Zoek lekker weg inspiratie!

Herfst in de Belgische Ardennen

Welk seizoen ook de Ardennen zijn schitterend! Maar in de herfst is de natuur in de Ardennen misschien wel op zijn allermooist. De eindeloze bossen hebben de meest schitterende diepe warme herfstkleuren en boven de vele riviertjes hangt vaak een mystieke nevel. Spring op de mountainbike, ga wandelen en zijn er tal van bezienswaardigheden. Na een actief dagje, is het goed toeven in een knus natuurhuisje met een open haard. We tippen de mooiste herfst activiteiten voor in de Ardennen.

De herfst is perfect om te raften

Wellicht verwacht je juist dat de zomer uitermate geschikt is voor het raften op de vele kronkelende riviertjes in de Ardennen. Natuurlijk zijn de temperaturen fijn en het water niet te koud, maar wil je echt sensatie, dan is de herfst het beste seizoen om te raften. Het waterpeil is namelijk lekker hoog en dus perfect, om met een hoge snelheid over de rivier te glijden. Sterker nog, het raften in de Belgische Ardennen kan alleen plaatsvinden als er voldoende water in de rivieren staat en dat is in de herfst. In en rondom Durbuy en La Roche zitten veel organisators van rafttochten.

  • Als je verblijft op Moulin de Hotton dan kun je een kajak huren, er zijn 4 verschillende routes met verschillende lengtes van 6 tot 23 km.  De meest uitdagende route brengt je zelfs tot in Durbuy. Het vervoer terug verzorgt Moulin de Hotton ook. (De verhuur voor kayaks is geopend vanaf het Paasweekend tot eind oktober in alle weekends en schoolvakanties)

De Ardennen zijn een mountainbikeparadijs

De Ardennen zijn een mountainbikeparadijs, wat betekent dat het er in de zomermaanden erg druk kan zijn! Maar als je echt van een stevige rit wilt genieten, dan is de herfst het perfecte seizoen voor de Ardennen. Spring vroeg in de ochtend op je fiets en geniet van de mistige bossen, met uitdagende routes die je door de uitgestrekte bossen leiden, langs uitdagende singletracks. Overal in de Ardennen zijn de mountainbikeroutes goed aangegeven. Voor meer informatie over goede routes kun je kijken op mtbroutedatabase.be en op trails.bike. Een uitstekende keuze voor een weekend mountainbiken is Moulin de Hotton Vanaf het vakantiepark vertrekken verschillende mountainbikeroutes van 17, 18 en 22 kilometer.

Durbuy, het kleinste stadje van de Ardennen

Een bezoekje aan Durbuy is een must als je in de herfst in de Ardennen verblijft. Dit kleine stadje lijkt zo uit een sprookjesboek te komen! Smalle geplaveide straatjes met historische huizen, afgewisseld met gezellige winkeltjes en cafeetjes. Je kunt er heerlijk rondslenteren. Voor bierliefhebbers is de kleine brouwerij, het Marckloff in het centrum een must. Bezoek je Durbuy tussen eind november en eind december, bezoek dan ook de kerstmarkt! De uitkijktoren van Durbuy is echt een aanrader! Je krijgt dan een schitterend uitzicht op het kleinste stadje ter wereld. Zoek je een knus huisje rondom Durbuy kijk dan eens bij Natuurhuisje.nl

De Grotten van Hotton zijn ideaal bij slecht weer

Zou tijdens je verblijf, het weer toch wat tegenvallen, dan zijn de Grotten van Hotton, op slechts 15 minuten vanaf Durbuy, een spectaculair en leerzaam overdekt uitje. Al miljoenen jaren sijpelt het water door de vele spleten, waardoor er prachtige druipstenen en stalagmieten zijn ontstaan. Ga mee met een rondleiding en laat je verrassen door dit wonderlijke natuurwonder. Goed om te weten: in de grot is het rond de 14 graden, ook is het verstandig om goede schoenen te dragen. Op de website vind je alle info over de openingstijden.

Maar de mooiste reden: een knus huisje, met open haard

Maar de mooiste reden om in de herfst af te reizen naar de Ardennen, is misschien wel dat je kunt verblijven in een knus (houten) huisje, midden in de natuur en met een open haard die, in de avond voor heel veel gezelligheid zorgt. Je wandelt dan zo het bos in en is de kans groot dat je vlakbij je huisje wilde dieren spot. Ga je echt laat in de herfst of misschien ga je in de winter, dan bestaat er een kans dat je getrakteerd wordt op sneeuw. Kijk voor een echt huisje in de natuur bij Natuurhuisje.nl. Maar ook Landal Village les Gottales, met knusse vakwerkhuisjes, is een uitstekende keuze!

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland