De must-sees in het Zwarte Woud

Diepe bossen, wandelroutes, watervallen en gemoedelijke stadjes

 
 
Home / Artikelen / De must-sees in het Zwarte Woud
 

Ben je klaar voor een nieuw vakantieavontuur? De diepe en donkere bossen van het Zwarte Woud, de talloze wandelroutes, mystieke watervallen, gemoedelijke dorpjes, mooie steden en een uniek stukje Duitse cultuur liggen hier op je te wachten om ontdekt te worden. Waar gaat jouw avontuur beginnen en wat mag je echt niet missen om volop van de vakantieregio het Zwarte Woud te genieten? Daarvoor ben je hier op de juiste plek. Wij geven je alvast een indruk van de hoogtepunten in dit middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland!

De watervallen van Triberg

Begin je vakantie in het Zwarte Woud goed met een bezoek aan de watervallen van Triberg. De rivier de Gutach stroomt door het Zwarte Woud en valt bij Triberg van een hoogte van 872 meter tot 711 meter. Dit gebeurt in zeven stappen. Je kunt deze zeven watervallen bewonderen door de speciaal uitgezette wandelroute van 2,5 km te volgen die naar dit natuurwonder voert. Je wandelt door bossen, langs steile granieten rotswanden en uitzichtpunten. Bij de watervallen ligt ook een klimpark en een abseilwand. Daarnaast kun je hier ook het Zwarte Woud Museum bezoeken.

Wandelen door het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is bij uitstrek een vakantiebestemming voor wandelliefhebbers. De uitgestrekte bossen, uitdagende bergen en feeërieke dalen bieden het ideale decor. Daarnaast zijn ook de wandelpaden en -routes van uitstekende kwaliteit. Fanatieke wandelaars kunnen een van de volgende lange afstandsroutes volgen: de Westweg, de Mittelweg of de Ostweg. De Schluchtensteig is een wandeling van 113 km in het zuiden en verbindt de zeven diepste ravijnen van de streek. Je kunt natuurlijk ook korte wandelingen maken, door etappes van deze route te volgen, maar er zijn ook veel kortere routes te vinden. De routes worden verzorgd door de Schwarzwaldverein.

Lees ook: Wandelen in het Zwarte woud ⇒ Dè mooiste routes!

De Feldberg

Het ware hoogtepunt van het Zwarte Woud is de hoogste berg de Feldberg van 1493 meter hoog. De omgeving rond de Feldberg is een populair wandelgebied met veel goede bewegwijzerde wandelroutes. Hier kun je je echt onderdompelen in de natuur en helemaal tot jezelf komen. Twee bekende routes zijn de Felsenweg en het Alpine Pfad. Er zijn ook diverse berghutten, waaronder de Rinkenhütte, Zastler Hütte, St.-Wilhelmer-Hütte en Todtnauer Hütte. Dit gebied is ook een aanrader in de winter. Het behoort tot het tweede grootste skigebied van Duitsland.

Lees ook: De mooie dorpjes in het Zwarte Woud

Burg Hohenzollern

Je ziet Burg Hohenzollern al van verre liggen daar op die bergtop van wel 900 meter hoog! Wat een machtig gezicht! Hoe dichter bij je komt, hoe imposanter het kasteel wordt. Dit is een van de topbezienswaardigheden in het Zwarte Woud. Geen wonder dat de vorsten door de jaren heen voor deze plek kozen om zich te vestigen. Het panoramisch uitzicht is bijna onwerkelijk. Daarnaast is ook het interieur van het kasteel niet mis. Het interieur is met zorg onderhouden en er zijn indrukwekkende kunststukken te bewonderen.

Op zoek naar een autovakantie in het Zwarte Woud? Kijk dan bij TUI! TUI heeft een ruime keuze aan 3 en 4-sterren hotels, die je boekt op basis van eigen vervoer en halfpension

Stad Freiburg

Naast het overweldigende natuurschoon zijn er in het Zwarte Woud ook stedelijke pareltjes te vinden. Eén daarvan is de stad Freiburg. Begin je verkenningstocht in de kern van de stad, in de autovrije Altstadt. Bewonder op het Münsterplatz de kathedraal, de Munster van Freiburg. In het Augustiner Museum, gevestigd in een 13de eeuws klooster, vind je kunst en objecten uit de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Uniek aan Freiburg zijn de smalle goten die door de straatjes lopen met water uit de rivier de Dreisam. Dit zijn de Freiburger Bächle, die in een ver verleden werden gebruikt als watervoorziening.

Bergen en kabelbanen

Diverse hoge bergen in het Zwarte Woud zijn met een kabelbaan te bereiken. Bij de Feldberg van 1493 meter hoog is een kabelbaan die je naar het bergstation Feldbergbahn op 1450 meter brengt. Je kunt hier je wandeling beginnen of gewoon van het schitterende uitzicht genieten. Bij de berg Belchen van 1414 meter hoog ligt een ballonkabelbaan, die naar het bergstation Belchenhaus voert. Dan is er ook nog een kabelbaan bij de berg Hasenhorn, die 1020 meter hoog is. Je kunt vervolgens een toegankelijk wandelpad naar beneden nemen of via de rodelbaan omlaag sjezen!

Wintersport in het Zwarte Woud

Voor een geslaagde wintersport hoef je helemaal niet zo ver te reizen als je misschien denkt! In het Zwarte Woud zijn mooie, bescheiden skigebieden te vinden, met schappelijke prijzen, goede accommodaties in de buurt en met uitstekende skivoorzieningen. Wist je dat er rond de Feldberg 26 kilometer aan skipistes te vinden is? Zowel geoefende skiërs als beginners en kinderen kunnen hier een geslaagde skivakantie beleven. Het kan getypeerd worden als een echte bestemming voor een familie-skivakantie. Een ander kleiner skigebied is Belchen met 8 km aan skipistes.

Op wintersport in het Zwarte Woud? Kijk dan bij TUI! Bij TUI heb je een ruime keuze aan hotels en appartementen, die je boekt op basis van eigen vervoer en halfpension

Bron van de Donau in Donaueschingen

In het slotpark van het Vorstelijk Slot van de Fürstenbergs in Donaueschingen borrelt het water omhoog. Men weet niet zeker of dit de bron van de Donau is. Het kan ook op een plek vlakbij zijn waar de rivieren de Breg en de Brigach samenkomen. Wat de daadwerkelijke bron is, daar wordt nog over getwist! Eén ding is wel zeker, de stad Donauschingen is een bezoek waard! Het slotpark is prachtig, evenals de Boheemse barokke Stadskerk St. Johann en het nabijgelegen jachtslot Entenburg. Het centrum van Donaueschingen is ook een plaatje, vanwege mooie Jugendstil panden.

Donauquelle in Donaueschingen