Zoek lekker weg inspiratie!

Must do: Naar de top van de Zugspitze

Laatste update op 15 november 2023 door Jozet

Zou het niet geweldig zijn om te kunnen zeggen dat je op de hoogste bergtop van Duitsland hebt gestaan? Ik vond het een prima idee en tijdens onze autorondreis door Beieren ben ik met de Bayerische Zugspitzbahn naar boven gegaan. Hoewel je ook te voet naar boven kunt gaan, is het beklimmen van de Zugspitze geen eenvoudige wandeling en vereist het de nodige klimervaring. Dus stapte ik in de Zugspitzbahn, die je binnen zo’n 10 minuten naar de top brengt. Wow, wat een geweldig uitzicht heb je hier.

De Zugspitze is bereikbaar vanuit Duitsland en Oostenrijk

Aan de Duitse zijde kun je vanuit Garmisch-Partenkirchen met het treintje naar de Eibsee reizen. Vervolgens kun je overstappen op de Eibsee-kabelbaan, die je naar de top van de Zugspitze brengt. Je kunt er ook voor kiezen om met het treintje door te rijden naar het Zugspitzplatt (2600 m) en vervolgens de Gletscherbahn naar de top te nemen. Vanuit het Oostenrijkse Ehrwald (Obermoos) brengt de Tiroler Zugspitzbahn je rechtstreeks naar het hoogste punt.

Hoe kom je op de top van de Zugspitze?

Naast het feit dat je naar de top kunt wandelen, zijn er gelukkig nog twee andere manieren om de top te bereiken. Vanuit het Oostenrijkse Ehrwald brengt de Tiroler Zugspitzbahn je naar de top. Aan de Duitse zijde kun je in de Eibsee-kabelbaan stappen. Voor deze laatste optie heb ik gekozen. Als je beneden staat, is de weg naar boven echt hoog! Ook niet vreemd als je bedenkt dat de kabelbaan maar liefst drie technische wereldrecords op haar naam heeft staan.

Zo heeft de Zugspitzbahn ’s werelds hoogste liftpaal; deze paal is 127 meter hoog. Daarnaast heeft de bahn het grootste hoogteverschil in één sectie (1945 meter), en het derde wereldrecord is te danken aan de afstand waarbij de kabel van de gondel niet wordt ondersteund door palen, namelijk liefst 3213 meter.

Met de Eibsee-kabelbaan naar te top van de Zugspitze

We waren vroeg in de ochtend en het weer leek op de dag dat we naar de top van de Zugspitze gingen wat minder. Hierdoor was het niet druk en was er voldoende parkeergelegenheid en geen wachtrijen. Je kunt de auto parkeren bij het ticketcentrum van de Eibsee-kabelbaan. Als je naar de top gaat, kun je overigens kiezen uit verschillende tickets die je naar de top brengen, zoals het bergtop-ticket, een wandel-ticket en een combi-ticket. Met een combi-ticket kun je vanaf de top de Gletscherbahn afdalen naar de eeuwige sneeuw van de Zugspitzgletscher. Zelfs midden in de zomer is hier nog sneeuw te vinden!

De rit naar boven is geweldig! De grote ramen van de cabines geven je een waanzinnig uitzicht op het berglandschap, behalve als je hoogtevrees hebt. Bij stevige wind en het passeren van de masten schommelt de cabine een beetje, wat voor enkele angstige minuten kan zorgen. Maar eenmaal boven op de Zugspitze kun je op het grote platform ronddwalen en genieten van het fenomenale uitzicht.

Maar als je écht naar de top van de Zugspitze wilt, moet je naar de Gipfelkreuz klimmen. Dit goudkleurige kruis bereik je via een klettersteig. Hoewel het een vrij korte klim is met ijzeren traptreden en staaldraad waaraan je je kunt vasthouden, moet je deze klim niet onderschatten. Ook goede schoenen zijn voor deze klim verstandig.

Wat is er verder nog te doen op de Zugspitze?

Er zijn ook enkele horecagelegenheden op de top van de Zugspitze, waaronder het Panorama-Gipfelrestaurant. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je hier een geweldig uitzicht op het berglandschap. Als je geïnteresseerd bent in de eerste beklimming van Josef Naus in 1820 en de bouw van de Zugspitzbahn, kun je ook de tentoonstelling ‘Faszination Zugspitze‘ met foto’s en een film bezoeken. Leuk om te weten: in de tentoonstellingsruimte is ook een glazen vloer. Als je hierop gaat staan, heb je uitzicht op de diepte onder je voeten. Daarnaast zijn er ook verschillende wandelroutes op de Zugspitze, die je naar de top of naar beneden leiden.

Wandel over de eeuwige sneeuw van de Zugspitzgletscher

Met je combi-ticket kun je vanaf de top van de Zugspitze in de Gletscherbahn stappen en afdalen naar de Zugspitzgletscher. Zelfs in hartje zomer ligt hier nog sneeuw! De gratis sleeën staan dan ook al klaar. Op de Zugspitzgletscher is ook een restaurant en een kapelletje. Maar de mooiste bezienswaardigheid is natuurlijk het schitterende uitzicht. Waar het weer in de morgen wat tegenviel, klaarde het in de loop van de morgen op en dan is het uitzicht prachtig.

Hoeveel tijd je kwijt bent om de Zugspitze te bezoeken?

Nu hangt het er natuurlijk van af of je kiest voor een bergticket of het combiticket. Wij hebben gekozen voor het combiticket en hebben zeker 5 tot 6 uur doorgebracht op de Zugspitze. Daarbij hebben we de ‘Faszination Zugspitze’-tentoonstelling bezocht, iets gegeten in het Panorama-Gipfelrestaurant en zijn we afgedaald naar de Zugspitzgletscher.

6 Handige tips voor je bezoek aan het Zugspitze

  • Het internet op de top van de Zugspitze is uitstekend
  • Wil je naar het Gipfelkreuz klimmen, zorg dan voor stevige schoenen
  • De Zugspitze is 2962 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Duitsland
  • De kosten voor een kaartje verschillen. Het hangt ervan af voor welk kaartje je kiest. Hiervoor kun je het beste kijken op de website van zugspitze.at
  • Wandelen op en rondom de Zugspitze is populair, maar dit is toch echt voor de geoefende bergwandelaar
  • Houd rekening met je kleding! Het is boven op de top van de Zugspitze een stuk frisser dan beneden. Bovendien kan het ook stevig waaien. Toen wij boven kwamen, was het echt koud, zo’n 5 graden. Ook wanten zijn dan fijn! Later op de dag klaarde het op en was het minder koud.

Waar ligt de Zugspitze?

De Zugspitze ligt in Zuid-Beieren, op de grens met Oostenrijk. Als je met de Eibseeseilbahn omhoog wilt, kun je instappen bij het dalstation in Eibsee. Wij bezochten de Zugspitze tijdens onze autorondreis door Beieren.

Video tour van de Zugspitze

Bekijk ook de onderstaande video en geniet van panoramische uitzichten.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland