Wat te doen op Terschelling? Voilà! 8 must-sees

De Boschplaat, cranberry's en het Oeral festival

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen op Terschelling? Voilà! 8 must-sees
 

Net als Texel is Terschelling een populaire vakantiebestemming. Dit heeft Terschelling mede te danken aan de geheel eigen sfeer, de vergezichten over zee en het schitterende open landschap. Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur. Maar naast de natuur als belangrijkste bezienswaardigheid, heeft Terschelling meer te bieden: actief of rustig – voor elk wat wils. In juni vindt het Oeral festival plaats. Terschelling staat dan tien dagen in het teken van muziek en theater, met het eiland als inspiratiebron. Kortom, Terschelling is elk seizoen bijzonder.

Een vakantie op Terschelling? Blijf slapen in een van de goede accommodaties op Terschelling. Zo kunnen we de twee Landal parken op Terschelling aanraden. Zoek je een hotel? Kijk dan bij Voordeeluitjes

Wat te doen op Terschelling: Bezoek Midsland

Blijf niet alleen in West-Terschelling, waar de boot aan komt, maar bezoek ook zeker het leuke dorpje Midsland. Dit op één na grootste dorp van Terschelling ligt midden op het eiland, op ongeveer zes kilometer fietsen. Midsland heeft de afgelopen eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt en beschikt tegenwoordig over een gezellig dorpsstraatje vol terrasjes. Ook is er een leuk pleintje rondom de kerk met knusse winkeltjes en leuke restaurantjes. Kortom, een dorp dat een bezoek meer dan waard is.

Wrakkenmuseum Terschelling

In een oude boerderij, schuin tegenover de bekende jongerencamping de Appelhof, ligt het Wrakkenmuseum. Na tientallen jaren jutten is hier een bonte verzameling van voorwerpen uit de zee uitgestald. Dit zijn voorwerpen die duikers hebben opgedoken, maar ook vondsten die zijn aangespoeld op het strand – van groot tot klein. Buiten staan ook grote stukken opgesteld zoals ankers en kanonnen. Bovendien beschikt het museum over een piratenspeeltuin. Adres: Formerum Zuid 13

foto: facebook.com/Wrakkenmuseum/

Maak een Zeehondentocht

De zeehondenbank bevindt zich in het zeegat tussen de Waddeneilanden Ameland en Terschelling en wordt druk bevolkt door gewone waddenzeehonden maar ook door een kleinere groep grijze zeehonden. Er zijn nagenoeg altijd zeehonden te zien, maar ook diverse wadvogels. Vanuit de haven van Terschelling varen diverse boten wekelijks uit. Alleen de tocht al over de oneindige zee is een uitje! Interesse? Dan kun je vanuit de haven een zeehondentocht boeken. Vergeet je verrekijker, een camera en warme kleding niet.

Cranberry’s proeven

Terschelling is het enige Waddeneiland waar cranberry’s groeien. De plant komt oorspronkelijk uit Amerika en belandde waarschijnlijk op het eiland nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde. De cranberry’s groeien in het wild, in de duinen, waarna ze in de eerste week van september geplukt en verwerkt worden. Het meest bekende is het cranberrysap! Leuk is een bezoek aan de Lekkernijmakerij, een winkel bomvol met cranberry lekkernijen. Adres: Mersakkersweg 5, Formerum.

Foto: facebook.com/TerschellingerCranberries

Vuurtoren Brandaris

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. De naam is een afleiding van Sint Brandarius, de heilige naar wie het huidige dorp West-Terschelling in de Middeleeuwen vernoemd is. De eerste Brandaristoren werd in 1323 gebouwd, om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. De 225 treden hoge, nog steeds functionerende vuurtoren torent hoog boven alles uit in het dorp West-Terschelling. Als het hard waait, zo’n windkracht acht à negen, beweegt de vuurtoren een beetje mee. De vuurtoren is niet open voor publiek!

Natuurgebied De Boschplaat

Aan de oostzijde van Terschelling bevindt zich ‘De Boschplaat’: een van de best bewaarde grote natuurgebieden in West-Europa en de must-visit van Terschelling. Een uniek gebied in Nederland, waar de vogels van de Waddenzee ongestoord rusten en broeden. Je kunt het natuurgebied te voet verkennen, maar je kunt ook een huifkartocht boeken via Huifkarbedrijf Terpstra. Wil je meer weten over de vogels, dan kun je terecht bij de vogelwachterspost bij paal 22 en 27. Goed om te weten: vanaf maart t/m midden augustus is ‘De Boschplaat’ gesloten voor publiek.

Het (oneindige) strand

Terschelling heeft een bijzonder mooi en opvallend breed zandstrand, het breedste strand van Nederland! Dus schoenen uit en met het zand kriebelend tussen je tenen op zoek gaan naar schelpen. Geniet van de frisse zeelucht, de zeewind en het oneindige uitzicht over zee. Heerlijk! Dagelijks zorgen de stromingen, de wind en het getij voor een veranderend strand. Nieuwsgierig naar oude verhalen over Terschelling, de duinen en de dieren, reserveer dan een strandexcursie bij Westbank strandexcursie. Leuk en leerzaam!

Overtocht naar Terschelling

Rederij Doeksen verzorgt de vaar tussen Harlingen en Terschelling. Je kunt kiezen tussen de reguliere- of sneldienst. De overtocht met de reguliere dienst duurt 2 uur. Met de sneldienst ben je er in 45 minuten. Auto en fiets kun je meenemen, maar dit moet je wel van tevoren reserveren. Op de sneldienst worden geen auto’s en fietsen vervoerd. Goed om te weten: De meeste huisjes- en hotelaanbieders hebben een gratis bagageservice van haven naar het huisje en ook weer terug.

Het Oerol festival

In de maand juni staat geheel Terschelling tien dagen lang in het teken van muziek en theater met het eiland als inspiratiebron. Op geheel Terschelling worden dans, muziek en theatervoorstellingen opgevoerd. Het bijzondere aan het Oerol festival is dat veel theatervoorstellingen speciaal en vaak ter plekke voor de locaties worden gemaakt – dus geen beperkingen van vier muren. Ga je op vakantie naar Terschelling. Hou dan rekening met het Oerol festival. Zeker als je voor de rust gaat, het is dan erg druk op Terschelling.

Weekendje Terschelling: De fijnste slaapadresjes

Je kunt op veel verschillende manieren overnachten op Terschelling, van een vakantiepark tot een paar nachtjes in een (luxe) hotel. Voor welke optie je ook kiest – je staat zo op het strand en in de duinen en waait de frisse zeelucht door je haren. Heerlijk! Wil je blijven overnachten op Terschelling, overnachtingsmogelijkheden zijn er volop, zowel pal aan het strand als in de dorpjes West-Terschelling en Midsland.

We tippen de fijnste slaapadresjes op Terschelling! Vanuit deze adresjes kun je Terschelling op je eigen wijze ervaren en ontdekken

WestCord Hotel Schylge: populair hotel / Hotel Paal 8: omringd door duinen / Aparthotel Boschrijck: met zwembad en wellness / Landal Schuttersbos: heerlijk rustig