Mecklenburg -Vorpommern: De must-sees

Een prachtige kustlijn en meer dan 2000 meren

 
 
Home / Artikelen / Mecklenburg -Vorpommern: De must-sees
 

In Noord-Duitsland ligt een wereld om ontdekt te worden; de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern! Vooral watersportliefhebbers, voelen zich hier als een vis in het water. Met een 1900 kilometer lange kustlijn aan de Oostzee en met meer dan 2000 meren in het binnenland zul je je hier niet vervelen. Het is ook heerlijk om te voet of op de fiets dit gebied te doorkruisen. Liefhebbers van cultuur en historie, komen aan hun trekken in de historische handelssteden. We gaan hier in op de highlights van Mecklenburg-Vorpommern!

Het eiland Rügen

Het eiland Rügen ligt in de Oostzee. Je bereikt het eiland via een brug vanaf de Hanzestad Stralsund. Geniet hier van de afwisselende natuur met zandstranden, bossen, meren en krijtrotsen. De bekendste krijtrots is de Königsstuhl in het Jasmund Nationaal Park. Interessante bezienswaardigheden op dit eiland zijn het Kasteel van Putbus en Kasteel Spyker. Bezoek ook de hoofdplaats Bergen; een gezellig dorp met een authentieke Duitse sfeer. Verder wordt er op Rügen van eind juni tot begin september het Störtebeker Festival gehouden. Dit is een openlucht theaterfestival met voorstellingen over de zeerover Karl Störtebeker.

Een paar dagen vertoeven op het eiland Rügen? Reserveer een hotel via Booking: Check hier de prijzen

Schwerin en het Kasteel van Schwerin

Tijdens een reis door Mecklenburg-Vorpommern mag een bezoek aan Schwerin, de hoofdstad van deze Duitse deelstaat, niet ontbreken. Het is een stad met veel historische panden, oude vakwerkhuizen en knusse straatjes. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid van Schwerin is het ‘sprookjesslot’ op een eiland in de Schweriner See. De reactie van de meeste mensen die het kasteel ineens zien liggen: ‘Het lijkt wel een sprookjesslot!’ Het kasteel en het bijbehorende barokke park is open voor bezoekers.

Regio Oostzeekust

De Oostzeekust regio kenmerkt zich door lange zandstranden, keizerlijke kustplaatsen, gezellige promenades en historische Hanzesteden. Bezoek de luxe badplaats Kühlungsborn met veel historische rijkdom, een gezellige promenade en een prachtig strand met de traditionele strandhuisjes, de Strandkörbe. Ook het naastgelegen Heiligendamm met zijn karakteristieke witte huisjes is een bezoek waard. Hier kun je een ritje maken in de stoomtrein Molli, die tussen de badplaatsen rijdt. In de UNESCO-stadjes Wismar, Lübeck en Stralsund proef je de sfeer van de Hanze-periode. Ook de vakantie-eilanden Usedom en Fehmarn behoren tot de parels van de Oostzeekust.

Lekker lang genieten van de Oostzeekust? Reserveer dan Landal Travemünde. Gelegen pal aan het brede zandstrand op het rustige schiereiland Priwall, tegenover de badplaats Travemünde

Rostock

Rostock is een mooie vakantiebestemming aan de Oostzeekust. In de Hanzeperiode was het een van de rijkste steden van Duitsland. Veel van de historische pracht werd in de WOII verwoest. Dat neemt niet weg, dat de historische sfeer uitstekend is hersteld. Opvallend zijn de pastelkleurige huizen in onder meer de Krupeliner Strasse en op de Neue Markt. Wandel door de gezellige Krupeliner Strasse, die ook al in de middeleeuwen de levensader van de stad was. Andere bezienswaardigheden zijn het Raadhuis, het Cultuur-Historisch Museum, de Zoo van Rostock en de nabijgelegen badplaats Warnemünde.

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Dit natuurgebied ligt tussen het schiereiland Fischland-Darß-Zingst en het eiland Rügen. Met zijn 805 km2 is Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft het op twee na grootste nationaal park van Duitsland. ‘Bodden’ verwijst naar de vlakke baaien met zout en zoet water. Het is het belangrijkste broedgebied in Europa voor talloze vogelsoorten. Je kunt de natuur met duinen, lagunes, zandbanken, landtongen en strandmeren op allerlei manieren verkennen: te voet, op de fiets of tijdens een boottocht. In het Museum en Bezoekerscentrum Natureum leer je meer over het landschap, de planten en dieren van dit gebied.

Mecklenburgse merengebied

Een van de regio’s die veel avontuurlijke en sportieve vakantiegangers trekt, is het Mecklenburgse merengebied met meer dan 1000 meren. Trek er heerlijk op uit op het water in een zeilboot of kano. Een van de populairste bestemmingen is Müritz, het grootste binnenmeer van Duitsland. Niet alleen het water is typerend voor deze streek, ook uitgestrekte bossen met fantastische fiets- en wandelmogelijkheden horen erbij. Wie weet spot je in deze omgeving wel een wasbeer, otter of bever! Terwijl je door het landschap trekt, kom je ook langs eeuwenoude kastelen, monumentale landhuizen en nostalgische dorpjes.

Overnachten midden in het Mecklenburgse merengebied? Kijk dan bij Natuurhuisje.nl. Natuurhuisje.nl biedt prachtig gelegen vakantiehuisjes aan, met veel groen en ruimte om je heen

Naar Mecklenburg Voor Pommeren: Zo kom je er

Mecklenburg Voor Pommeren is prima bereikbaar met de auto! Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 5,5 uur onderweg. Maar je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en bovendien comfortabel. Vanaf Utrecht en met een overstap in Duisburg ben je in 7 uur in Schwerin. Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International.