoor. Bekijk de echte historische treinen, luister naar de verhalen over de geschiedenis van de trein en bezoek het techlab, waar je alles te weten komt, over de werking van de treinen. Leuk is ook een bezoekje aan het groot buitenterrein. Je kunt er een echt seinhuis in werking zien en staat er een watertoren. Kleine kinderen kunnen plaats nemen in de Jumbo Express. Goed om te weten een bezoekje duurt gemiddeld zo’n 3,5 uur.

DOMunder

Dankzij het initiatief DomUnder kun je afdalen onder het Domplein en onder de bestrating kijken. Met behulp van een slimme zaklamp ontdek je Romeinse resten, die stuk voor stuk een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Je staat oog in oog met het praetorium, ontdekt onder meer olielampjes, dakpannen en Romeinse ‘kogels’, loopt langs oude grafkelders en maakt bijna aan den lijve mee hoe een tornado het schip van de latere kathedraal in 1674 deed instorten. Een leuk én leerzaam uitstapje.

Museum Speelklok

In hartje Utrecht vind je dit museum. Hier zie en hoor je alles over de geschiedenis van de mechanische muziek. De enorme draaiorgels waarbij vroeger gedanst werd, zijn nog steeds een feest om te horen. Bij de kindertour komen zowel volwassenen als kinderen aan hun trekken. Tijdens de leuke rondleiding vertelt een gids in duidelijke bewoordingen zijn verhaal. Na de rondleiding ga je aapjes zoeken en kinderen kunnen een orgelboek maken. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het café.

DierenPark Amersfoort

Amersfoort heeft een prachtige dierentuin met zo’n 1500 dieren! Olifanten, tijgers, aapjes en kun je levensechte Dino’s in het grote Dinobos bekijken. Grote kans trouwens, dat je een van de dierverzorgers ontmoet, ze kunnen je alles vertellen over de verzorging van de dieren. Voor wie durft kan ook gratis meedoen aan de ‘Koele Knuffels’. Supergaaf is ook SnavelRijk, dit is de grootste doorloop volière van Nederland. Spring in het bootje en vaar in de Grote Wildernis langs de ringstaartmaki’s, giraffen en zebra’s.

Ouwehands Dierenpark

Nog net in de provincie Utrecht ligt Ouwehands Dierenpark. Deze dierentuin staat bekend om het grote berenbos, waar beren veel vrijheid hebben. De beren die er leven zijn mishandeld of uit de handen van handelaren gered. Maar de absolute trots van Ouwehands zijn de twee reuzenpanda’s: Xing  Ya en Wu Wen. Die hier een aantal jaren te bewonderen zijn, waarna ze weer terug gaan naar China. Bezoek ook RavotAapia, Gorilla Adventure en de Ori Academie. Kortom, grote kans dat je aan een dagje Ouwehands niet voldoende hebt.

Lees ook deze artikelen met Utrecht in de hoofdrol:

Wat te doen in Utrecht? Alle highlights!
Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.