De Duitse Sprookjesroute

Soms komen sprookjes echt tot leven

 
 
Home / Artikelen / De Duitse Sprookjesroute
 

Nergens komen de bekendste sprookjes zo treffend tot leven dan op de Duitse Sprookjesroute, oftewel de ‘Deutsche Märchenroute’. Wil je ook de nostalgie van de kindertijd laten opleven of je kinderen een unieke vakantie laten beleven? Pak dan je koffers, stap in de auto en ga op weg naar Duitsland. De Sprookjesroute start in Hanau en voert langs 600 km met stadjes en dorpen die een relatie hebben met de gebroeders Grimm. De route eindigt in Bremen. We geven hier een voorproefje van wat je in een aantal van deze plaatsen op de route kunt verwachten!

Tip! Er zijn geen reisorganisaties die een autoreis aanbieden, die je langs de Sprookjesroute voert. Een prima alternatief is het, om op de route verschillende hotels via Booking te boeken, in de steden, die je het meest aanspreekt.

Hanau

De startplek van deze route is de geboorteplaats van de bekende taalkundigen en sprookjesverzamelaars de gebroeders Grimm. Op het marktplein van Hanau staat een standbeeld van de broers. Dit stadje staat ook bekend om het Gebroeders Grimm Festival dat al ruim 35 jaar jaarlijks van mei tot juli plaatsvindt in een overdekt amfitheater. Verder kun je deelnemen aan een rondleiding van een stadgids, gekleed in een historisch kostuum, zoals Jacob en Wilhelm Grimm die in hun tijd droegen. Je wordt meegenomen naar belangrijke plekken uit hun jeugd! Bezichtig tijdens je verblijf in Hanau ook het sprookjesachtige Kasteel Philippsruhe.

Wil je wat langer in Hanau blijven? Reserveer een hotel via Booking

Steinau

Steinau is een volgende ‘verplichte stop’ op de Duitse Sprookjesroute. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het historisch karakter van het stadje is intact gebleven. Bezoek hier het voormalige woonhuis van de familie Grimm, waar nu een museum in huist. Neem een kijkje in het leven en het werk van de gebroeders Grimm met veel interactieve elementen. Je kunt je hier helemaal onderdompelen in de wereld van de sprookjes! Je kunt in de voetsporen treden van de sprookjesvertellers door met een gids Steinau te verkennen. Bezoek je Steinau in de herfst, dan kun je het Marionetten Festival bijwonen!

Wil je wat langer in Steinau blijven? Reserveer een hotel via Booking

Schwalmstadt

Wat is jouw favoriete sprookje? De fans van Roodkapje en de Boze Wolf mogen Schwalmstadt niet voorbijrijden! Dit stadje wordt namelijk de geboorteplaats van dit sprookje genoemd. Het verhaal komt echter uit Frankrijk en is door Franse vluchtelingen mee naar Duitsland gekomen, waar de gebroeders Grimm het op papier hebben gezet. De klederdracht van Roodkapje kwam echter nauw overeen met die van de meisjes in de Schwalmstreek, waardoor deze de bijnaam ‘Roodkapjesland’ kreeg. Bewonder in Schwalmstadt het beeld van Roodkapje en de Boze Wolf, wandel door het oude centrum en bezoek het Museum van Schwalmstadt.

Wil je Schwalmstadt als ook de omgeving verkennen? Reserveer een hotel via Booking

Kassel

In Kassel waan je je midden in een sprookje. Het is dan ook de hoofdstad van de Duitse Sprookjesroute. In het museum Grimmwelt komen vele sprookjes tot leven, dankzij de vele interactieve elementen. Daarnaast worden hier ook de persoonlijke exemplaren en notities van de sprookjes van de gebroeders Grimm bewaard. Deze vormen een onderdeel van het werelddocumenterfgoed van UNESCO. Om tijdens de Duitse Sprookjesroute nog meer in sprookjesachtige sferen te komen, is een bezoek aan het UNESCO Bergpark Wilhelmshöhe met watervallen, weelderige natuur en het Hercules-monument een aanrader. Daarnaast kun je in Kassel ook mooi wandelen, kuuroorden bezoeken of een boottocht over de Fulda maken.

Kassel is prachtig en een dag is veel te kort om alle hoogtepunten te bezoeken. Reserveer een hotel via Booking en blijf een paar dagen

UNESCO Bergpark Wilhelmshöhe

Trendelburg

Binnen het prachtige decor van dit sfeervolle Duitse dorpje en de omringende natuur rijst een hoge toren op; dit is de toren van het kasteel van Rapunzel! Ook hier lijkt het alsof je in het sprookje terecht bent gekomen. Onder in de toren kun je een replica van een martelkamer bezichtigen. Je kunt ook de wenteltrap omhoog klimmen. Boven in de toren word je beloond met een mooi uitzicht over de omgeving. Op zondag wordt er op de binnenplaats van het kasteel een kleine voorstelling geven door Rapunzel. Een ander hoogtepunt in Trendelburg is het sprookjesfestival in het kasteel dat in mei plaatsvindt!

Wil je wat langer in Trendelburg blijven? Reserveer een hotel via Booking

Hameln

Dit stadje is een van de grootste trekpleisters van de Duitse Sprookjesroute, want iedereen wil weleens de rattenvanger van Hamelen ontmoeten! Van half mei tot half september wordt er elke zondag om 12:00 een openlucht theatershow opgevoerd met circa 70 acteurs. Tijdens deze voorstelling wordt het verhaal verteld van de tragische verdwijning van 130 kinderen uit de stad in 1284. De voorstelling is gratis. Daarnaast wordt er in de zomer ook elke woensdag om 16:30 de musical ‘Rats’ opgevoerd. Verder kun je hier ook jaarrond de Rattenvanger en overige personages uit het sprookje ontmoeten. Bezoek ook het Hameln Museum of boek een rondleiding door de stad met de Rattenvanger als gids!

Ook Hameln herbergt veel moois en is een dag Hameln te kort. Reserveer een hotel via Booking en geniet lekker lang in Hameln

Bremen

Na veel kleine idyllische dorpjes bezocht te hebben, eindigt de Sprookjesroute in de bruisende stad Bremen. Toch vind je ook hier de magie van de wereld van de sprookjes, want Bremen staat bekend om zijn Bremer stadsmuzikanten. De muzikanten uit het sprookje zijn een ezel, een hond, een kat en een haan die elkaar ontmoetten, nadat ze ontvlucht zijn aan de dood. In de stad staat een stambeeld van deze dieren, dat ontworpen is door Gerard Marcks. Je vindt dit beeld naast het stadhuis op het Marktplein. Hier tref je eveneens het Bremer Loch aan; een gat in de grond. Stop er een muntje in en je hoort de geluiden van de vier dieren. Verder kun je hier ook rondleidingen volgen die in het teken staan van de Bremer stadsmuzikanten.

Zoek je een hotel in Bremen? Reserveer dan via Booking een hotel: Check hier de prijzen

Tip! Booking heeft de mooiste en populairste hotels op de Sprookjesroute samen gebracht. Interesse? Bekijk hier alle hotels op de Sprookjesroute