Twente, het land van de ‘Heeren en boeren’

Een streek die rijk is aan cultuur, historie en natuur

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Nederland ontdekken  /  Twente, het land van de ‘Heeren en boeren’
 

Twente is een streek die rijk is aan cultuur, historie en natuur. Het was van oudsher het land van de ‘Heeren en boeren’; dit vind je terug in het Openluchtmuseum Ootmarsum. Ook oude ambachten worden levend gehouden in het Klompenmuseum. Ervaar de charme van Twente in het authentieke dorpje Ootmarsum. Bezoek Museum TwentseWelle en leer hier alles over de geschiedenis over Twente en stap bij Museum Buurtspoorweg in een stoomtrein, om een treinritje te maken. We tippen de leerzaamste musea in Twente.

Vakantie in Twente – ruime keuze

Natuurmuseum Holterberg

De Twentse natuur is het ontdekken waard en dan vooral ook het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Wil je hier meer van weten? Ga dan zeker eens naar het Natuurmuseum Holterberg dat naast een natuurmuseum ook beschikt over een informatiecentrum over dit natuurgebied. Je vindt hier onder meer 11 levensgrote diorama’s met ruim 1000 dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Dit museum is een leuke en leerzame tussenstop tijdens een wandeling door dit natuurgebied. Er is ook horeca aanwezig. Adres: Holterbergweg 12, Holten.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Ontdek het Twente van vervlogen tijden in het Openluchtmuseum van Ootmarsum. Leer hier de verhalen kennen van de ‘Heeren en de boeren’ van Twente. Er staan hier 18 originele gebouwen die naar deze geschiedenis verwijzen en die elk een gedeelte van dit verhaal vertellen. Stap binnen bij een boerderijtje uit 1900, kijk binnen in de werkplaats van de smid en bewonder diverse oude schuren. In diverse gebouwen worden tentoonstellingen gegeven met wetenswaardigheden over de geschiedenis van de streek.

Natura Docet Wonderryck Twente

Dit is het eerste natuurhistorisch museum van Nederland. Het werd in 1911 opgericht door de onderwijzer J.B. Bernick. Je vindt het museum in Denekamp. Vandaag de dag wordt het een belevings- en landschapscentrum genoemd. In de zogeheten ‘wonderkamers’ tref je een uitgebreide collectie bijzondere dieren en fossielen. In het Funky Forest kun jezelf je digitale bos samenstellen. Een ander hoogtepunt van Natura Docet Wonderryck Twente is de landschapstuin. Verder is er ook een winkel en een brasserie.

Museum TwentseWelle

Museum TwentseWelle in Enschede is de plek waar je alles kunt ontdekken over zowel het cultuurhistorisch als natuurhistorisch erfgoed van Twente. Je maakt hier een reis door het Twente van de laatste IJstijd tot nu met zelfs een uitstapje naar de toekomst! Naast deze vaste tentoonstelling zijn er ook wisseltentoonstellingen met thema’s rondom wetenschap, zorg, industrie en landschap. Het museum beschikt eveneens over een mediatheek en een sterrenwacht. Er worden vele activiteiten en workshops georganiseerd.

Museum Buurtspoorweg

Bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen stap je in een historische stoomtrein om een ritje te maken tussen de museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo. Hier kun je de spoorweggeschiedenis niet alleen bekijken, maar ook echt beleven. Zodra je het stationsgebouw in Haaksbergen binnenstapt, stap je terug in de tijd; koop een treinkaartje en ontmoet in de wachtkamers reizigers uit het verleden. Bezoek de werkplaats, goederenloods en het museumwinkeltje. Ook op de locatie in Boekelo is van alles te zien en te beleven.

Klompenmuseum Enter

Als er ergens in Nederland vroeger veel klompen werden gedragen, dan was het wel in Twente! Het is daarom een aanrader om het Klompenmuseum in Enter te bezoeken. Wist je dat er allerlei soorten klompen bestaan? Er waren bijvoorbeeld speciale smokkelklompen en voetbalklompen. Enter stond bekend als een waar ‘klompendorp’. Hier werkten in vervlogen tijden, meer dan 300 klompenmakers! Bezoek de klompententoonstelling, neem een kijkje in de werkplaats of woon een demonstratie klompen maken bij. Voor meer info kun je kijken op Enterserfgoed.nl

Lees ook deze artikelen met Overijssel in de hoofdrol:

De leukste pret- en dierenparken in Overijssel
5 x de fijnste vakantieparken in Overijssel
Wat te doen in Overijssel? De pareltjes


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.