Zoek lekker weg inspiratie!

Must do: Varen op de Königssee

Laatste update op 15 februari 2024 door Jozet

Als je in of in de buurt bent van Berchtesgaden in Zuidoost-Beieren, dan moet een bezoek aan de Königssee op je must-see lijst! Waarom? Als je het meer eenmaal ziet, is het niet moeilijk te begrijpen waarom de Königssee het mooiste meer van Duitsland is. Het water is kraakhelder, heeft een prachtige smaragdgroene kleur en door de schilderachtige bergen die het meer omarmen, lijkt het net alsof je een sprookje binnenwandelt.

Parkeren + tickets voor een rondvaart op de Königssee

De Königssee ligt in het dorpje Schönau am Königssee. Parkeergelegenheid is er meer dan voldoende, maar op drukke dagen kan het toch lastig zijn om een plekje te vinden. Wij waren er vroeg in de morgen, dus er was nog voldoende parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats loop je zo via een straatje vol met souvenirwinkeltjes naar het meer, waar je tickets kunt kopen. Wil je echt zeker zijn van een boottocht over de Königssee, ga dan zo vroeg mogelijk. Niet alleen is het dan rustiger, het kan ook zomaar zijn dat de tickets uitverkocht zijn. Om dit te voorkomen kun je ook je tickets ook online bestellen.

Naast een boottocht kun je er ook voor kiezen om een wandeling te maken langs de oevers van de Königssee. Bij warm weer kun je zelfs een duik nemen in het meer. Watersporten zijn niet toegestaan, maar je kunt wel een kano huren en daarmee het meer op peddelen.

Boottocht over de Königssee

Als je kiest voor een boottocht, kun je kiezen uit drie opties. Zo kun je naar het schiereiland Hirschau varen, waar de Sint-Bartholomeüskerk ligt, maar je kunt ook uitstappen bij Kessel of doorvaren naar Salet. Ik koos ervoor om naar de schilderachtige bedevaartskapel Bartholomeüskerk te varen. Deze ligt direct tegen het Watzmann-gebergte, wat een schilderachtig plaatje oplevert.

De rondvaartboten zijn zelf ook prachtig! Een glanzende houten romp en het dak is wit. Tijdens de boottocht over de Königssee vertelt een van de kapiteins meer over dit gebied. Halverwege de tocht naar het schiereiland Hirschau stopt de boot op het meer. De deur gaat open en een van de bemanningsleden begint te spelen op zijn trompet. Omdat de steile bergwanden een sublieme echo veroorzaken, horen we de echo van de gespeelde noten wanneer hij stopt met spelen.

Schilderachtige schiereiland Hirschau met de Sint Bartholomeüskerk

We meren aan bij het schiereiland Hirschau. Naast het bezoeken van de Sint-Bartholomeüskerk, is er ook een restaurant en kun je er prachtig wandelen. Er zijn diverse wandelroutes, en je kunt naar de ijskapel wandelen. Dit is wel een stevige klim en goede wandelschoenen zijn een must. Een andere uitdaging is de klim naar het uitkijkpunt Archenkanzel, maar ook deze klim is pittig.

Het schiereiland Hirschau is overigens net zo sprookjesachtig als de Königssee. Alles is hier prachtig groen. Het kiezelstrandje wordt omarmd door groene bergen en je wordt getrakteerd op een schitterend uitzicht waarbij de bergen prachtig weerspiegelen in het kraakheldere water. Je kunt zo lang blijven als je wilt. De boten vertrekken regelmatig terug naar Schönau am Königssee.

Mooi uitzicht over de Königssee bij de Sint Bartholomeüskerk

Als je kiest voor een wandeling rondom de Königssee, is de Sint Bartholomeüskerk wellicht een optie. Een eenvoudige wandeling die je binnen twee à drie uur kunt voltooien. Bovendien brengt deze wandeling je ook langs het Aussichtpunkt Malerwinkel. De wandeling start aan de rand van de Königssee, bij de boothuizen. Hier wandel je naar links en begint de Malerwinkl Rundweg.

Hoeveel tijd je kwijt bent om de Königssee te bezoeken?

Als je alleen een boottocht wilt maken en even rond wilt wandelen op het schiereiland Hirschau, ben je zo’n 1,5 uur kwijt. Maar als je een (lange) wandeling wilt maken op het schiereiland Hirschau, of bijvoorbeeld de Malerwinkl Rundweg bewandelt, ben je heel wat meer tijd kwijt. Wij hebben alleen het schiereiland Hirschau bezocht en hebben er ongeveer 2 uur aan besteed.

Praktisch tip voor je bezoek aan de Königssee?

  • Je kunt ook online je ticket kopen, zodat je zelf de dag en tijd kunt kiezen
  • De waterkwaliteit van de Königssee is uitstekend. Er varen dan ook alleen elektrische boten
  • Ga vroeg in de ochtend, dan heb je voldoende parkeergelegenheid en een ticket, vooral in het hoogseizoen. Aan de kassa worden geen tickets voor de volgende dag verkocht
  • Wil je gaan wandelen rondom de Königssee of op een van de eilanden Hirschau en Salet? Zorg dan voor een goede wandeluitrusting

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland