Zoek lekker weg inspiratie!

De leukste musea in Amsterdam

Laatste update op 19 december 2023 door Jozet

Naast de wereldberoemde grachten met de schitterende oude Herenpanden, talloze bezienswaardigheden en de Wallen. Staat Amsterdam ook vol met maar liefst 75 (bijzondere) musea. Voldoende keuze dus! Maar er zijn 10 leuke musea in Amsterdam, die er uitspringen en die je absoluut een keer moet bezoeken, zodat je weet welk musea in Amsterdam, je bij je volgend uitstapje naar Amsterdam moet meepikken. Al zal dit nooit allemaal op één dag kunnen.

De leukste musea in Amsterdam

Ontdek de leukste musea in Amsterdam! Van het beroemde Rijksmuseum tot het interactieve NEMO Science Museum, het Van Gogh Museum en het H’ART Museum.

1. Het H’ART Museum

Het H’ART Museum, voorheen de Hermitage in Amsterdam is een juweeltje. Dit mooi museum herbergt wisselende tentoonstellingen en toont een collectie kunstwerken uit verschillende tijdperken. Gelegen aan de Amstel, biedt het museum een betoverende mix van geschiedenis en kunst. Van schilderijen tot sierraden, elke expositie heeft een uniek verhaal. De prachtige architectuur en de binnentuin maken een bezoek aan het H’ART Museum tot een onvergetelijke ervaring. Elk half jaar is er een nieuwe tentoonstelling. Daarnaast vinden er in de Outsider Art Galerie wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende kunstenaars uit Nederland.

2. Van Gogh Museum

Vincent van Gogh was een van de belangrijkste Nederlands kunstschilders. In het Van Gogh museum, wat één van de populairste musea ter wereld is, ontdek je wat Van Gogh dreef, hoe hij werkte en hoe hij leefde aan de hand van ruim 200 schilderijen,  500 tekeningen en 700 brieven. Natuurlijk kun je de wereldberoemde schilderijen als de Amandelbloesem, de Aardappeleters als enkele zelfportretten bewonderen. De indrukwekkende collectie wordt op een prachtige wijze getoond. Ook workshops en rondleidingen zijn mogelijk. Ben je een liefhebber van schilderkunst, dan mag je het Van Gogh Museum zeker niet overslaan.

Verlies geen tijd in de rij, maar bestel je toegangskaarten op voorhand via Getyourguide. Wil je echt alles weten over van Gogh? Dan is deze rondleiding wat je zoekt.

3. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de grootste en belangrijkste musea van Nederland, met als pronkstuk de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, die na de verbouwing nu te bewonderen is, in een prachtige verlichte hal, waar bezoekers elk detail kunnen zien. Maar ook schilderijen van Johannes Vermeer, Frans Hals als een verzameling Delfts blauw, prenten, beeldhouwwerken en andere belangrijke kunstobjecten worden tentoongesteld. Er is zoveel te bewonderen dat je uren kunt ronddwalen. Een tip! Maak gebruik van de audio guide. Aan de hand van verschillende routes wandel je door het museum, mis je niets en krijg je informatie over alle meesterwerken. Koop hier je ticket en vermijd de wachtrijen bij het Rijksmuseum

Weekendje Amsterdam? Check deze aanbieders

4. Het Stedelijk Museum

Wist je dat zowel het Rijksmuseum als het Stedelijk Museum aan het Museumplein ligt! Ideaal om te combineren! Ook hier is heel veel moois te bewonderen en maak je een reis langs 150 jaar kunst. Iconische werken van Karel Appel, Matisse, Mondrian, Picasso en Warhol en nog vele anderen zijn hier te zien. De collectie van het Stedelijk Museum – bestaat uit ongeveer 90.000 kunstwerken en voorwerpen, vanaf 1870 tot nu. Heb je kinderen, deze kunnen gewoon mee! Ze kunnen meedoen met een creatieve workshop en meelopen met een rondleiding, zodat ze ook echt betrokken worden. Niet onbelangrijk: Het Stedelijk Museum is t/m 18 jaar gratis. Verlies geen tijd in de rij, maar bestel je toegangskaarten op voorhand via Getyourguide

5. Het Diamant Museum

Het Diamant Museum is een klein musea in Amsterdam dat je vindt aan het Museumplein! Het Diamant Museum is het enige in Europa en als je alles wil weten over dit kostbaar steentje, dan moet je dit musea in Amsterdam absoluut bezoeken! Je ziet hoe diamanten ontstaan, hoe ze worden gevormd en hoe ze uiteindelijk hun vorm krijgen die wij zo mooi vinden. Ook zie je diamantslijpers aan het werk, die de kostbare steentjes omtoveren tot juwelen. Het museum bezit ook een collectie (beroemde) voorwerpen met diamanten en ook de kleinste diamant ter wereld kun je er bewonderen. Verlies geen tijd in de rij, maar bestel je toegangskaarten op voorhand via Getyourguide

6. Nemo in Amsterdam

Ga je met je kinderen naar Amsterdam, dan mag een bezoekje aan Nemo niet ontbreken! Hier ontdek je verdeelt over maar liefst vijf verdiepingen met experimenten, demonstraties en workshops, alles over de wereld van wetenschap en technologie. Kinderen kunnen echt zelf aan de slag! Dus witte labjas aan en een veiligheidsbril op. Leer alles over het zuiveren van water, maak een reis door het heelal en leer hoe de kracht van wind en water wordt gebruikt, voor het opwekken van energie. Tip. Bezoek ook het dak van Nemo, niet alleen is er een restaurant met terras, ook heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam. Verlies geen tijd in de rij, maar bestel je toegangskaarten op voorhand via Getyourguide

7. Amsterdam Museum

Wil je alles weten over Amsterdam en haar geschiedenis, bezoek dan het Amsterdam Museum, waar de geschiedenis te volgen is vanaf het ontstaan in de middeleeuwen tot nu. Naast de vaste opstelling zijn er wisselende tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, die met Amsterdam te maken hebben. Zoals globalisering, migratie en groei. Speciaal voor kinderen is er ‘Het Kleine Weeshuis’. Tienduizenden Amsterdamse weeskinderen hebben vroeger op deze plek gewoond, geleerd en gespeeld. Hoe leefden ze in het Amsterdam van toen? En wat gebeurt er vandaag de dag in Amsterdam? Nieuwsgierig, bezoek dan dit museum.

8. Anne Frank huis

In de tweede wereldoorlog zat Anne Frank met haar familie, ruim twee jaar ondergedoken, in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. Tot dat ze in augustus 1944 werden verraden en werden gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Maar dankzij het dagboek van Anne Frank kunnen we nog altijd lezen en zelf ervaren hoe ze twee jaar lang hebben geleefd. Citaten uit het dagboek, foto’s en originele voorwerpen van de familie en de onderduikers, geven een goed beeld van de gebeurtenissen, die zich hier hebben afgespeeld.

Naast een bezoek aan het Anne Frank Huis kun je ook deelnemen aan een wandeltocht met als thema Anne Frank. Tijdens deze wandeling vertelt de gids over het leven van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. Je hoort verhalen over haar familie, hoe ze uit Duitsland vertrokken, de periode waarin ze ondergedoken zaten en het leven van Otto Frank, de vader van Anne Frank.

9. Het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis, is zoals de naam al doet vermoeden een voormalig woonhuis van Rembrandt waarin hij leefde tussen 1639 en 1658. Hier maak je kennis met Rembrandt als mens. Aan de hand van een inventarislijst uit die tijd is het huis heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit de zeventiende eeuw. Bijzonder om te zien is het kleine kantoortje, waar Rembrandt zijn administratie deed, als ook de dagelijks ets- en verfdemonstraties, die laten zien hoe hij destijds werkte. Het Rembrandthuis bezit de bijna complete etsencollectie. Daarnaast zijn er ook regelmatig tijdelijke exposities met werk van Rembrandt van Rijn. Koop hier je ticket en sla de wachtrijen over bij het Rembrandthuis

10. Fotografiemuseum Amsterdam

Ben je een fotoliefhebber? Dan is het Foam Fotografiemuseum echt een must! Er vinden grote tentoonstellingen plaats waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, maar ook van jong talent in kleinere, wisselende exposities, variërend van modern tot klassiek. Het Fotografiemuseum is gevestigd in een statig grachtenpand aan de Keizersgracht. Ook is er een goede boekenwinkel en een gezellig café te vinden. Dus ben jij een liefhebber van mooie foto’s dan moet dit museum in Amsterdam zeker op je lijstje van must-visit musea in Amsterdam. Koop je ticket online en sla de wachtrijen over bij Foam.

Ontdek Amsterdam met de openbaar vervoer ticket

Verken Amsterdam in je eigen tempo en geniet 1 tot 7 dagen lang van onbeperkt reizen met alle trams, bussen, veerboten en de metro (dag en nacht) in Amsterdam. Kies het aantal dagen dat het beste bij jouw schema past. Interesse? → Bestel de City Card via Getyourguide

Weekendje Amsterdam? Boek een hotel in Amsterdam

Amsterdam is niet alleen aantrekkelijk vanwege de beroemde musea en toeristische bezienswaardigheden, maar ook vanwege de verscheidenheid aan bijzondere hotels. Van super-de-luxe tot lekker basic en van trendy en hip tot retro! Waar je voorkeur ook naar uitgaat, er zijn voldoende hotels voor een paar heerlijke nachtjes in Amsterdam. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals VoordeeluitjesFletcher of Booking.com.

Weekendje Amsterdam? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland