Salland – sportief, ontspannen in de natuur

Maak een tocht over de Regge, bezoek Deventer en spring op de fiets

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Nederland ontdekken  /  Salland – sportief, ontspannen in de natuur
 

De streek Salland is een ideale bestemming voor liefhebbers van rust en natuur. Al wandelend of fietsend is hier veel te ontdekken. In voor een sportieve uitdaging, dan is een mountainbike tocht over de Sallandse Heuvelrug misschien wel een goede tip! Doe je het liever wat rustiger aan, maak dan een boottochtje over de rivier de Regge in een authentieke zomp of fluisterboot. Daarnaast is een bezoek aan de stad Deventer met verschillende musea, een ruim aanbod aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden ook een must! De hoogtepunten in Salland!

Vakantie in Salland – ruime keuze

Boottocht over de rivier de Regge

Een van de mooiste manieren om Salland en het Reggedal te verkennen is vanaf een boot. Van oudsher werd de rivier gebruikt door lokale ambachtslieden om hun goederen per boot te vervoeren. Deze boot werd ook wel een zomp genoemd, dit was een platte schuit. Vandaag de dag biedt rivier de Regge vele recreatiemogelijkheden. Maak bijvoorbeeld eens een rondvaart over de rivier in een authentieke zomp of in een fluisterboot en geniet van de Sallandse natuur vanaf het water.

Deventer

Laat je verrassen door de historische charme van Deventer. Wist je dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is? Het was lange tijd een belangrijke handelsstad en maakte deel uit van het Hanzeverbond. Bewonder het Penninckshuis en het historische stadhuis. Tips voor museums: het Speelgoedmuseum, Museum de Waag en het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis. Of beklim de toren van de Lebuinuskerk en krijg meteen een onuitwisbare impressie van Deventer! Deventer is ook een leuke winkelstad.

Lees meer: Wat te doen in Deventer? Dit zijn onze tips!

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ontdekken? Dan is het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug het startpunt. De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die 150.000 jaar geleden is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het landschap bestaat uit bossen, zandverstuivingen en heidevelden. In het Buitencentrum leer je alles over de natuur en de geschiedenis van dit gebied. Er is een natuurmuseum en je vindt hier tevens de Sterrenwacht van Hellendoorn. Vanuit dit centrum kun je mooie wandel- of fietstochten maken. Er is eveneens horeca aanwezig.

Het Reggedal

In het Reggedal zijn vele gemarkeerde wandel- en fietsroutes, zowel korte routes als routes die geschikt zijn voor een dagtrip. Fietsers kunnen gebruikmaken van de fietsknooppunten en zo hun eigen route samenstellen. Geniet van de kronkelende paadjes en van het uitzicht over de weilanden en de rivier. Ideaal voor vogelliefhebbers: je kunt hier ijsvogels, oeverzwaluwen, aalscholvers en eenden spotten. Op sommige plekken lopen de routes door de bossen en de heide van de Sallandse Heuvelrug. Onderweg kom je langs gezellige terrasjes.

MTB-routes

Als er één gebied is in Nederland dat bij uitstek geschikt is voor te gekke MTB-routes, dan is het wel Salland. Hier vind je uitdagende mountainbike parcoursen door de heuvels en bossen van de Sallandse Heuvelrug. Hier vindt u twee gemarkeerde routes. De blauwe route voert over de Holterberg, Sprengenberg en de Nijverdalse berg en dan weer terug naar Holten. De paarse route voert je over de Hellendoornseberg. De twee routes kunnen ook gecombineerd worden. De routes zijn online te downloaden.

Lees ook deze artikelen met Overijssel in de hoofdrol:

De leukste pret- en dierenparken in Overijssel
5 x de fijnste vakantieparken in Overijssel
Wat te doen in Overijssel? De pareltjes


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.