Actieve vakantie in de Ardennen

Mountainbiken, wandelen en klimmen, het kan allemaal!

 
 
Home / Artikelen / Actieve vakantie in de Ardennen
 

Vier jij graag actief vakantie, dan zijn de Belgische Ardennen perfect! Want de outdoor activiteiten zijn eindeloos! Mountainbiken, kanoën, vissen, abseilen en paardrijden. Of je nu met je gezin, een groep of met z’n tweetjes actief vakantie wilt vieren. Mogelijkheden zijn er in overvloed! Je kunt kiezen voor een georganiseerde vakantie. Makkelijk en is het programma al bepaalt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een huisje te boeken en tijdens je verblijf, pas te besluiten wat je gaat ondernemen. Lees onze tips voor een actieve vakantie in de Ardennen.

Actieve vakantie in de Ardennen? Kom wandelen

Wandelen in de Ardennen is geweldig! Met kronkelpaden die je voeren door dichte bossen, langs riviertjes en over uitgestrekte heidevelden. Na een stevige klim, wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten. Daarbij maakt het overigens niet uit of je een geoefende wandelaar bent of een beginner. Er is altijd een wandelroute in de Ardennen die aansluit aan jouw wensen. Maar ongeacht de wandelroute, lang of kort, makkelijk of zwaar, raden we je wel een goede voorbereiding aan. Dus goede schoenen, water, eten en een goede wandelkaart.

  • Als je kiest om eerst af te reizen naar de Ardennen om daar ter plekken je wandelroute te bepalen, dan is Landal Village les Gottales perfect. Gelegen midden in de Ardennen en bij de receptie wijzen ze je graag naar de mooiste wandelroutes.
  • Wil je de exacte wandelroute weten? Kijk dan eerst bij Walloniebelgietoerisme.be. Hier staat een selectie van wandelingen inclusief de routes. Hier kun jij dan je vakantieadres op aan passen.
  • Ga je voor het gemak van een georganiseerde vakantie, kijk dan eens bij de wandelvakanties van SNP in de Ardennen.
  • Voor gezinnen is de 8-daagse actieve familievakantie in de Ardennen een goede keuze.

Mountainbiken in de Ardennen

Voor mountainbikes zijn de Belgische Ardennen een walhalla! Want de vele heuvels en de vele singletracks geven mountainbikers meer dan voldoende uitdaging. Maar houd er wel rekening mee dat het in het voorjaar en zomer, erg druk is rondom de populaire plaatsen zoals Durbuy en La Roche-en-Ardenne. Zoek je een echte uitdaging, dan is de omgeving van Spa, Coo en Aywaille wat je zoekt! Fietsen kan in de bossen en op alle publieke wegen en op de paden die bewegwijzerd zijn. De bewegwijzering is prima, maar een kaart of gps is wel handig.

  • Landal Village les Gottales is zowel voor wandelaars als voor mountainbikes perfect. Het ligt nabij Coo, voldoende uitdaging dus.
  • De omgeving van Camping Bertrix is heuvelachtig en bosrijk. Indien van toepassing kun je mountainbikes huren bij de receptie
  • Ook Moulin de Hotton in Hotton is een prima keuze voor een mountainbike weekendje. Ze verhuren (elektrische) mountainbikes

Klimmen en abseilen in de Ardennen

Als je gaat klimmen in de Ardennen dan moet je in het bezit zijn van een klimjaarkaart. Deze vraag je aan bij de Nkbv.nl. Let ook op de routewaardering dit is de aanduiding van een moeilijkheidsgraad in de klimsport. Mooie uitdagende gebieden om te klimmen zijn: Spa, Trois-Ponts en Malmedy. Maar ook Sy is zeer geliefd onder klimmers net als Hotton en het massief van Les Awirs. Voor meer info kijk op: nl.belclimb.be. Ga je met kinderen dan is Parc Chlorophylle een mooie afwisseling. Naast klimmen is er ook een grote natuurlijke speeltuin.

  • Op slechts 5 minuten wandelen van Moulin de Hotton ligt een klimmassief dat door vele als een van ‘De mooiste parcoursen van België’ wordt gezien
  • Natuurlijk kun je ook onder begeleiding van een ervaren instructeur klimmen. In de Ardennen zijn voldoende bedrijven te vinden waar je terecht kunt.

Kayak en kanoën in de Ardennen

In de Ardennen kun je op de Lesse, de Ourthe, de Warche, de Vesdre, de Semois, de Viroin en de Amblève het jaarrond kajakken en kanoën. Langs deze rivieren vind je voldoende verhuurbedrijven waar je een kajak of kano kunt huren. Je vaart stroomafwaarts en meer je aan op een vast plekje, waar je wordt opgewacht om je weer naar het startpunt te brengen. Wil je naast kanoën ook zwemmen dan is het meer van Nisramont een aanrader. Ook kun je er vissen en is er een klein eettentje.

De Ardennen zijn perfect voor outdoor liefhebbers!

Vissen in de Ardennen

De Ardennen is perfect om te vissen, de rivieren zitten bomvol met diverse soorten vissen. Maar let op; je hebt een visvergunning nodig om te vissen in de Ardennen en zijn er nog een aantal regels die je in acht moet nemen. De vergunning is te koop in alle postkantoren van het Waalse Gewest. Voor meer info kun je kijken op Maisondelapeche.be. Zoek je een echt visadresje dan is Moulin de Hotton ideaal. Dit rustig vakantieparkje is gelegen pal naast De Ourthe, die bomvol zit met Baars, forel en barbeel.

Actieve vakantie in de Ardennen? Plan niet te veel activiteiten achter elkaar. De genoemde activiteiten zijn natuurlijk super! Maar neem ook de tijd om uit te rusten.