Zoek lekker weg inspiratie!

8 Niet-te-missen verborgen pareltjes in Amsterdam

Amsterdam trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan die allemaal genieten van een rondvaart door de grachten, een bezoek aan het Anne Frank Huis en een wandeling door De Rosse Buurt. Maar afgezien van deze wereldberoemde attracties herbergt Amsterdam ook een aantal minder bekende, prachtige verborgen pareltjes. Je moet alleen weten waar ze te vinden zijn! We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Vergeet de eerder genoemde bezienswaardigheden en ontdek deze verborgen pareltjes in Amsterdam.

1. De Cuypersbibliotheek, in het Rijksmuseum in Amsterdam

De Cuypersbibliotheek, gelegen in het Rijksmuseum in Amsterdam, is een architectonisch meesterwerk ontworpen door architect Pierre Cuypers. Met een indrukwekkende collectie kunstboeken, manuscripten en zeldzame publicaties is deze prachtige bibliotheek een verborgen pareltjes. Tijdens een audiotour door het museum beland je vanzelf bij de hoge kasten van deze bijzondere plek. Hoewel je de bibliotheek niet kunt betreden, biedt de tweede verdieping een prachtig uitzicht. De studiezaal is wel open voor onderzoek, na aanmelding via de website.

2. De Albert Cuypmarkt

In de levendige wijk de Pijp in Amsterdam vind je de beroemde Albert Cuypmarkt. Een must-see voor elke bezoeker. Lekker struinen tussen de kramen, waar spullen uit alle hoeken van de wereld te vinden zijn. Ideaal om een souvenir te kopen of één van de Hollandse lekkernijen te proeven. En vergeet vooral niet om even stil te staan bij het André Hazes monument, om tot slot met volle tassen verse groente en fruit weer naar huis terug te keren.

3. Het Amsterdamse Bos

Dicht bij het bruisende centrum van Amsterdam vindt je een bosrijke omgeving: het Amsterdamse Bos. Een prachtige locatie om lekker te ontspannen middels een prachtige wandeling of om helemaal los te gaan tijdens het sporten. Niet voor niets komen er jaarlijks 6 miljoen bezoekers naartoe. Ook worden er diverse activiteiten gehouden, zoals festivals, muziekconcerten, theater– en kindervoorstellingen in de buitenlucht. Neem je eigen picknickmand mee of geniet op het terras van een drankje en een hapje. Adres: Amstelveenseweg.

4. Het kruidenwinkeltje van Jacob Hooy

Jacob Hooy is een winkeltje waar je je ogen uitkijkt en waar het altijd heerlijk ruikt. Bovendien heeft het een rijke historie en heeft het nog altijd de authentieke inrichting en is sinds de 18e eeuw weinig veranderd.Echt bijzonder om te bezoeken! In 1743 opende Jacob Hooy een kraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt, waar hij kruiden en specerijen verkocht. Op 21-jarige leeftijd opende hij zijn eerste winkel aan de Barndesteeg, twee jaar later verhuisde hij naar het winkelpand aan de Kloveniersburgwal. Adres: Kloveniersburgwal 12.

Weekendje Amsterdam? Check deze aanbieders

5. De Foodhallen

Na het succes van ‘De Markthal’ in Rotterdam, kon Amsterdam niet achterblijven. Een oude tramremise werd omgebouwd tot een overdekte markthal, die vanaf de opening een groot succes is. Het concept is heel eenvoudig. Bij de diverse ambachtelijke ondernemers, kun je kant en klare hapjes en maaltijden krijgen. Die je al lopend of op een terrasje kunt opeten. Gezellig een drankje erbij en je middagje kan niet meer stuk. Je vindt de ‘Amsterdamse Foodhallen’ aan het Bellamyplein, een zijstraat van de Kinkerstraat in Amsterdam, Oud-West.

6. Het Dakterras van NEMO

Het NEMO Science Museum beschikt over het grootste dakterras van Amsterdam. Hier geniet je op 22 meter boven NAP van een prachtig uitzicht over het historische centrum. Er is een café en volop plek om rustig te zitten. Zodra de zon schijnt, kunnen kinderen er naar hartenlust spelen bij het Splashing Water Wonder, waarbij duizenden liters water door dertig waterbakken lopen. Het dakterras is gratis toegankelijk via 120 traptreden of via de lift in de hal van NEMO. Adres: Oosterdok 2

7. De Hortus Botanicus

Zoek de zomer op tijdens een regenachtige dag en bezoek de Hortus Botanicus, de botanische tuinen. De tuinen zijn in 1682 aangelegd in de Plantagebuurt en daarmee de oudste botanische tuin van Europa. Je kunt er door de tuinen struinen, aan de verschillende bloemen ruiken, genieten van de bloemenpracht en gewoon even genieten van de rust midden in de stad. In de kassen waan je je zelfs even in de jungle, bewonder ook de reuzenwaterlelie: De victoria. De Hortus is elke dag geopend. Adres: Plantage Middenlaan 2a

8. De Begijnhof

Een dagje uit in Amsterdam is een unieke belevenis, want het is een drukte van jewelste door alle toeristen. Zodra je echter De Begijnhof binnenwandelt, komt de rust je tegemoet. Mensen gaan er spontaan fluisteren en genieten van het aanblik van de mooi versierde huizen, waar eeuwenoude tradities in stand zijn gebleven. In het lieflijke kerkje kun je voor een paar eurocent een kaarsje aansteken. Een zalig plekje in de altijd snellere en drukker wordende stad Amsterdam. Adres: Begijnhof 30.

Weekendje Amsterdam? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland