Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen op Terschelling? 17 Uitjes + vakantiehuisjes

Laatste update op 8 februari 2024 door Jozet

Net als Texel is Terschelling een geliefde vakantiebestemming, mede dankzij de adembenemende zeezichten en het prachtig strand. Terschelling bestaat voor tachtig procent uit natuur. Naast de natuur, die als belangrijkste attractie geldt, biedt Terschelling voor ieder wat wils, of je nu actief bezig wilt zijn of juist rust zoekt. In juni vindt het Oerol Festival plaats, waar Terschelling tien dagen lang in het teken staat van muziek en theater. Kortom, Terschelling is in elk seizoen bijzonder. Ontdek hier de beste ‘wat te doen op Terschelling’ tips.

Op vakantie op Terschelling? De fijnste vakantiehuisjes

Op Terschelling vind je diverse accommodaties, van gezellige huisjes tot luxe hotelkamers. Wat je ook kiest, je verblijft altijd dicht bij het strand en de duinen.

 • Landal Schuttersbos is een vakantieparkje in Midsland. Vanaf je cottage loop je zo het bos en de duinen in. Je verblijft in knusse, witte cottages.
 • Het WestCord Hotel Schylge bevindt zich in het dorp West-Terschelling, pal aan de haven. Het hotel heeft een overdekt zwembad, wellnessvoorzieningen en verblijf je in ruime hotelkamer met een eigen balkon.
 • Aparthotel Boschrijck bevindt zich in het schilderachtige dorp West-Terschelling. Je verblijft in een comfortabel appartement op een steenworp afstand van het strand. Het hotel beschikt tevens over een sauna, bubbelbad en een Turks stoombad.
 • Gaat je voorkeur uit naar een all-in hotel arrangement? Kijk dan zeker bij Voordeeluitjes. Je kunt een hotelkamer boeken, maar ook een all-in hotelarrangement.

Vakantie op Terschelling? Hier zit je goed

Bezoek het dorpjes Midsland

Laat West-Terschelling, waar de boot aanmeert, niet je enige stop zijn. Bezoek zeker het charmante dorpje Midsland, het op één na grootste dorp op Terschelling, gelegen in het hart van het eiland. Midsland heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt en biedt nu een gezellige dorpsstraat met diverse terrasjes. Ook rondom de kerk vind je een knus plein met leuke winkeltjes en gezellige restaurants.

Wat te doen op Terschelling? De 10 leukste uitjes op Terschelling

 • In een oude boerderij, schuin tegenover de bekende jongerencamping de Appelhof, ligt het Wrakkenmuseum. Na tientallen jaren jutten is hier een bonte verzameling van voorwerpen uit de zee uitgestald. Dit zijn voorwerpen die duikers hebben opgedoken, maar ook vondsten die zijn aangespoeld op het strand – van groot tot klein. Buiten staan ook grote stukken opgesteld zoals ankers en kanonnen. Bovendien beschikt het museum over een piratenspeeltuin.
 • De zeehondenbank bevindt zich in het zeegat tussen de Waddeneilanden Ameland en Terschelling en wordt druk bevolkt door gewone waddenzeehonden maar ook door een kleinere groep grijze zeehonden. Er zijn nagenoeg altijd zeehonden te zien, maar ook diverse wadvogels. Vanuit de haven van Terschelling varen diverse boten wekelijks uit. Alleen de tocht al over de oneindige zee is een uitje! Interesse? Dan kun je vanuit de haven een zeehondentocht boeken. Vergeet je verrekijker, een camera en warme kleding niet.
 • De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. De naam is een afleiding van Sint Brandarius, de heilige naar wie het huidige dorp West-Terschelling in de Middeleeuwen vernoemd is. De eerste Brandaristoren werd in 1323 gebouwd, om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. De 225 treden hoge, nog steeds functionerende vuurtoren torent hoog boven alles uit in het dorp West-Terschelling. Als het hard waait, zo’n windkracht acht à negen, beweegt de vuurtoren een beetje mee. De vuurtoren is niet open voor publiek!
 • Terschelling is het enige Waddeneiland waar cranberry’s groeien. De plant heeft zijn oorsprong in Amerika en kwam vermoedelijk op het eiland terecht nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde. De cranberry’s groeien in het wild in de duinen en worden in de eerste week van september geplukt en verwerkt. Het meest bekende product is cranberrysap! In Formerum vind je een Cranberry winkel waar je heerlijke cranberry producten kunt kopen.
 • In de maand juni staat geheel Terschelling tien dagen lang in het teken van muziek en theater met het eiland als inspiratiebron. Op geheel Terschelling worden dans, muziek en theatervoorstellingen opgevoerd. Het bijzondere aan het Oerol festival is dat veel theatervoorstellingen speciaal en vaak ter plekke voor de locaties worden gemaakt – dus geen beperkingen van vier muren. Ga je op vakantie naar Terschelling. Hou dan rekening met het Oerol festival. Zeker als je voor de rust gaat, het is dan erg druk op Terschelling.
 • In natuurgebied De Boschplaat op Terschelling is het nog echt donker. Je ervaart hier nog echte donkere nachten met een prachtige, door sterren en maan verlichte hemel. Of juist pikdonker bij een bewolkte hemel. Terschelling is officieel erkend als een van ’s werelds donkerste plekken. Wil je dit ook ervaren? Ga dan mee op excursie naar natuurgebied De Boschplaat en beleef de duisternis. Na een korte inleiding vertrek je te voet voor een wandeling van 1,5 uur met de boswachter.
 • Zowel gevorderde als onervaren ruiters kunnen bij Puur Terschelling terecht voor een 2 uur durende buitenrit door de duinen, het bos, de cranberryvelden en langs het strand.
 • Ervaar de prachtige uitgestrektheid van de stranden op Terschelling tijdens een 2 uur durende strandexcursie. Je stapt in een strandbus, die je meeneemt over het uitgestrekte strand vanaf de parkeerplaats van Heartbreak Hotel naar de Boschplaat. Onderweg wordt er een stop gemaakt bij het drenkelingenhuisje voor een korte pauze met koffie en thee.
 • In de winter is het ook mogelijk om een huifkartocht over het strand te maken, terwijl je omhuld bent met schapenvachten en dekens. De rit voert je door de duinen richting het Noordzeestrand. Onderweg is er een stop om te kijken of er nog iets te jutten valt en om te genieten van een warm drankje en een stukje Terschellinger pondkoek.
 • Wil je meer weten over Terschelling? Schrijf je dan in voor een informatieve wandeling door West-Terschelling. Deze route leidt langs bunkers, de Brandaris, de Zeevaartschool en de Commandeurshuizen. De wandeling duurt 1,5 uur. Bij de VVV op Terschelling krijg je meer info overdeze wandeltocht.
 • Bijna op het uiterste oostelijke puntje van Terschelling staat het drenkelingenhuisje. Op het uitgestrekte strand bij Paal 23/24 heb je vanaf de trap van dit bouwwerk een weids uitzicht over de zee. Binnenin kun je ook een kijkje nemen in deze voormalige schuilplaats voor drenkelingen.

Vakantie op Terschelling? Hier zit je goed

Dwaal door Natuurgebied De Boschplaat

Aan de oostzijde van Terschelling ligt ‘De Boschplaat’: een van de best bewaarde grote natuurgebieden in West-Europa en een must om te bezoeken op Terschelling. Het is een uniek gebied in Nederland waar de vogels van de Waddenzee ongestoord rusten en broeden. Je kunt het natuurgebied te voet verkennen, maar ook een huifkartocht boeken via Huifkarbedrijf Terpstra. Voor meer informatie over de vogels kun je terecht bij de vogelwachterspost bij paal 22 en 27. Belangrijk om te weten: ‘De Boschplaat’ is gesloten voor publiek van maart tot halverwege augustus.

Wandel over het oneindige strand van Terschelling

Terschelling herbergt een opvallend prachtig en buitengewoon breed zandstrand, het breedste strand van Nederland! Dus schoenen uit en voel het zand kriebelen tussen je tenen terwijl je op zoek gaat naar schelpen. Geniet van de frisse zeelucht, de zilte zeewind en het eindeloze uitzicht over de zee. Puur genot! Dagelijks zorgen de stromingen, de wind en het getij voor een dynamisch veranderend strandlandschap. Ben je nieuwsgierig naar oude verhalen over Terschelling, de duinen en de dieren? Reserveer dan een strandexcursie bij Westbank Strandexcursie.

Hoe kom je op Terschelling?

Rederij Doeksen verzorgt de overtocht tussen Harlingen en Terschelling. Je hebt de keuze tussen de reguliere en de sneldienst. Met de reguliere dienst duurt de overtocht 2 uur, terwijl je er met de sneldienst in 45 minuten bent. Het is mogelijk om zowel auto’s als fietsen mee te nemen, maar dit moet vooraf worden gereserveerd. Let op: op de sneldienst worden geen auto’s en fietsen vervoerd. Handig om te weten is dat de meeste huisjes- en hotelaanbieders een gratis bagageservice aanbieden van de haven naar je accommodatie en vice versa.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland