Zoek lekker weg inspiratie!

Wandelen in het Zwarte woud

Als wandelliefhebber is er één bestemming die op je bucket list moet staan; het Zwarte Woud. Wist je dat hier 30.000 km aan wandelroutes liggen? De wandelpaden zijn voorzien van uitstekende bewegwijzering. Duik de sprookjesachtige bossen in, beklim de bergen, stuit op kastelen en ruïnes en geniet van mooie wijngaarden. Maar waar moet je beginnen? We helpen je graag op weg met tips voor de mooiste langeafstandsroutes door het Zwarte Woud. Je kunt uiteraard ook kortere etappes volgen. Bereid je voor op een onvergetelijk wandelavontuur!

Tip! Interesse in een wandelvakantie in het Zwarte Woud, dan kunnen we SNP, Pharos Reizen als ook TUI aanraden. Zoek je alleen een huisje kijk dan eens bij Natuurhuisje

De Westweg: De oudste langeafstandsroute van Duitsland

Voor velen is de Westweg de topper onder de wandelroutes door het Zwarte Woud. Het is de langste langeafstandsroute (285 km) en loopt van Pforzheim naar Basel. Het is tevens het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland (1900) met vele tradities. Topattracties zijn de Feldberg van 1493 meter hoog en de bergrug van de Hornisgrinde van 1163 meter hoog. Bij helder weer zie je de Vogezen, de Alpen en het Rijndal. De route loopt door donkere bossen, langs meren, grotten en het ruige Murgtal. Hier word je helemaal één met de natuur.

Tip! Het gehele Zwarte Woud is schitterend om te wandelen! Interesse? Boek dan bij Tui een accommodatie in het Zwarte Woud

De Mittelweg: Traditionele en veelzijdige wandelroute

Deze lange afstandsroute is eveneens een oude, traditionele route die midden door het Zwarte Woud loopt van Pforzheim in het noorden naar Waldshut in het zuiden. Deze route dateert uit 1903. Tijdens deze ‘hike tour’ dompel je je helemaal onder in de authentieke sfeer van dit gebied. Je kunt kiezen voor een westelijk (233 km) of oostelijk pad (228 km). De eerste kilometers lopen door uitgestrekte bossen. Onderweg kom je ook moerassen tegen en wandel je door het Kinzigtal met schilderachtige dorpjes. De route voert eveneens langs de Hochfirst van 1190 meter hoog.

De Schluchtensteig: Ruige route door ravijnen en langs watervallen

Door het zuiden van het Zwarte Woud loopt de wandelroute de Schluchtensteig (120 km), van Stühlingen naar Wehr. Het is de jongste langeafstandsroute van de regio. Het doorkruisen van de Wutachschlucht is een ware belevenis vanwege de spectaculaire ravijnen, romantische watervallen, kabbelende riviertjes en dichte bossen. Je wandelt over smalle paadjes omzoomd door rotswanden, hoge varens en met mos begroeide stenen. Overal hoor of zie je water. Ook de Schluchsee is een lust voor het oog. Het schilderachtige Wehra-dal met nostalgische dorpjes laat eveneens een onvergetelijke indruk achter.

Aanrader: Wil jij oog in oog komen met de Schluchsee? Wandel dan deze vijf daagse Schwarzwald Schluchtensteig wandelroute

De Ostweg: Unieke mix van bergen, dalen, bossen en weiden

Een andere goede tip voor een mooie langeafstandswandeling door de oostelijke kant van het Zwarte Woud is de 244 kilometer lange Ostweg, die van Pforzheim naar Schaffhausen loopt. De wandeltocht voert door de dichte bossen in het noorden van het Zwarte Woud en over de hoge plateaus van de Baar-streek. De variatie van bossen, weidelandschappen, bergen en dalen zorgt dat deze route nooit verveelt! De prachtige panoramische uitzichten en de sprookjesachtige sfeer van deze natuurpracht maken het plaatje compleet. Het hoogste punt van de route ligt op 921 meter.

Waar is jouw volgende avontuur?

11x de mooiste Duitse kerstmarkten

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Weg met Kerstmis? Inspirerende reistips en reisideeën