Zoek lekker weg inspiratie!

Beleef nostalgie op de Zaanse Schans

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de Zaanse Schans, een oer-Hollands dorpje met molens en groene houten huisjes. Dit pittoreske tafereel is een enorme trekpleister voor buitenlandse toeristen. Hoewel het misschien als een cliché klinkt, blijft dit het beeld dat veel buitenlandse bezoekers van Nederland hebben. Dat verklaart wellicht waarom het hier altijd wemelt van toeristen van over de hele wereld. Maar ook voor Nederlanders zelf is het een leuk uitje, vooral als je interesse hebt in de Nederlandse glorie en een stukje geschiedenis van de Zaanstreek wilt ontdekken.

Het Zaans museum en de Zaanse Schans

De molens en houten huisjes zijn dé toeristische trekpleister, maar wil je eerst meer weten over de Zaanstreek? Bezoek dan eerst het Zaans Museum. Hier kom je alles te weten over de koopmansgeest, de inpoldering, en mag de geschiedenis van het Verkade koekje niet ontbreken. Er is zelfs een koekjesmachine die op volle toeren draait. Alle informatie kun je beluisteren via een persoonlijk audiosysteem. Voor het Zaans Museum betaal je entree, maar de Zaanse Schans met molens is gratis. Alleen als je een molen wilt bezoeken, betaal je entree. Overigens kun je de Zaanse Schans Card kopen, waarmee je toegang krijgt tot het museum en de verschillende molens.

Vanuit het Zaans Museum wandel je in een paar minuten naar de Zaanse Schans. De molens en houten huisjes zie je al in de verte liggen. In totaal staan er twaalf molens op de Zaanse Schans. De meeste molens zijn hier naartoe verhuisd, maar een aantal stonden hier al. Van de twaalf molens zijn er enkele in werking: de verf-, specerij-, houtzaag- en oliemolen. Deze molens kun je bezoeken. Het is bovendien indrukwekkend om te zien hoe de grote molenstenen werken.

Na een bezoekje aan de Zaanse Schans kun je helemaal in stijl overnachten in ‘Hotel Zaandam’. Het hotel staat wereldwijd bekend om zijn bijzondere architectuur. De gevel van het hotel bestaat uit 70 gestapelde typisch Zaanse huisjes, en elke hotelkamer heeft een eigen oer-Hollands design. Het is een van de meest geboekte hotels op de Zaanse Schans, met uitstekende reviews. Reserveren kan bij Voordeeluitjes en via Booking

Wandel door het oud-Hollands dorpje met houten huisjes en smalle straatjes

Naast de diverse molens zijn er ook een klompenmakerij, kaasboerderij, bakkerijmuseum, likeurstokerij en een tinnegieterij te vinden. Gedurende de dag worden er demonstraties gegeven bij deze locaties, en deze zijn gratis toegankelijk. Elke plek heeft een bijbehorende winkel waar je deze producten kunt aanschaffen. Een bijzondere ervaring is een wandeling door het oud-Hollandse dorpje met houten huisjes en smalle straatjes. In het oud-Hollandse dorpje vind je ook de allereerste kruidenierswinkel van Albert Heijn. Daarnaast zijn er diverse terrasjes, een tonnenmakerij en een snoep- en koekjeswinkel, waarvan de zoete geur je tegemoetkomt.

Natuurlijk ontbreken de diverse souvenirwinkeltjes niet, evenals een grote klomp die vooral bij veel buitenlandse toeristen in de smaak valt. Een middagje ronddwalen op de Zaanse Schans is dan ook prima te doen. Tussendoor kun je genieten van een Hollandse pannenkoek, een stroopwafel, een visje of een stukje kaas. Het is een leuke tip voor een gezellig uitje als je een glimp wilt opvangen van het Nederland van de 18e en 19e eeuw.

De Zaanse Schans is het hele jaar door geopend. Tijdens het hoogseizoen kun je tussen 10 en 17 uur vrijwel overal dagelijks terecht. In het laagseizoen zijn echter niet alle bedrijven de hele week geopend.

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland