Zoek lekker weg inspiratie!

Handige tips en reisadviezen voor de trein naar Berlijn

Laatste update op 21 februari 2024 door Jozet

De trein is een van de meest geliefde manieren om van Nederland naar Berlijn te reizen. Niet vreemd! Want na slechts 6 uurtjes stap je heerlijk uitgerust uit op Berlin Hauptbahnhof, in hartje Berlijn. Want files of incheckstress op het vliegveld blijven je bespaard! Ga je nu voor de eerste keer met de trein naar Berlijn, dan geven we je enkele tips om zo voordelig mogelijk te boeken, als ook enkele praktische tips om je reis met de trein naar Berlijn zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Tips om voordeliger met de trein naar Berlijn te reizen

Als je naar Berlijn reist wil je dit graag zo voordelig mogelijk doen! De eerste tip die we je kunnen geven is; hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je treinticket naar Berlijn. Treintickets voor Berlijn kun je 4 maanden van tevoren reserveren en zijn verkrijgbaar vanaf €38,- p.p. Maar er zijn nog een aantal tips waarmee je kunt besparen als je met de trein naar Berlijn wil reizen.

  • Reizen in de avonduren is vaak goedkoper
  • Doordeweeks en buiten de spits reizen is vaak voordeliger
  • Een weekend naar Berlijn? Reis dan op za-zo-ma i.p.v. vr-za-zo
  • Als je zeker weet dat je niet hoeft te annuleren of om te boeken kun je boeken zonder flexibele voorwaarden
  • Is nu de gewenste vertrekdag nog niet boekbaar. Klik dan op de gewenste vertrekdag in de kalender en stel een alert in.

Goed om te weten! Treintickets naar Berlijn zijn gekoppeld aan je persoonsgegevens en dus niet overdraagbaar. Tickets worden onderweg gecontroleerd op basis van je gegevens van je identiteitsbewijs of paspoort. Zorg er dus voor dat deze overeen komen!

Waar reserveer ik de trein naar Berlijn?

Je kunt direct via NS International je treinkaartje reserveren! Maar er zijn nog een aantal andere reisorganisaties die treinreizen naar Berlijn aanbieden, zoals TUI. Dit zijn veelal reizen inclusief de treinreis en een hotel overnachting. Het ligt er aan wat je zoekt, maar het kan zeker de moeite zijn om de prijzen te vergelijken. Zo biedt TUI meerdaagse treinreizen naar Berlijn aan, terwijl je bij NS International nog een hotel moet reserveren.

Met de trein naar Berlijn? Check deze aanbieders

Hoe reserveer ik een treinticket naar Berlijn?

Er zijn dus meerdere opties mogelijk! Je moet dus zelf bekijken wat voor jou de beste optie is! Wel kunnen we je als tip meegeven: hoe eerder jij je treinticket voor Berlijn reserveert, hoe goedkoper het is. Ga je echt last minute naar Berlijn, dan kan een meerdaagse treinreis juist wel voordeliger uitpakken. In Nederland kun je op verschillende stations, waaronder Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo, opstappen.

Goed om te weten! Wie niet in Amsterdam opstapt, maar in één van de andere stations, heeft een kortere reistijd. Vanuit Hengelo duurt de treinreis naar Berlijn slechts 4 uur!

Geef de gewenste datum op, selecteer het gewenste station, voer de gewenste vertrek- en aankomstdatums in, geef het aantal personen op en je krijgt een overzicht van beschikbare data met bijbehorende prijzen. Bovenop de basisprijs kun je een aantal opties selecteren. Eén daarvan is het reserveren van een zitplaats. Voor €5,- ben je dan verzekerd van een zitplaats, mocht de trein naar Berlijn vol zitten. Als je je fiets wilt meenemen, moet je dit ook reserveren.

Reizen met de Intercity naar Berlijn is heerlijk comfortabel en je kunt rekenen op een aantal fijne extra’s! Zo is er een treinbistro waar je sandwiches, salades, snacks en drankjes kunt kopen. Handig zijn ook de stopcontacten bij de raamplaatsen van de 1e klas en in de 2e klas bij elke tafelplaats. Nog een prettig voordeel ten opzichte van vliegen is dat je geen extra toeslag voor je bagage hoeft te betalen, direct kunt instappen en dat je veel meer beenruimte hebt dan in een vliegtuig.

Waar komt de trein naar Berlijn aan?

Het eindstation is Ostbahnhof in Berlijn. Maar een half uur voor de eindbestemming stopt de trein eerst op station Spandau, daarna op de Hauptbahnhof, dit is het centraal station van Berlijn, waarna de trein doorrijdt naar het eindstation Ostbahnhof. Dus is het wellicht slim om te kijken waar jij moet zijn in Berlijn en welk station daar het dichtst bij in de buurt ligt. Dit kan je aardig wat tijd opleveren en voorkomt ook onnodig gesleep met je bagage. En dat is wel zo prettig.

Een weekendje naar Berlijn en op zoek naar reistips? Check hier onze reiservaringen & insider-tips van onze 3 dagen in Berlijn

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland