De Bodensee: Een fijne vakantiebestemming

Vakantie rondom het grootste meer van Duitsland

 
 
Home / Artikelen / De Bodensee: Een fijne vakantiebestemming
 

Met een eerste blik op het meer de Bodensee, weet je het meteen zeker; hier ben je op de juiste plek voor een geslaagde vakantie! Het meer wordt omgeven door een glooiend landschap en charmante stadjes en dorpjes, waaronder Konstanz, Lindau en Friedrichshafen. Een verkoelende duik in het water, varen over het meer of een bezoek aan de eilanden Mainau of Reichenau? Het ontbreekt ook niet aan wandel- en fietsroutes aan de oevers van het meer. We laten je hier kennismaken met de hoogtepunten in en rond de Bodensee.

Friedrichshafen

Dit havenstadje aan de Bodensee is bekend geworden om zijn zeppelins. Van 1898 tot aan de WOII werden hier zeppelins vervaardigd door het bedrijf Luftschiffbau Zeppelin. In dit stadje vind je nu het Zeppelin Museum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van deze luchtvaartschepen. Een andere bekende naam uit de luchtvaart, die aan Friedrichshafen is verbonden, is Dornier. Dit is een vliegtuigproducent die gevestigd is in Friedrichshafen. In deze stad vind je daarom ook het Dornier Museum. Verder kun je in Friedrichshafen wandelen over de gezellige promenade of hier een rondvaart boeken over de Bodensee.

Foto: facebook.com/pg/ZeppelinMuseumFriedrichshafen

Skywalk Allgäu

Rond de Bodensee kun je unieke belevenissen opdoen, onder meer bij Skywalk Allgäu in Scheidegg. Dit is een wandelpad tussen de boomtoppen door. Deze attractie ligt op een bergtop met uitzicht over de Bodensee en de Allgäu, een onderdeel van de Duitse Alpen. Bij het park aangekomen word je uitgedaagd door klimtorens en loopbruggen tussen de bomen. Maar er is nog meer om te ontdekken, namelijk een avonturenbrug met glijbaan, blotevoetenpad, natuurbelevenispad en hindernispad. Er is ook een grote speeltuin, een terras en een restaurant. Een perfect dagje uit voor het hele gezin!

Tip! Een uitstekende uitvalsbasis om de omgeving van de Bodensee te ontdekken is Center Parcs Allgau. Allgau is een gloednieuw Center Parcs vakantiepark wat gelegen is in Baden-Württemberg

Het eiland Mainau

De meeste bezoekers van Mainau staan wel even verbaasd te kijken, vanwege de vele bloemen op dit eiland in de Bodensee. Het heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘het Bloemeneiland’. De kleurenpracht komt ook in andere facetten van het eiland naar voren, zoals in het vlinderhuis dat een van de grootste vlinderhuizen van Duitsland is. Ook het mooie barokke kasteel geeft glans aan het eiland. Er groeien hier zelfs uiteenlopende soorten palmbomen in de palmenkas. Op diverse plekken op het eiland overheerst een aangename mediterrane sfeer! De kinderen vermaken zich uitstekend bij Mainau-Kinderland!

Bodensee-Rundwanderweg

Welk plekje aan de Bodensee is nu het mooist? Ontdek het zelf door de uitdaging aan te gaan en een wandeling rond het hele meer te maken! Je vindt hier een goed bewegwijzerde rondwandeling van 250 kilometer, dit is de Bodensee-Rundwanderweg. Je verliest de Bodensee tijdens deze wandeling vrijwel niet uit het oog. Trek stevige wandelschoenen aan, want de klim naar de top van de Pfänder op 1064 meter is niet mis! Het magnifieke uitzicht zal echter alle moeite en inspanningen direct compenseren. Je kunt elk plekje rond het meer als startpunt nemen!

Interesse in een fiets- of wandelvakantie rond de Bodensee? Kijk dan eens bij SNP.nl/bodensee. SNP heeft een fijn aanbod aan actieve reizen rond de Bodensee.

Paalwoningmuseum in Uhldingen

Hopelijk neem je de tijd om de Bodensee en omgeving te verkennen, want er zijn veel bezienswaardigheden die je niet mag missen. Eén daarvan is het Paalwoningenmuseum in Uhldingen. In dit openluchtmuseum zijn 23 paalwoningen gereconstrueerd op basis van archeologische vondsten in de omgeving uit de steentijd en bronstijd. Je kunt deze woningen, die in het water zijn gebouwd, bezoeken. Hier tref je exposities met meer informatie over het leven in de steen- en bronstijd. De woningen zijn met loopbruggen met elkaar verbonden. Deze tot de verbeelding sprekende plek zal jong en oud betoveren.

Boottocht op de Bodensee

Een vakantie aan de Bodensee zonder een boottocht te maken over dit meer? Dat is ondenkbaar! Aan mogelijkheden zal het je niet ontbreken. De Vereinigte Schifffahrtsunternehmen für den Bodensee und Rhein (VSU) zorgen voor bootverbindingen tussen de plaatsen aan de Bodensee. Of wat dacht je van een snelle catamaran? Die vaart tussen Konstanz en Friedrichshafen. Daarnaast zijn er ook autoveerdiensten tussen Konstanz en Meersburg en Friedrichshafen en Romanshorn. Natuurlijk zijn er ook toeristische rondvaarten, die langs de trekpleisters van het meer varen en waarin je binnen korte tijd door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vaart!

Havenstad Lindau

Lindau is een havenstadje aan de Bodensee met een uniek karakter. Vooral de eigenwijze ligging van de historische binnenstad op een eiland is heel bijzonder. Via een brug kun je vanaf het vasteland naar het centrum wandelen. Bezoek in de binnenstad de Maximilianstrasse. Dit is de hoofdstraat met historische panden, winkels, gezellige terrasjes en restaurants. Uiteraard hoort een bezoek aan de haven er ook bij, met als blikvangers de vuurtoren, het standbeeld van de Beierse leeuw en de Mangturm. Je kunt de 89 treden van de Mangturm beklimmen om te genieten van een panoramisch uitzicht.

Zoek je een goedkope autovakantie naar de Bodensee? Kijk dan bij TUI! Ruime keuze en boek online

Rheinfallen bij Schaffhausen

Vanaf je vakantiebestemming aan de Bodensee in Duitsland is het absoluut een aanrader om een grensoverschrijdend uitstapje te maken naar de waterval in de Rijn bij Schaffhausen in Zwitserland. De Rheinfallen is een 150 meter brede en 23 meter hoge waterval. In de maanden mei en juni is de hoeveelheid water doorgaans het grootst en is de waterval extra spectaculair. De beste manier om de watervallen van zo dichtbij mogelijk te zien, is vanaf een boot. Er worden hier diverse boottochten georganiseerd die langs de watervallen voeren!

Konstanz

De universiteitsstad Konstanz is een levendige, grote stad aan de Bodensee waar veel te zien en te beleven is. In het oude stadscentrum vind je mooie vakwerkhuizen en patriciërspanden. Een andere interessante bezienswaardigheid is de zuilenbasiliek de Münster. Wil je meer weten over de flora en fauna van de Bodensee? Begeef je dan naar het Bodensee-Naturmuseum. Kunstliefhebbers halen hun hart op in het Wessenberghaus met werken van Rembrandt, Ruysdael, Dürer en Van Goyen. Met de kinderen is een dagje SEA Life Konstanz een aanrader. Verder staat deze stad ook bekend om zijn mooie promenades langs de oever.