Wat te doen in Hamburg?

Maak een tocht over de Elbe en drink een Holsten Pils

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Hamburg?
 

Voor velen is Hamburg nog een onontdekte parel als het gaat om grote steden voor een geslaagde stedentrip. We lichten hier graag enkele mooie verrassingen uit, die deze Duitse havenstad aan de Elbe voor jou klaar heeft staan! Wist je bijvoorbeeld dat het de belangrijkste havenstad van Duitsland is? De stad is rijk aan zowel historische als moderne bezienswaardigheden en aan veel groen! Daarnaast is het ook gewoon een heerlijke levendige stad met uitstekende winkelmogelijkheden, een bruisend uitgaansleven en veel evenementen.

Rathaus en de Altstadt

Het historische hart van Hamburg ligt op de rechteroever van de Elbe. Hier in de Altstadt springt vooral het Hamburger Rathaus meteen in het oog. Het dateert uit de periode 1886-1897. Bezoek de lobby en bewonder de exposities die hier worden gegeven. Een andere blikvanger is de Nikolaiturm van 147 meter hoog. Dit is wat er overbleef van de Sankt Nikolaikirche na bombardementen in de WOII. Een ander hoogtepunt is het Kontorhausviertel dat tot UNESCO werelderfgoed is uitgeroepen. Hier vind je onder meer het Chilehaus, het Thalia Theater en het hoofdstation van Hamburg.

Het Wasserschloss

Hamburger Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle ligt in de Altstadt en is verdeeld over drie gebouwen; het Kunstmuseum (1863 en 1869), de Kunsthalle (1912-1921) en de Galerie der Gegenwart (1995). De nadruk ligt op 19de eeuwse kunst met o.a. werk van David Friedrich en Philipp Otto Runge. Maar er is meer te zien! Drie topstukken zijn: ‘De Filosoof’ van Fragonard, ‘Nu de Dos’ van Matisse, ‘Zelfportret met model’ van Kirchner. In de Galerie der Gegenwart tref je moderne kunst vanaf de jaren ’60 aan. Naast schilderwerken en beeldhouwwerken is er ook een collectie met nieuwe media en video-installaties.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Hamburg vertoeven? Reserveer een (all-in) hotel via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Spicy’s Gewürzmuseum

Zoek je eens wat anders om te zien in een grote stad, dan vind je in Hamburg het Spicy’s Gewürzmuseum! In dit museum mag je specerijen van over de hele wereld proeven en ruiken. Ook kun je testjes doen of je specerijen herkent! Verder worden er in dit museum ook allerlei machines tentoongesteld, die gebruikt worden voor het verwerken van specerijen. Ben je geïnteresseerd in smaken van over de hele wereld en vind je het leuk om tips te krijgen die je in je eigen keuken kunt toepassen, dan ben je hier aan het juiste adres!

Foto: facebook.com/pg/gewuerzmuseum

Holsten Brauerei

Duitsland staat bekend om zijn bieren. Eén van de steden die groot is in bierbrouwen is Hamburg. Bij de Holsten Brauerei kun je een rondleiding volgen met een gids door de brouwerij. Sinds 1879 wordt hier bier gebrouwen, waaronder Holsten, Astra en Duckstein. Ondertussen maakt Holsten onderdeel uit van Carlsberg. Het imposante pand dateert uit 1927, maar werd flink verwoest in de WOII. Het werd daarna gerestaureerd. Tijdens de tour door de brouwerij kun je meekijken met hoe het bier wordt gemaakt en als afsluiter mag je uiteraard verschillende bieren proeven!

Stadspark Hamburg

Hamburg is een stad met veel groen. Wil je even ontsnappen aan de stadse drukte? Begeef je dan naar het Stadspark Hamburg. Hier ligt maar liefst 148 hectare aan groen aan je voeten! Je kunt hier heerlijk rondwandelen, fietsen, hardlopen of simpelweg relaxen. In het park vind je ook mooie beeldhouwwerken. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin. Verder moet je ook zeker het Planetarium bezoeken. Houd eveneens de agenda in de gaten, want regelmatig worden er concerten gehouden. Bij warm weer kun je verkoeling zoeken in het natuurbad van het park, de Stadtparksee.

Tip! Leuke en verrassende hotel-arrangementen in Hamburg, die altijd iets extra’s bieden. Boek dan een (all-in) hotel bij Voordeeluitjes.nl

Het Planetarium

St. Michaeliskirche

Deze kerk kent een roerige geschiedenis, maar steekt nog steeds vol trots boven de stad uit. Deze kerk in barokke stijl ging tweemaal ten onder door een brand in 1750 en 1906. De St. Michaeliskirche kwam ook zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog, maar werd gerestaureerd. Je kunt een rondleiding krijgen van een kenner, die je graag alles over de St. Michaeliskirche vertelt. Uniek is de multimediavoorstelling over de geschiedenis en bouw van de kerk. Beklim ook de toren van 132 meter hoog met op 82 meter een uitkijkpunt.