Herfst in de Belgische Ardennen

Hier beleef je de herfst op zijn best

 
 
Home / Artikelen / Herfst in de Belgische Ardennen
 

Welk seizoen ook de Ardennen zijn schitterend! Maar in de herfst is de natuur in de Ardennen misschien wel op zijn allermooist. De eindeloze bossen hebben de meest schitterende diepe warme herfstkleuren en boven de vele riviertjes hangt vaak een mystieke nevel. Spring op de mountainbike, ga wandelen en zijn er tal van bezienswaardigheden. Na een actief dagje, is het goed toeven in een knus natuurhuisje met een open haard. We tippen de mooiste herfst activiteiten voor in de Ardennen.

De herfst is perfect om te raften

Wellicht verwacht je juist dat de zomer uitermate geschikt is voor het raften op de vele kronkelende riviertjes in de Ardennen. Natuurlijk zijn de temperaturen fijn en het water niet te koud, maar wil je echt sensatie, dan is de herfst het beste seizoen om te raften. Het waterpeil is namelijk lekker hoog en dus perfect, om met een hoge snelheid over de rivier te glijden. Sterker nog, het raften in de Belgische Ardennen kan alleen plaatsvinden als er voldoende water in de rivieren staat en dat is in de herfst.

In en rondom Durbuy en La Roche zitten veel organisators van rafttochten. Goed om te weten: Vakantiepark Petitesuisse is een fijne uitvalsbasis om een weekendje te raften.

Mountainbiken, wandelen en wilde dieren spotten

De Ardennen zijn een mountainbike walhalla, zeker in de zomermaanden is het er druk! Maar wil je echt lekker door trappen, dan moet je in de herfst naar de Ardennen. Spring in de vroegen morgen op je fiets en geniet van de mistige bossen, met uitdagende routes, die je door de eindeloze bossen voeren met uitdagende single tracks. Overal in de Ardennen staan de mountainbikeroutes goed aangegeven. Voor meer info over goede routes, kijk op: mtbroutedatabase.be en op trails.bike.

Aanrader! Als je verblijft op Moulin de Hotton, dan starten er rondom je chalet diverse mountainbikeroutes, van 17, 18 en 22 kilometer.

Durbuy, het kleinste stadje van de Ardennen

Een bezoekje aan Durbuy is een must als je in de herfst in de Ardennen verblijft. Dit kleine stadje lijkt zo uit een sprookjesboek te komen! Smalle geplaveide straatjes met historische huizen, afgewisseld met gezellige winkeltjes en cafeetjes. Je kunt er heerlijk rondslenteren. Voor bierliefhebbers is de kleine brouwerij, het Marckloff in het centrum een must. Bezoek je Durbuy tussen eind november en eind december, bezoek dan ook de kerstmarkt en ook een ijsbaan ontbreekt niet!

Ook leuk: De uitkijktoren van Durbuy is echt een aanrader! Het treintje vertrekt vanaf de Place aux Foires. Zoek je een verblijf rondom Durbuy kijk dan eens bij Natuurhuisje.nl/Durbuy

De Grotten van Hotton zijn ideaal bij slecht weer

Zou tijdens je verblijf, het weer toch wat tegenvallen, dan zijn de Grotten van Hotton, op slechts 15 minuten vanaf Durbuy, een spectaculair en leerzaam overdekt uitje. Al miljoenen jaren sijpelt het water door de vele spleten, waardoor er prachtige druipstenen en stalagmieten zijn ontstaan. Ga mee met een rondleiding en laat je verrassen door dit wonderlijke natuurwonder. Goed om te weten: in de grot is het rond de 14 graden, ook is het verstandig om goede schoenen te dragen. Op de website vind je alle info over de openingstijden.

Een knus huisje heeft nu nog meer sfeer

Maar de mooiste reden om in de herfst af te reizen naar de Ardennen, is misschien wel dat je kunt verblijven in een knus (houten) huisje, midden in de natuur en met een open haard die, in de avond voor heel veel gezelligheid zorgt. Je wandelt dan zo het bos in en is de kans groot dat je vlakbij je huisje wilde dieren spot. Ga je echt laat in de herfst of misschien ga je in de winter, dan bestaat er een kans dat je getrakteerd wordt op sneeuw.

Tip! Voor een echt (natuur) huisje midden in het bos kun je kijken bij Natuurhuisje.nl/ardennen. Maar ook Landal Village les Gottales kunnen we aanraden.

Dit huisje ligt in in Oignies en thierache
en kun je hier boeken.