Wat te doen op Vlieland? De 7 highlights!

De ultieme bestemming voor rustzoekers

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen op Vlieland? De 7 highlights!
 

Je wil er even helemaal tussenuit zonder ver te reizen? Of zoek je een vakantieadres om tot rust te komen? Dan kunnen we Vlieland aanraden. Alleen al de overtocht is een belevenis! Bij aankomst ervaar je direct, dat Vlieland heerlijk rustig is. De rust is mede te danken aan het feit, dat het Waddeneiland autoluw is. Dit komt de natuur ten goede, Vlieland is rijk aan hoge duinen en brede stranden. Dit is dan ook meteen de belangrijkste attractie op Vlieland. Maar er zijn nog een aantal bijzondere bezienswaardigheden- we tippen de zeven mooiste.

Een vakantie op Vlieland? Blijf slapen in een van de goede accommodaties op Vlieland. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Slapen midden in de duinen? Boek dan het luxe appartementencomplex Landal Vlieduin. Zoek je een hotel? Kijk dan bij Voordeeluitjes

Wat te doen op Vlieland: Bezoek het dorpje Oost-Vlieland

Vlieland heeft slechts een dorpje – Vlieland-Oost. In dit dorpje is het historische karakter goed bewaard gebleven, het dorpje heeft dan ook een beschermd dorpsgezicht. De Dorpsstraat is de belangrijkste straat, hier vind je dan ook tal van terrasjes, eetgelegenheden en winkels. Veel grootschalig vermaak vind je niet in Vlieland-Oost, het dorp wordt vooral geroemd om de rust en is het een prima uitvalbasis om Vlieland te verkennen. Deze rust wordt absoluut gewaarborgd, aangezien het gehele eiland autovrij is. Alleen eilandbewoners mogen hun auto gebruiken.

Zeehonden- en robbentochten

Dagelijks vertrekken snelle rubberboten vanuit de jachthaven naar de zeehonden die liggen te zonnen op de Richel of op de Engelse Hoek. Goede, winddichte kleding en een zwemvest beschermen je tegen de wind en het (koude) zeewater. Aangekomen bij de zandbank is het prachtig om de zeehonden te zien liggen of zwemmen. Interesse? Dan kun je terecht bij verschillende bedrijven in de haven die vanhier uit deze zeehonden- en robbentochten aan bieden.

De Vuurtoren

De Vuurtoren op Vlieland is slecht 16,8 meter hoog en hiermee één van de kleinste vuurtorens van Nederland. Maar dat maakt het uitzicht, wat je krijgt als je de vuurtoren bedwongen hebt er niet minder om. Integendeel! Bij helder weer zijn behalve de buureilanden Texel en Terschelling ook de Friese en Noord-Hollandse kusten te zien. De vuurtoren is het jaarrond geopend, alleen gelden er in de zomerperiode iets andere openingstijden. De vuurtoten ligt in het dorpje Oost-Vlieland. Adres: Vuurboetsduin 2.

Wil je blijven overnachten op Vlieland? We tippen de fijnste slaapadresjes op Vlieland.

Westcord De Wadden: midden in Oost-Vlieland / WestCord Residentie Vlierijck: met zwembad en wellness / Landal Vlieduyn: Op 200 meter van het strand / Hotel Zeezicht: zeer goed hotel

Sahara van het Noorden en Drenkelingenhuisje

‘De Sahara van het Noorden’ noemen de eilanders de Vliehors, gelegen op de uiterste punt van Vlieland. Hier zie je niets dan de ruige zee en een oneindige zandvlakte. Een prachtig gebied, want nergens in Nederland vind je zo’n eindeloze zandvlakte! Midden op de zandvlakte staat een Drenkelingenhuisje. Dit huisje staat er al een paar honderd jaar en heeft al tientallen drenkelingen gered. Nu is het een trouwlocatie en een Juttersmuseum. Een must-see die je kunt bezoeken via Vliehors Expres.

Museum Tromp’s Huys

Behalve een museum is het tevens het ouds bewaarde huis op Vlieland. Het vroegere woonhuis dateert uit 1575. Tegenwoordig vinden er wisselende tentoonstelling plaats en leer je alles over de bewogen geschiedenis van Vlieland – van het ontstaan tot de ondergang van West-Vlieland en de walvisvaart. Ook voor kinderen zijn er activiteiten en bewonder de schilderijen van Betzy Akersloot-Berg, een zeeschilderes, die in het huis heeft gewoond.  Tromp’s Huys is niet groot, maar absoluut een aanrader als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Vlieland.

Het oneindige strand

Zodra je Vlieland nadert, zie je de brede zandstranden. Mensen die Vlieland bezoeken komen dan ook vooral voor de uitgestrekte stranden en de duinen. Met de zee letterlijk om je heen komt de uitdrukking ‘even uitwaaien’ hier helemaal tot zijn recht. Leuk weetje: Zeehonden zijn op Vlieland niet moeilijk te vinden. De omstandigheden zijn er ideaal, je moet er dus niet van opkijken dat je tijdens je strandwandeling plotseling zeehonden kan zien. Ze liggen vaak op een zandplaat, in zee of op het strand.

Informatiecentrum ‘De Noordwester’

Wil je meer weten over de geschiedenis en de natuur op Vlieland, bezoek dan het informatiecentrum ‘De Noordwester’. Naast een enorm skelet, van de in 2004 aangespoelde potvis, kun je er roggen aaien, de grootse zand verzameling ter wereld bewonderen en is er een Jutterzolder. Bovendien zijn er ook leuke en leerzame excursies boekbaar. Zo kun je op juttertocht of wandel mee met een duin- en een nachtexcursie. Ook boottochten en huifkartochten zijn mogelijk!

Overtocht naar Vlieland

Rederij Doeksen vaart vanaf Harlingen naar Vlieland. De overtocht duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Je kunt ook kiezen voor een sneldienst met een wat kleinere veerboot. Vlieland is autoluw en dit betekent dat het niet is toegestaan een auto mee te nemen. Wil je toch de auto of motor meenemen, dan dien jezelf een T-ontheffing aan te vragen bij de gemeente Vlieland. We raden je wel aan om van te voren je bootticket te kopen, dit kan gemakkelijk online.

Wil je blijven overnachten op Vlieland? We tippen de fijnste slaapadresjes op Vlieland.

Westcord De Wadden: midden in Oost-Vlieland / WestCord Residentie Vlierijck: met zwembad en wellness / Landal Vlieduyn: Op 200 meter van het strand / Hotel Zeezicht: zeer goed hotel