Wat te doen in Flevoland? De hoogtepunten!

De Oostvaardersplassen, Lelystad, Walibi en de Bataviawerf

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Flevoland? De hoogtepunten!
 

Ga je binnenkort op vakantie naar Flevoland, de jongste provincie van Nederland? Dan ben je hier aan het juiste adres om alvast naar leuke bezienswaardigheden en activiteiten te speuren in deze unieke provincie. Leer bijvoorbeeld meer over de drooglegging van delen van de Zuiderzee, die nu de provincie Flevoland vormen. Of ontdek de stranden en de vele watersportmogelijkheden van Flevoland. Daarnaast zijn er ook bijzondere steden en dorpen te bezoeken, evenals mooie natuurgebieden, leuke bestemmingen en dag-uitjes.

Een vakantie in Flevoland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Flevoland. We tippen de beste aanbieders.

Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Ideaal voor gezinnen is De Eemhof en ook Waterparc Veluwemeer. Of zoek hier een ander vakantiepark in Flevoland

Wat te doen in Flevoland: Bezoek Schokland

Schokland is het meest mysterieuze plekje van Flevoland! Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Er zijn hier talloze sporen van menselijke bewoning gevonden van tot wel 10.000 jaar geleden: graven, overblijfselen van huizen en kerken, terpen en dijksystemen. In Museum Schokland leer je hier meer over. Sinds 1995 staat Schokland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Schokland is elke dag te bezoeken voor een fietstocht of wandeling door het Schokkerbos en de graslanden.

De Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad ligt een uniek stukje natuur, niet alleen voor Nederland, maar zelfs voor heel Europa. De Oostvaardersplassen is een ruig moerasgebied met graslanden en waterplassen. Hier huizen vossen, hazen, vleermuizen, vlinders en zeearenden. Ook lopen er Heckrunderen, edelherten en Konikpaarden vrij rond. Er loopt een netwerk van wandelpaden door de Oostvaardersplassen met uitkijkplekken. De Oostvaardersplassen zijn beperkt toegankelijk! Wil je meer weten over deze unieke wildernis, bezoek het Buitencentrum in Lelystad.

Het Hosterwold

Wist je dat het grootste loofbos van Nederland in Flevoland ligt? Dit is het Hosterwold vlak bij Zeewolde. Door deze wildernis kun je mooie en lange wandelingen maken. De kans is groot dat je onderweg wilde paarden, vossen of reeën spot! Behalve te voet kun je het Hosterwold ook op de fiets, te paard of met een kano verkennen. Er zijn eveneens enkele speciale bezienswaardigheden, zoals een reconstructie van een boerderij uit de nieuwe Steentijd, het Speelbos de Zevensprong en diverse uitkijktorens.

Lelystad

Lelystad is een jonge stad van slechts 50 jaar oud. In deze 50 jaar heeft Lelystad zich ontwikkeld tot een bruisende stad; winkelen, een terrasje pikken, dineren, uitgaan, museums bezoeken? Het kan hier allemaal! Enkele hoogtepunten in Lelystad die je niet mag missen, zijn de Bataviawerf met de reconstructie van het VOC-schip ‘de Batavia’, het luchtvaartmuseum Aviodrome of leer meer over de geschiedenis van Flevoland in het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Bewonder ook architectonische hoogtepunten als de Zilverparkkade en het Agoratheater.

Natuurpark Lelystad

Je zult nog verrast staan van het feit dat een jonge provincie als Flevoland zo rijk is aan natuur. Een van de juweeltjes is Natuurpark Lelystad met een eigen bezoekerscentrum, waar je alles over dit park kunt leren. Trek je wandelschoenen aan en volg een van de mooie wandelroutes. Stap je liever op de fiets? Er zijn ook prachtige fietsroutes door Natuurpark Lelystad. Dieren die je hier kunt spotten zijn; ooievaars, wilde zwijnen, edelherten en bizons. Tip: dagelijks voert de boswachter de otters.

Urk

Een bezoek aan het authentiek vissersdorp Urk in Flevoland is een belevenis op zich! Je staat hier op een voormalig eiland! De sfeer van weleer is bewaard gebleven dankzij: de historische panden, typische geveltekens, decoraties die verwijzen naar de visserij, gemoedelijke pleintjes, klinkerstraatjes en idyllische steegjes. Enkele aanraders om te bezoeken: de Vuurtoren, het geboortehuis van Appie Baantjer, het Oude Raadhuis Museum over de geschiedenis van Urk en het Vissersmonument. Met kinderen kun je niet om het Speelbos heen!

De stranden

Flevoland is een waterrijke provincie met veel stranden, die een ideaal toevluchtsoord zijn op (warme) dagen. Waar zijn ze te vinden? Bijna overal in Flevoland; in Dronten, Almere, Lelystad, Urk, Zeewolde en de Noordoostpolder. Een van de bekendste stranden is het Almeerderstrand aan het IJmeer met zandstrand, grasvelden en kanoverhuur. Ook worden hier regelmatig festivals georganiseerd. De stranden bij Zeewolde zijn zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen vanwege ondiep water. Een voordeel van al deze stranden – hier zijn in de zomer nauwelijks files!

Batavia Stad Fashion Outlet

Winkel je graag? Dan gaan vast alle alarmbellen bij je rinkelen als je ‘Batavia Stad Fashion Outlet’ hoort! Dit is een paradijs voor de echte shop-fanaten. In 2017 werd dit outlet shopping centrum opnieuw uitgebreid. Je vindt hier ondertussen maar liefst 150 winkels met de beste merken van over de hele wereld. Noem maar een bekend modemerk en je zult het hier vinden! Maar het allermooiste is dat je hier kunt rekenen op kortingen van wel 30 tot 70%.

Foto: facebook.com/Bataviastad/

Lees ook deze artikelen met Flevoland in de hoofdrol:

6 kinder-uitjes in Flevoland – voor elk wat wils
5 top vakantieparken voor waterliefhebbers!