De Zaanse Schans – een ‘oer-Hollands tafereeltje’

Hollands dorpje met molens en groene houten huisjes

 
 
Home / Artikelen / De Zaanse Schans – een ‘oer-Hollands tafereeltje’
 

Grote kans dat je ooit van de Zaanse Schans hebt gehoord. Dit is een oer-Hollands dorpje met molens en groene houten huisjes. Hiermee is dit oer-Hollands tafereeltje, een van de toeristische trekpleisters voor buitenlandse toeristen. Ja, het klinkt als een cliché, maar zo zien veel buitenlandse toeristen Nederland nog steeds. Wellicht is dat de reden dat het hier wemelt van buitenlandse toeristen. Maar ook voor Nederlanders zelf, is het een leuk uitje. Tenminste als je geïnteresseerd bent, in Nederlandse glorie en in een stukje geschiedenis van de Zaanstreek.

Het Zaans museum en de Zaanse Schans

De molens en houten huisjes zijn dé toeristische trekpleister. Maar zou je eerst wat meer willen weten over de Zaanstreek? Bezoek dan eerst het Zaans museum. Hier kom je alles te weten over de koopmansgeest, de inpoldering en mag de geschiedenis van het Verkade koekje niet ontbreken. Er is zelfs een koekjesmachine, die op volle toeren draait. Alle informatie kun je beluisteren via een persoonlijk audio systeem. Voor het Zaans museum betaal je entree, de Zaanse Schans met molens is gratis. Alleen als je een molen wil bezoeken betaal je entree. Overigens kun je de Zaanse Schans Card kopen. Daarmee krijg je entree tot het museum en tot de verschillende molens.

Geniet van een ‘oer-Hollands tafereeltje’ met molens en groene houten huisjes uit de 18e en 19e eeuw

Vanuit het Zaans museum wandel je in een paar minuten de Zaanse Schans op. De molens en houten huisjes zie je in de verte al liggen. In totaal staan er twaalf molens op de Zaanse Schans. De meeste molens zijn hier naartoe verhuisd en een aantal molens stonden hier al. Van de twaalf molens zijn er enkele in werking; de verf-, specerij-, houtzaag- en oliemolen. Deze molens kun je bezoeken. Bovendien is het indrukwekkend om te zien, hoe de grote molenstenen werken.

Naast de diverse molens is er ook een klompenmakerij, kaasboerderij, bakkerij museum, likeurstokerij en een tinnegieterij. Hier worden verspreid over de dag ook demonstraties gegeven. De demonstraties zijn gratis. Bij al deze bezienswaardigheden is uiteraard een winkel waar je al deze producten kunt kopen. Een bijzondere ervaring is een wandeling door het lieflijke, oud-Hollands dorpje. Houten huisjes en smalle straatjes. Midden in dit oud-Hollandse dorpje, ligt ook de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn. Verder liggen er diverse terrasjes een tonnenmakerij en een snoep- en koekjes winkel, met een heerlijke zoete geur.

Uiteraard mogen de diverse souvenirwinkeltjes en een grote klomp, die vooral zeer geliefd is bij de vele buitenlandse toeristen niet ontbreken. Je kunt prima een middagje rondlopen op de Zaanse Schans. Tussendoor kun je een Hollandse pannenkoek, broodje, visje of een kaasje eten. Zeker als je wilt zien hoe Nederland in de 18e en 19e eeuw er uitzag, een leuke lekker weg tip.

De Zaanse Schans is het jaarrond geopend. Tussen 10-17 uur kun je in het hoogseizoen, dagelijks vrijwel overal terecht. In het laagseizoen zijn niet alle bedrijven de hele week open

Oer-Hollands overnachten op de Zaanse Schans

Na een bezoekje aan de Zaanse Schans kun je geheel in stijl in ‘Hotel Zaandam’ overnachten. Het hotel is bekend over de hele wereld vanwege de bijzondere architectuur. De gevel van het hotel bestaat uit 70 gestapelde typische Zaanse huisjes en heeft elke hotelkamer een eigen oer-Hollands design. Het is een van de meest geboekte hotels op de Zaanse Schans. De reviews zijn uitstekend. Reserveren kan bij Voordeeluitjes en via Booking

Foto’s © Lekkerwegtips.nl