Wat te doen in Osnabrück? Onze tips!

Maak een stadswandeling, beklim de Mariakerk en ga winkelen

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Osnabrück? Onze tips!
 

Heb je al ooit gedacht aan een stedentrip naar het Duitse Osnabrück? Dat is ideaal voor als je geen zin of tijd hebt om ver te reizen, maar wel ondergedompeld wilt worden in een hele andere sfeer! Deze stad ligt op maar een uurtje rijden van de Nederlandse grens bij Enschede. Wat veel mensen niet weten, is dat hier veel moois te zien is en dat je hier veel leuke activiteiten kunt ondernemen. We hebben hier 7 tips voor je op een rij gezet voor een heerlijke stedentrip naar Osnabrück!

Stadswandeling door het historisch centrum

We raden je aan om de stadwandeling van het toeristenbureau van Osnabrück te downloaden. Het historisch centrum van de stad, de Altstadt, is compact en prima te belopen. Alle hoogtepunten liggen op de route. Wat spreekt je aan? Daar neem je wat meer tijd voor. Een van toppers op de route is het historische stadhuis waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd uitgeroepen. Vandaar dan Osnabrück de bijnaam de ‘Vredesstad’ heeft. Andere bezienswaardigheden op de route zijn het Marktplein met de gevelhuisjes, de Dominikaner Kirche, de Pernickelmolen en de St. Peter Dom.

Beklim de 191 treden van de Mariakerk

De Mariakerk dateert uit de 14de eeuw en is een indrukwekkende gotische hallenkerk. Je vindt deze kerk naast het stadhuis aan het Marktplein. Vanwege deze ligging wordt het ook vaak de raadskerk genoemd. Binnen kun je een mooi Antwerps vleugelaltaar uit de tweede helft van de 15de eeuw en een doopbekken uit de Renaissance bewonderen. Op vrijdag- en zaterdagavond en op zondag is het mogelijk om de 191 treden van de toren te beklimmen. Het uitzicht over de stad met zijn idyllische trapgevelhuisjes is de klim zeker waard!

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Osnabrück vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Winkelen rondom de Marktplatz

Osnabrück is een ideale bestemming voor wie het historisch centrum verkennen wil combineren met shoppen. Het gebied rondom de Sint Peter Dom en de Marktplatz leent zich hiervoor uitstekend. Winkelliefhebbers moeten ook zeker de voetgangerszone de Große Straße betreden. Je vindt hier winkelketens, warenhuizen, exclusieve boetiekjes, galerieën en delicatessenzaken. De fervente shoppers duiken het winkelcentrum Kamp-Promenade in. Moe van het shoppen? Strijk neer op het Marktplatz voor een pilsje of drink koffie bij Barösta met een eigen koffiebranderij.

De Botanische Tuinen van Osnabrück

Wie beweert er dat je tijdens een stedentrip niet van natuur kunt genieten? Vanuit de Altstadt loop je in 20 minuten naar de Botanische Tuinen van de Universiteit van Osnabrück. De tuinen hebben een oppervlakte van 8.4 hectare en zijn gratis te bezoeken. Je kunt hier op eigen gelegenheid rondwandelen en genieten van de rijke variëteit aan planten, bloemen en bomen. Wil je hier graag het fijne van weten? Dan kun je op zondag een begeleide rondleiding volgen. Elke week wordt er een ander thema belicht.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Osnabrück vertoeven? Reserveer een hotel via Voordeeluitje: Check hier de prijzen

Kunst kijken in het Felix-Nussbaum-Haus

Osnabrück is de geboortestad van de Joodse schilder Nussbaum. Een van de plekken waar je geweest moet zijn, is dan ook het Felix Nussbaum Haus. Hier hangen ruim 200 werken van de schilder. Zijn stijl is modernistisch en soms ook kubistisch. In de jaren ’30 en ’40 was hij op de vlucht voor de nazi’s, daardoor zie je in zijn werk vaak thema’s als de dood en vluchten terugkomen. Hij werd uiteindelijk opgepakt en in Auschwitz vermoord. Het museum huist in een gebouw van de hand van de architect Daniel Libeskind.

UNESCO Geopark TERRA.Vita

Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook even daarbuiten vind je een topbezienswaardigheid. Op ongeveer 15 minuten rijden van Osnabrück ligt het UNESCO Geopark TERRA.Vita. Dit natuurpark kenmerkt zich door schitterende heuvels, kronkelende riviertjes, oude bossen en veen. Je kunt hier fossielen, mijnen, bronnen en overblijfselen van een dinosauriër ontdekken. Het Landschaftspark Piesberg vormt een onderdeel van dit Geopark. Wandel hier langs de oude spoorlijn en bezoek de steengroeven. Je komt uit bij een uitzichtpunt waar je uitkijkt over de omgeving. Kortom, plak nog maar een extra dagje vast aan je uitstapje naar Osnabrück!

Bezoek de Kerstmarkt van Osnabrück

Een goede reden om naar Osnabrück af te reizen, is om in december de sfeervolle kerstmarkt te bezoeken. Er is geen twijfel over mogelijk dat je dan meteen overvallen wordt door een nostalgisch kerstgevoel. De festiviteiten concentreren zich voornamelijk voor het Stadhuis en de Mariakerk, bij de Dom van Osnabrück en bij de Johanniskerk. De kerstmarkt van Osnabrück mag tot de oudste historische kerstmarkten van Duitsland gerekend worden. Overal zie je kraampjes, er zijn nostalgische carrousels, een enorme speeldoos en ook een ijsbaan ontbreekt niet.