De mooiste dorpjes en stadjes in Twente

Cultuur en historie snuiven, winkelen en een terrasje pikken

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Nederland ontdekken  /  De mooiste dorpjes en stadjes in Twente
 

Twente is een streek die rijk is aan cultuur en historie. Deze historie is in de verschillende pittoreske dorpjes en stadjes, nog altijd goed zicht- en voelbaar. Bezoek het dorpje Ootmarsum en wandel door de oude straatjes, bomvol met ateliers en winkeltjes. Altijd al willen weten hoe men klompen maakt, bezoek dan Enter. Hier zie je klompenmakers aan het werk. Wil je lekker winkelen – dan kunnen we Enschede, Almelo en Hengelo aanraden. Natuurlijk mag je niet vergeten om op de fiets te springen, want rondom al de genoemde dorpjes, kun je ook eindeloos fietsen.

Slapen tussen cultuur en historie

Het dorpje Ootmarsum

Als er één plek is waar je die echte Twentse sfeer kunt ervaren, dan is het wel in het dorpje Ootmarsum. De vele historische panden, waaronder traditionele vakwerkhuizen, geven het dorp een speciale sfeer. Een deel van Ootmarsum is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Bewonder ook het stadhuis, de kerkjes, de kunstgalerieën, de openbare kunstwerken en neem een kijkje in Museum Ton Schulten. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op de terrasjes en er worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd.

Enter

Enter is een klein dorpje in Twente dat groot is in het bewaren van de sfeer van weleer. De mooie ligging aan de rivier de Regge en de bijzondere geschiedenis als ‘klompenmakersdorp’ dragen hiertoe bij. In het verleden werkten hier honderden klompenmakers. Ze vervoerden hun producten over het water in zogeheten zompen (platbodemschuiten). In de zomermaanden herleeft de sfeer van vroeger, wanneer klompenmakers hun ambacht weer uitvoeren. Zie de klompenmakers aan het werk, maak een boottochtje en bezoek het Klompen- en Zompenmuseum.

Enschede

Enschede beschikt over bijzondere musea, zoals het Rijksmuseum Twente en Museum TwentseWelle. Maak een wandeling door Roombeek, de nieuwe wijk op de plek waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond. Nu is hier bijzondere architectuur te bewonderen. Maak ook een rondleiding door de Grolsch Brouwerij, bekijk de Grote Kerk en volg een rondleiding door de Synagoge van Enschede, de mooiste synagoge van West-Europa. Enschede wordt bovendien dé winkelstad van Oost-Nederland genoemd. Vooral het H.J. van Heekplein en omgeving zijn populaire winkelgebieden.

Almelo

In het centrum van Almelo staan mooie historische panden en gevels. Het is hier prima winkelen: stap binnen in het ‘geboortehuis’ van Bolletje. Je waant zich hier terug in de 19de eeuw. Almelo staat op de 6de plaats van groenste steden van Nederland; er zijn vele parken en je wandelt of fietst vanuit het centrum zo de natuur in. Ga bijvoorbeeld naar de Gravenallee, de oprijlaan van Havezate Huize Almelo. Langs deze laan liggen eveneens diverse monumentale boerderijen. In hartje Almelo kun je ook prima winkelen en is er een ruim aanbod aan eetgelegenheden.

Hengelo

Een van de leukste stadjes om te bezoeken tijdens je verkenningstocht door Twente is Hengelo. Leer meer over de streekgeschiedenis in het Historisch Museum Hengelo. Techneuten moeten zeker het Twents Techniekmuseum HEIM bezoeken. Een unieke attractie in Hengelo is de Spoorfietsbaan. Fiets over een rails waar vroeger stoomtreinen overheen reden: je fietst zowel door de stad als door de natuur. Je ervaart onderweg de sfeer van weleer. Met kleine kinderen kun je in Hengelo het nostalgische pretpark Waarbeek bezoeken.

Lees ook deze artikelen met Overijssel in de hoofdrol:

De leukste pret- en dierenparken in Overijssel
5 x de fijnste vakantieparken in Overijssel
Wat te doen in Overijssel? De pareltjes


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.