Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen op Vlieland? 15 Uitjes, activiteiten + vakantiehuisjes

Wil je er even helemaal tussenuit zonder ver te reizen? Of zoek je een vakantieadres om tot rust te komen? Dan kunnen we Vlieland aanraden. Alleen al de overtocht is een belevenis! Bij aankomst ervaar je direct dat Vlieland heerlijk rustig is. De rust is mede te danken aan het feit dat het Waddeneiland autoluw is. Dit komt de natuur ten goede. Vlieland is rijk aan duinen en brede stranden, wat meteen de belangrijkste attractie op Vlieland is. Maar er zijn nog een aantal bijzondere uitjes die we kunnen aanraden – de mooiste wat te doen op Vlieland.

Vakantie op Vlieland? Dit zijn de fijnste vakantiehuisjes

Op vakantie op Vlieland? Omarm de rust van Vlieland vanuit een comfortabele accommodatie, variërend van een gezellig appartement tot een luxe hotelkamer.

 • Het kleinschalige appartementencomplex Landal Vlieduin, ligt op slechts 200 meter van het strand en op loopafstand van het charmante dorpje Oost-Vlieland.
 • Hotel Zeezicht ligt op slechts 2 minuten loopafstand van de haven van Vlieland. Het hotel heeft een moderne inrichting en biedt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de sauna.
 • Appartementencomplex Vlierijck ligt op 1,2 km afstand van de vuurtoren. Je verblijft in een appartement en kun je gebruik maken van het binnenzwembad en is er een kinderspeelplaats.
 • Gaat je voorkeur uit naar een all-in hotel arrangement? Kijk dan zeker bij Voordeeluitjes. Je kunt een hotelkamer boeken, maar ook een all-in hotelarrangement.

Vakantie op Vlieland? Hier zit je goed

Bezoek het dorpje Oost-Vlieland

Vlieland telt slechts één dorp – Vlieland-Oost. Dit dorp heeft zijn historische karakter goed weten te behouden en geniet dan ook van een beschermde status als dorpsgezicht. De Dorpsstraat vormt het hart van het dorpje en herbergt talloze terrasjes, eetgelegenheden en winkels. Grootschalig vermaak is er niet op Vlieland-Oost; de nadruk ligt vooral op de rust, waardoor het een uitstekende uitvalsbasis vormt om Vlieland te ontdekken. Deze serene sfeer wordt strikt gehandhaafd, aangezien het hele eiland autovrij is. Alleen eilandbewoners hebben toestemming om auto’s te gebruiken.

Wat te doen op Vlieland? De 9 leukste uitjes op Vlieland

 • Dagelijks vertrekken rubberboten vanuit de jachthaven naar de zeehonden die zich ontspannen op de Richel of op de Engelse Hoek. Goede, winddichte kleding en een zwemvest beschermen je tegen de wind en het (koude) zeewater. Eenmaal aangekomen bij de zandbank is het een prachtig gezicht om de zeehonden te zien liggen of zwemmen. Geïnteresseerd? Verschillende bedrijven in de haven bieden van hieruit deze zeehonden- en robbentochten aan.
 • De Vuurtoren op Vlieland is slechts 16,8 meter hoog en daarmee een van de kleinste vuurtorens van Nederland. Maar dat doet niets af aan het prachtige uitzicht dat je krijgt als je de vuurtoren hebt beklommen. Integendeel! Bij helder weer zijn, naast de buureilanden Texel en Terschelling, ook de Friese en Noord-Hollandse kusten te zien. De vuurtoren is het hele jaar door geopend, zij het met licht afwijkende openingstijden in de zomerperiode. Hij bevindt zich in het dorpje Oost-Vlieland
 • De Sahara van het Noorden‘ noemen de eilanders de Vliehors, gelegen op de uiterste punt van Vlieland. Hier zie je niets dan de ruige zee en een oneindige zandvlakte. Een prachtig gebied, want nergens in Nederland vind je zo’n eindeloze zandvlakte! Midden op de zandvlakte staat een Drenkelingenhuisje. Dit huisje staat er al een paar honderd jaar en heeft al tientallen drenkelingen gered. Nu is het een trouwlocatie en een Juttersmuseum.
 • Stap aan boord van de Vliehors Express, een opvallende gele truck die over het strand raast. Tijdens de rit maak je een stop bij het Reddingshuisje, gelegen in de Hors. Het huisje was vroeger een toevluchtsoord voor gestrande drenkelingen en dient nu als verzamelplaats voor aangespoelde vondsten en zelfs als trouwlocatie.
 • Wil je meer weten over de geschiedenis en de natuur op Vlieland, bezoek dan het informatiecentrum ‘De Noordwester’. Naast een enorm skelet, van de in 2004 aangespoelde potvis, kun je er roggen aaien en is er een Jutterzolder. Bovendien zijn er ook leuke en leerzame excursies boekbaar. Zo kun je op juttertocht of wandel mee met een duin- en een nachtexcursie.
 • Een geweldige ervaring is een strandrit te paard. Bij Manage de Seeruyter kun je een tocht reserveren. Als je een beginner bent, maak je een buitenrit door de bossen. De ervaren ruiters maken een rit over het strand.
 • In de duinen van Vlieland ligt een bunker genaamd Stelling 12 H. Lange tijd was deze bunker bedekt met zand en niet toegankelijk. Maar vrijwilligers hebben de afgelopen jaren de bunker opnieuw bloot gelegt, gerestaureerd om er een bunkermuseum van te maken.
 • Museum Tromp’s Huys biedt een kijkje in de geschiedenis van Vlieland. Het museum is gevestigd in een 17e-eeuws pand dat ooit toebehoorde aan de bekende zeeheld Cornelis Tromp. Bezoekers kunnen er een verzameling nautische kaarten, archeologische vondsten en historische voorwerpen bekijken die het maritieme verleden van Vlieland belichten.
 • Op Vlieland is alleen het gebruik van auto’s voor eilandbewoners toegestaan. Als alternatief voor het huren van een fiets, kun je ook kiezen voor een Tuk Tuk tour, zoals een Eiland safari of een zomer tour langs alle bezienswaardigheden op Vlieland.

Vakantie op Vlieland? Hier zit je goed

Geniet van het oneindige strand op Vlieland

Als je Vlieland nadert, zie je meteen de uitgestrekte zandstranden. Mensen die Vlieland bezoeken, komen voornamelijk voor deze brede stranden en de prachtige duinen. Met de zee letterlijk om je heen komt de uitdrukking ‘even uitwaaien’ hier volledig tot zijn recht. Een interessant feitje: Zeehonden zijn op Vlieland gemakkelijk te vinden. De omstandigheden zijn er ideaal, dus het is geen verrassing als je tijdens je strandwandeling plotseling zeehonden ziet. Ze rusten vaak op zandbanken, in de zee of op het strand.

Hoe kom je op Vlieland?

Rederij Doeksen biedt afvaarten vanaf Harlingen naar Vlieland. De overtocht duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een sneldienst met een iets kleinere veerboot. Vlieland is autoluw, wat betekent dat het niet is toegestaan om een auto mee te nemen. Als je toch je auto of motor wilt meenemen, dien je zelf een T-ontheffing aan te vragen bij de gemeente Vlieland. We raden aan om vooraf je bootticket te kopen, dit kan gemakkelijk online.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland