Zoek lekker weg inspiratie!

Dagje Volendam? De leukste must do-tips

Welkom in Volendam, een vissersdorp aan het IJsselmeer, met  oude huisjes, gezellige horecagelegenheden en natuurlijk de beroemde ‘Dijk’. Jaarlijks trekt Volendam veel toeristen, die dit uniek vissersdorp en zijn omgeving met eigen ogen willen zien en beleven. Naar het Palingsound museum, een sterrenspeurtocht of een boottochtje. Wil je graag Volendam bezoeken maar weet je nog niet wat te doen? We hebben de leukste en interessantste hotspots voor een dagje Volendam op een rijtje gezet.

Dagje Volendam: De highlights

Op de foto in klederdracht – een dagje Volendam is niet compleet zonder een foto in originele Volendamse klederdracht. Op diverse plekken op ‘de Dijk’ is dit mogelijk. Je kunt hier zonder afspraak binnen lopen. Je krijgt een kostuum op maat, mag jezelf de achtergrond en attributen kiezen en na een half uurtje is de foto klaar.

De Dijk, niet te missen tijdens je dagje Volendam – bij aankomst kun je er bijna niet omheen, ‘de Dijk’ de hotspot van Volendam. Jaarlijks wandelen duizenden toeristen over ‘de Dijk’. Met aan de ene kant de haven en het IJsselmeer en aan de andere kant een kleurrijke mix van winkeltjes, terrasjes, goede restaurants, viskraampjes, souvenirwinkels en fotowinkels, waar je in authentieke klederdracht op de foto kunt. Het is er altijd gezellig druk, zeker bij fijn weer.

Wandeling en rondleiding door Volendam – de Dijk is dan wel de hotspot van Volendam, een wandeling door het oude gedeelte van Volendam, al dan niet onder begeleiding kunnen we zeker aanraden. Ga je met een gids dan geeft hij deze rondleiding in originele Volendamse klederdracht. Kenmerkend voor het oude gedeelte is het zogenoemde ‘doolhof’, een woonwijk met smalle kronkelende straatjes, bruggetjes en slootjes. Vergeet je fototoestel niet, want dit oud gedeelte is echt fotogeniek en doet denken aan Nederland in vroegere tijden. Ook een bezoekje aan de visafslag mag niet ontbreken.

Palingsound museum – het is bekend, uit Volendam komen een groot aantal goede artiesten; BZN, Jan Smit en Nick & Simon om er enkele te noemen. Wat is het geheim? Wellicht dat je het te weten komt in het Palingsound museum. Hier is 100 jaar Volendamse muziekgeschiedenis in beeld gebracht. Vanaf de oorsprong, de vele muzikale families en natuurlijk de specifieke palingsound, die een belangrijke rol speelt in de Volendamse muziek. Naast het museum kun je er ook vis eten. Zeker een must see tijdens een dagje Volendam. (adres: Slobbeland 19, 1131 AA Volendam)

Vakantie vieren in of nabij Volendam? Dan kunnen we Marinapark Volendam alsook Hotel Spaander, een uniek hotel op de Dijk van Volendam aanraden

Dagje Volendam: Schiereiland Marken

Als je over ‘de Dijk’ wandelt, kun het schiereiland Marken zien liggen. Absoluut leuk om te bezoeken! Zou je dit vissersdorp, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan willen bezoeken. Dan kan dit via een boottocht vanuit Volendam, maar je kunt er ook naar toe met de auto. Het schiereiland is autoluw, alleen bewoners mogen met hun auto het dorpje in. Toeristen moeten hun auto parkeren buiten het dorp. Al wandelend waan jij je in de vorige eeuw. Oude houten huisjes, waar men nog de was buiten droogt en smalle steegjes. De haven is het middelpunt van Marken. Hier zijn terrasjes en winkeltjes. Naast een wandeling door Marken zelf, kun je ook een wandeling maken naar de vuurtoren. Marken is prima al wandelend te verkennen, maar je kunt ook een fiets huren.

Overnachten op Marken? Blijf slapen in Hotel Hof van Marken: het enige hotel op Marken

Waar is jouw volgende avontuur?

11x de mooiste Duitse kerstmarkten

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Weg met Kerstmis? Inspirerende reistips en reisideeën