Zoek lekker weg inspiratie!

Ontdek de magie van de Duitse Sprookjesroute

Nergens komen de bekendste sprookjes zo treffend tot leven als op de Duitse Sprookjesroute, ook bekend als de ‘Deutsche Märchenroute’. Wil je de nostalgie van je kindertijd herbeleven of je kinderen een sprookjesachtige vakantie bezorgen? Pak dan je koffers, stap in de auto en ga op weg naar Duitsland. De Sprookjesroute begint in Hanau en strekt zich uit over 600 km, langs stadjes en dorpen die een band hebben met de gebroeders Grimm. Hier geven we een voorproefje van wat je in een aantal van deze steden kunt verwachten!

Vakantie langs de Duitse Sprookjesroute? Dit zijn onze tips

Er zijn geen reisorganisaties die een all-in autoreis aanbieden, die je langs de Sprookjesroute voert. Een prima alternatief is om verschillende hotels langs de route te boeken in de steden die je het meest aanspreken.

  • Booking.com heeft een prachtige selectie gemaakt van mooie en comfortabele hotels langs de Sprookjesroute. Je kunt kiezen voor een hotel in een grote stad, maar ook in kleinere dorpen zijn boekbare accommodaties beschikbaar, afhankelijk van je voorkeur.
  • Kijk ook zeker bij Voordeeluitjes. Via deze hotelaanbieder kun je ook hotels boeken in Duitsland.

Hotel langs de Duitse Sprookjesroute? Check deze

De 7 mooiste steden langs de Sprookjesroute in Duitsland

De Duitse Sprookjesroute is 600 km lang en naast de genoemde steden als Hanau, Hameln en Bremen, zijn er ook nog heel veel andere dorpjes die je onderweg kunt bezoeken. Denk hierbij aan Bad Oeynhausen, Nienburg of Werratal. De gehele sprookjesroute in Duitsland kun je hier bekijken.

De startplek van de Sprookjesroute is Hanau

De startplek van deze route is Hanau, de geboorteplaats van de bekende taalkundigen en sprookjesverzamelaars de gebroeders Grimm. Op het marktplein van Hanau staat een standbeeld van de broers. Dit stadje staat ook bekend om het Gebroeders Grimm Festival dat al ruim 35 jaar jaarlijks van mei tot juli plaatsvindt in een overdekt amfitheater. Verder kun je deelnemen aan een rondleiding van een stadgids, gekleed in een historisch kostuum, zoals Jacob en Wilhelm Grimm die in hun tijd droegen. Je wordt meegenomen naar belangrijke plekken uit hun jeugd! Bezichtig tijdens je verblijf in Hanau ook het sprookjesachtige Kasteel Philippsruhe.

Bezoek in Steinau het woonhuis van de familie Grimm

Steinau is een volgende ‘verplichte stop’ op de Duitse Sprookjesroute. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het historisch karakter van het stadje is intact gebleven. Bezoek hier het voormalige woonhuis van de familie Grimm, waar nu een museum in huist. Neem een kijkje in het leven en het werk van de gebroeders Grimm met veel interactieve elementen. Je kunt je hier helemaal onderdompelen in de wereld van de sprookjes! Je kunt in de voetsporen treden van de sprookjesvertellers door met een gids Steinau te verkennen. Bezoek je Steinau in de herfst, dan kun je het Marionetten Festival bijwonen!

Schwalmstadt, de stad van Roodkapje en de Boze Wolf

Wat is jouw favoriete sprookje? De fans van Roodkapje en de Boze Wolf mogen Schwalmstadt niet voorbijrijden! Dit stadje wordt namelijk de geboorteplaats van dit sprookje genoemd. Het verhaal komt echter uit Frankrijk en is door Franse vluchtelingen mee naar Duitsland gekomen, waar de gebroeders Grimm het op papier hebben gezet. De klederdracht van Roodkapje kwam echter nauw overeen met die van de meisjes in de Schwalmstreek, waardoor deze de bijnaam ‘Roodkapjesland’ kreeg. Bewonder in Schwalmstadt het beeld van Roodkapje en de Boze Wolf, wandel door het oude centrum en bezoek het Museum van Schwalmstadt.

Kassel, de hoofdstad van de Duitse Sprookjesroute

In Kassel waan je je midden in een sprookje. Het is dan ook de hoofdstad van de Duitse Sprookjesroute. In het museum Grimmwelt komen vele sprookjes tot leven, dankzij de vele interactieve elementen. Daarnaast worden hier ook de persoonlijke exemplaren en notities van de sprookjes van de gebroeders Grimm bewaard. Deze vormen een onderdeel van het werelddocumenterfgoed van UNESCO. Om tijdens de Duitse Sprookjesroute nog meer in sprookjesachtige sferen te komen, is een bezoek aan het UNESCO Bergpark Wilhelmshöhe met watervallen, weelderige natuur en het Hercules-monument een aanrader. Daarnaast kun je in Kassel ook mooi wandelen, kuuroorden bezoeken of een boottocht over de Fulda maken.

Kassel is prachtig en een dag is veel te kort om alle hoogtepunten te bezoeken. Reserveer een hotel via Booking en blijf een paar dagen

Trendelburg, de stad van Rapunzel

Binnen het prachtige decor van Trendelburg rijst een hoge toren op; dit is de toren van het kasteel van Rapunzel! Ook hier lijkt het alsof je in het sprookje terecht bent gekomen. Onder in de toren kun je een replica van een martelkamer bezichtigen. Je kunt ook de wenteltrap omhoog klimmen. Boven in de toren word je beloond met een mooi uitzicht over de omgeving. Op zondag wordt er op de binnenplaats van het kasteel een kleine voorstelling gegeven door Rapunzel. Een ander hoogtepunt in Trendelburg is het sprookjesfestival in het kasteel dat in mei plaatsvindt!

Hamelen, de stad van de rattenvanger van Hamelen

Hamelen is een van de grootste trekpleisters van de Duitse Sprookjesroute, want iedereen wil weleens de rattenvanger van Hamelen ontmoeten! Van half mei tot half september wordt er elke zondag om 12:00 een openlucht theatershow opgevoerd met circa 70 acteurs. Tijdens deze voorstelling wordt het verhaal verteld van de tragische verdwijning van 130 kinderen uit de stad in 1284. De voorstelling is gratis. Daarnaast wordt er in de zomer ook elke woensdag om 16:30 de musical ‘Rats’ opgevoerd. Verder kun je hier ook jaarrond de Rattenvanger en overige personages uit het sprookje ontmoeten. Bezoek ook het Hameln Museum of boek een rondleiding door de stad met de Rattenvanger als gids!

Bremen, de stad van de Bremer stadsmuzikanten

Na veel kleine idyllische dorpjes bezocht te hebben, eindigt de Sprookjesroute in de bruisende stad Bremen. Toch vind je ook hier de magie van de wereld van de sprookjes, want Bremen staat bekend om zijn Bremer stadsmuzikanten. De muzikanten uit het sprookje zijn een ezel, een hond, een kat en een haan die elkaar ontmoetten, nadat ze ontvlucht zijn aan de dood. In de stad staat een stambeeld van deze dieren, dat ontworpen is door Gerard Marcks. Je vindt dit beeld naast het stadhuis op het Marktplein. Hier tref je eveneens het Bremer Loch aan; een gat in de grond. Stop er een muntje in en je hoort de geluiden van de vier dieren. Verder kun je hier ook rondleidingen volgen die in het teken staan van de Bremer stadsmuzikanten.

Hotel langs de Duitse Sprookjesroute? Check deze!

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland