Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen op de Veluwe? Duik de natuur in!

In het hart van Nederland strekt de Veluwe zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. De Veluwe ademt natuur. Je verdwaalt hier letterlijk in de bossen, op de stuifzandvlaktes, de uitgestrekte heidegebieden en de paarse velden van de Posbank. Wie weet spot je een harige hooglander, wilde zwijnen of herten. Ook fijne vakantieadresjes zijn er voldoende, van zeer kindvriendelijk tot heerlijk rustig. Voor velen dé favoriete streek om een weekend of langer, in eigen land door te brengen.

Een vakantie op de Veluwe? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties op de Veluwe. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Landal heeft op de Veluwe 6 mooie parken.

Wandelen door (Park de Hoge) Veluwe

Bossen, kleurrijke heide en eindeloze wandelpaden, dus trek je wandelschoenen aan en dwaal door de bossen van de Veluwe. Met een beetje geluk spot je een hert, een wild zwijn of een eekhoorntje. Volg de uitgestippelde routes en wil je eens wat anders, wandel dan een van de Klompenpaden, veelal over onverharde paden, bruggetjes en soms dwars door een kudde koeien. Naast Nationaal Park de Hoge Veluwe, kun je ook prima wandelen in ‘Natuurgebied de Veluwezoom’, dit is het oudste nationale park van Nederland. Naast talrijke wandelroutes, die je brengen naar de mooiste plekjes, kun je ook een bezoekje brengen aan: de schaapskudde in Loenen en de hoogste waterval van Nederland, ook in Loenen.

Overnachten nabij de watervallen en midden op de Veluwe? Dan zijn Europarcs Beekbergen en Landal Heideheuvel perfecte vakantieadresjes

Indrukwekkend! Burlende herten in de herfst. De Veluwe is elk seizoen schitterend, maar in de herfst als de natuur goudgeel kleurt, de heide in bloei staat en de hertenbronst begint, is een bezoek toch wel zeer bijzonder! Ga op stap met de boswachter of ga zelf op pad en luister naar het gebrul van burlende edelherten. Een indrukwekkend schouw- en hoorspel. Hou er wel rekening mee, dat je niet alleen bent. Want het indrukwekkend gebrul van edelherten, trekt veel fotografen en dagjes mensen.

Kroondomein Het Loo en Paleis het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis, wat heden te dagen is opengesteld voor publiek. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de kostbaar ingerichte vertrekken, van de Oranjes. Wandel ook door het Paleispark en bezoek de paardenstallen. Bovendien zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Minder bekend, maar hierdoor zeker niet minder interessant is het ‘Kroondomein Het Loo’, welke achter Paleis Het Loo is gelegen. Het Kroondomein bestaat uit een uitgestrekt bos- en heidegebied waar je heerlijk kunt wandelen over de uitgezette wandelroutes die in lengte variëren van 2,5 tot 14 kilometer. 

Interesse in een vakantie nabij Paleis Het Loo? Reserveer: Landal Miggelenberg of Landal Rabbit Hill

Het Kröller-Müller museum

Nationaal Park de Hoge Veluwe is met zijn 5400 hectare het grootste natuurgebied van Nederland. Het natuurpark bevat kleurrijke heidevelden, idyllische vennetjes en meertjes en oneindige bossen. Auto’s zijn verboden, maar dat is geen probleem, bij alle ingangen staan gratis witte fietsen. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar. Het is aan te raden om na binnenkomst in het park, eerst het bezoekerscentrum te bezoeken, dat midden op het park ligt. Hier is informatie verkrijgbaar over fiets- en wandelroutes, wandelingen met een natuurgids en kinderactiviteiten. Zo weet je zeker dat je niets mist! In het ‘Nationaal Park de Hoge Veluwe’ ligt ook het Kröller-Müller museum, met werken van onder meer Vincent van Gogh en een beeldentuin. Een must om te bezoeken voor elke kunstliefhebber! Opvallend is de mooie lichtinval waardoor de kunstwerken bijna nog mooier worden.

Foto: facebook.com/pg/KrollerMuller/

Vakantie op de Veluwe? Watersport op de Veluwe

De Veluwe is niet alleen maar bos, er zijn maar liefst tien waterrecreatiegebieden waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. Een van de bekendste en ook grootste water recreatiegebieden is ‘het Veluwemeer’. Zwemmen, dobberen op het water en luieren op het zandstrand. Heerlijk! Maar ook voor de (fanatieke) watersporter is het Veluwemeer uitermate geschikt. Bovendien leent de groene omgeving rondom het meer zich uitstekend voor het maken van wandelingen en fietstochten. Ook op het gebied van vakantieverblijven is er rondom het Veluwe Meer een ruime keuze.

Een van de aanraders is Waterparc Veluwemeer. Een kindvriendelijk vakantiepark met binnenzwembad, indoorspeeltuin en sfeervolle bungalows.

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is werkelijk een schitterend natuurgebied op de Veluwe. Begin bij de mooie, nieuwe uitkijktoren en maak vervolgens een goed bewegwijzerde wandeling van 4,5 kilometer over de uitgestrekte zandvlakte en door de bossen. Zelfs in het hoogseizoen is het er heerlijk rustig en ook kinderen zullen zich er vermaken; voor hen is Kootwijkerzand één enorme zandbak. Overigens kun je er ook fietsen of paardrijden. De vergezichten zijn adembenemend. Een echte aanrader voor mensen die rust en natuur zoeken.

Waar is jouw volgende avontuur?

11x de mooiste Duitse kerstmarkten

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Weg met Kerstmis? Inspirerende reistips en reisideeën