Bezoek en ontdek Goslar!

Goslar is één van de mooiste stadjes in de Harz

 
 
Home / Artikelen / Bezoek en ontdek Goslar!
 

Goslar is een van de mooiste stadjes van de Duitse Harz. Dit pareltje ligt op circa 425 km van Utrecht. Je rijdt er dus binnen enkele uurtjes naartoe. Houd je van een vakantie vol nostalgische bezienswaardigheden, een bestemming met een indrukwekkende geschiedenis en dat alles omringd door magisch mooie natuur? Bezoek en ontdek dan Goslar. De historie van dit stadje gaat terug tot in de Romeinse tijd toen hier de ertsmijnbouw op gang kwam. Hier is de Harz bekend om geworden. We zetten hier de highlights van Goslar in de kijker! 

Het historisch centrum van Goslar

Terugreizen in de tijd lijkt ineens gewoon een optie! Wie door het historisch centrum van Goslar kuiert, waant zich eeuwen terug in de tijd. Het hart van de stad wordt nog omgeven door de authentieke stadsmuur. Daarnaast dragen vooral ook de schitterende vakwerkhuizen uit 15de tot de 19de eeuw en de gemoedelijke steegjes bij aan deze unieke historische sfeer. Verder kun je hier eveneens prachtige 500 jaar oude laatgotische stenen burgerhuizen aanschouwen. Goslar mag daarom met recht een van de mooist bewaard gebleven historische steden ter wereld genoemd worden!

UNESCO Werelderfgoed Rammelsberg

Even buiten Goslar ligt de Rammelsberg. Hier wordt al meer dan 1000 jaar erts gedolven. Deze plek heeft de Harz groot gemaakt. Goslar, de Rammelsberg en het watermanagementsysteem Oberharzer Wasserwirtschaft zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je bovengrondse en ondergrondse bezienswaardigheden. Er zijn verschillende museumhuizen, waarin diverse onderwerpen worden belicht. Rijd bijvoorbeeld eens met het mijntreintje 500 meter het Harzgebergte in en bewonder allerlei machines. Je kunt ook gekleed in mijnwerkerskleding een rondleiding volgen onder de grond door een schacht van circa 1 km lang en van meer dan 800 jaar oud.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Goslar vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Laat je verbazen door het klokken- en figurenspel

In Goslar val je van de ene verbazing in de andere. Dat geldt zeker als het klokken- en figurenspel op het Marktplein begint te spelen. Op een gevel aan de oostkant van het plein spelen de klokken een mijnwerkerslied en gaan er drie luiken open, waaruit figuren tevoorschijn komen, die de geschiedenis van de mijnbouw in de Rammelsberg uitbeelden. Onder andere de legende over de ontdekking door ridder Ramm komt voorbij. Het klokken- en figurenspel was een initiatief van mijnbouwbedrijf Preussag, vanwege het 1000-jarig jubileum van de Rammelsberger ertsmijn in 1968.

Paleis Kaiserpfalz

Het Paleis Kaiserpfalz ligt in het centrum van Goslar op een mooie groene plek. Hier lag waarschijnlijk voorheen een koninklijk jachtslot. Het keizerlijk paleis dat je nu hier kunt bewonderen werd tussen 1040 en 1050 gebouwd in opdracht van Keizer Hendrik III. Bewonder de uitzonderlijke architectuur en neem een kijkje in het museum met een tentoonstelling over de geschiedenis van het ambulante keizerschap en bezichtig de originele keizerstroon uit de 11de eeuw. Bezoek ook de bijbehorende paleiskapel, waar onder een grafzerk het hart van Keizer Hendrik III is begraven, die in 1056 is gestorven.

Het Marktplein met de Marktfontein

Het sfeervolle Marktplein van Goslar mag je niet missen. Midden op het plein staat de Marktfontein; het ware middelpunt van de stad. We raden je aan om deze fontein goed te bekijken, want er zijn veel opmerkelijke details te ontdekken uit diverse tijdperken. Het onderste gedeelte bestaat uit het grootste bronzen gietwerk uit de Romaanse tijd (12de eeuw), terwijl de bovenste schaal een eeuw later werd vervaardigd. Dit was ooit een aparte fontein. Boven op de fontein staat een adelaar uit het begin van de 13de eeuw en zijn kroon stamt uit de 18de eeuw.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Goslar vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Bezoek de kerstmarkt op het Schuhhof

Het historisch decor van Goslar is een ultieme plek voor een kerstmarkt! Hier vind je in de decembermaand dan ook een schitterende kerstmarkt op het Schuhhof. Uniek aan deze kerstmarkt is het Weihnachtswald; een kerstbos met talloze prachtig verlichte kerstbomen. Je zou er bijna in verdwalen! In deze omgeving smaakt de glühwein nog beter. Daarnaast kun je langs houten kerstkraampjes struinen met nostalgische kerstartikelen en streekproducten. Je vindt hier o.a. speelgoedmakers, glasblazers, houtsnijders, banketbakkers en kunstenaars. Wil je overvallen worden door dat echte kerstgevoel? Boek dan in de decembermaand een trip naar Goslar!