Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen op Schiermonnikoog? Uitjes + vakantiehuisjes

Laatste update op 16 maart 2024 door Jozet

Schiermonnikoog is het kleinste Waddeneiland van Nederland, dit maakt Schiermonnikoog zo bijzonder. Schiermonnikoog heeft namelijk maar één dorpje en is het Waddeneiland autoluw. Je vindt er geen grootschalig vakantievermaak. Naar Schiermonnikoog – ga je om te wandelen en om te luieren op het brede strand. Voor wie op zoek is naar rust en graag de natuur intrekt, is Schiermonnikoog een prima keuze. De fijnste ‘wat te doen tips op Schiermonnikoog’ en een kleine selectie van fijne vakantieadresjes op Schiermonnikoog.

Op vakantie op Schiermonnikoog? Dit zijn de fijnste vakantiehuisjes

Op vakantie op Schiermonnikoog? Omarm de rust van Schiermonnikoog vanuit een comfortabele accommodatie, variërend van een gezellig appartement tot een luxe hotelkamer.

  • Je verblijft bij Landal Vitamaris in een comfortabel appartement. Maak gebruik van het zwembad en de wellnessruimte met diverse sauna’s en een Turks stoombad. Op slechts 10 minuten lopen van het park bevinden zich de breedste zandstranden van Europa.
  • Gaat je voorkeur uit naar een hotel? Kijk dan zeker bij Voordeeluitjes. Je kunt hier een hotelkamer boeken, maar ook een all-in hotelarrangement.

Vakantie op Schiermonnikoog? Hier zit je goed

Bezoek het dorpje Schiermonnikoog

Het eiland kent welgeteld één dorp: het gelijknamige Schiermonnikoog. Het gezellige dorp staat vol met gerestaureerde karakteristieke huisjes uit de 17e eeuw, het oudste daterend uit 1721. Wandel langs knusse huisjes en boetiekjes en neem plaats op een van de terrasjes. In het midden van het dorp staan twee gigantische walviskaken. Ze herinneren aan de walvisvaart van na de Tweede Wereldoorlog. Even verderop staat het bronzen beeld van de Schiere Monnik, ter ere van de monniken die Schiermonnikoog hebben gesticht.

Wat te doen op Schiermonnikoog? De leukste uitjes op Schiermonnikoog

Verken het uitgestrekte strand, bewonder zeehonden tijdens wadexcursies, ga vogels spotten en proef cranberry’s; dit zijn slechts enkele mogelijkheden op Schiermonnikoog.

  • Neem een kijkje bij Bunker Wassermann op ongeveer een kwartiertje fietsen vanaf het centrum. Bij deze oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog zijn bankjes aanwezig, evenals informatiepanelen waarop te lezen is waarom de bunker gebouwd is en waarom hij nooit helemaal in zijn oorspronkelijke functie gebruikt is. De bunker vormt het hoogste punt van Schiermonnikoog. Van bovenop heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Even verderop ligt het bunkermuseum met een belangrijk stuk geschiedenis voor Schiermonnikoog.
  • Voor de kust van Ameland leven grote groepen zeehonden. Tijdens een zeehondentocht vanaf Schiermonnikoog is het dan ook bijna honderd procent zeker dat je zeehonden spot. De zeehondentocht duurt 2 tot 3 uur, afhankelijk voor welke tocht je kiest. Daarnaast is het ook mogelijk om een zeehondentocht met een zandplaatexcursie te maken. Je spot dan niet alleen zeehonden, ook maak je een wandeling over een zandbank. Meer informatie krijg je bij de VVV Schiermonnikoog.
  • Schiermonnikoog heeft van oudsher twee vuurtorens. Een witte Zuidertoren en de rode Noordertoren. De witte toren is later een watertoren geworden. Op dit moment fungeert deze als een antennemast. De rode Noordertoren is nog steeds in werking en wordt dan ook bemand. Helaas zijn alle twee de vuurtorens niet toegankelijk voor publiek! Natuurlijk kun je ze wel bekijken en vanaf de rode vuurtoren kun je via het Vuurtorenpad naar het brede zandstrand wandelen.
  • Het Schelpenmuseum is niet heel groot, maar de verzameling is dat wel en bestaat uit een indrukwekkende collectie schelpen en diverse unieke strandvondsten. Alle schelpen liggen overzichtelijk in vitrine’s, naast schelpen kun je er ook Barnsteen, zeesterren en zeepokken bewonderen. Ook wrakhout, jutter vonsten en aangespoelde flessen met briefjes zijn er te zien. Leuk om te vermelden is dat alle schelpen en andere strandvondsten in het museum eigenhandig door de eigenaar zijn verzameld.
  • Wil je echt alles weten over de natuur op Schiermonnikoog, bezoek dan het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog. Hier kom je alles te weten over: het wad, de kwelders, de duinen en het Noordzeestrand. Heb je vragen over Schiermonnikoog, dan kun je deze stellen. Tevens kun jij je hier aanmelden voor één van de vele natuurexcursies. Zo kun je mee het wad op, vogels spotten, een huifkartocht maken of met de Balgexpres naar de oostpunt van het eiland.
  • Ontdek Terschelling op de rug van een paard via de ruiterpaden die door heide, bos, duinen, polders en natuurlijk langs het brede strand lopen. Huur een paard of pony, of geniet van een gezellige huifkartocht bij verschillende bedrijven verspreid over Terschelling die deze ervaringen aanbieden.

Struin door de natuur van Schiermonnikoog

  • Een van de bijzonderste plekjes van Schiermonnikoog is zandplaat de Balg. De Balg, die in 1800 is ontstaan is een uitgestrekte zandvlakte en een favoriete spot voor zeehonden, die hier komen luieren en zwemmen. Ook vind men hier regelmatig mooie grote schelpen en soms ook barnsteen. De Balg is niet altijd toegankelijk, bij hoog water staat de Balg namelijk helemaal onder water. Wil je zandplaat de Balg bezoeken, stap dan in bij de Balgexpres, je rijd dan naar de Balg, waar je dan een half uurtje vrij mag rondlopen. 
  • Vogelliefhebbers moeten beslist een bezoekje brengen aan de Vogelkijkhut Westerplas! Vanwege het zoete water is de Westerplas zeer in trek bij watervogels. Bijna alle Nederlandse eenden soorten komen ervoor, samen met bijvoorbeeld lepelaars, meerkoeten en meeuwen. Wil je de vele vogelsoorten goed bekijken, wandel dan naar de vogelkijkhut, midden op het water, die bereikbaar is via houten vlonders, dwars door wilgen en rietkragen. In de kijkhut hangt allerlei informatie over de vogels die in dit gebied voorkomen.

Het strand van Schiermonnikoog is eindeloos

Schiermonnikoog beschikt over eindeloze stranden. Aan de westkant ligt het smalste strand van het eiland, aangezien de zee hier steeds verder het eiland op komt. Het Noordzeestrand daarin tegen, is één van de breedste stranden van Europa. Een heerlijke plek om uit te waaien en te genieten van rust! Maak je een wandeling, dan bestaat er een kans dat je mooie schelpen, goudkammetjes en zelfs zeesterren vindt! Veilig zwemmen kan voor strandpaviljoen de Marlijn tussen Paal 6 en Paal 7.  Ook naakt recreëren is op bepaalde plekken toegestaan.

Vakantie op Schiermonnikoog? Hier zit je goed

Hoe kom je op Schiermonnikoog?

De overtocht naar Schiermonnikoog duurt zo’n 45 minuten. Opstappen kan in Lauwersoog, reserveren is niet nodig. Alleen degenen die een vergunning hebben mogen hun auto meenemen naar het eiland. De auto kun je parkeren op de parkeerplaats van de veerdienst.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland