Zoek lekker weg inspiratie!

8 Tips voor je bezoek aan kasteel Hohenschwangau

Laatste update op 24 mei 2024 door Jozet

Tijdens mijn reis door Beieren stond een bezoek aan kasteel Hohenschwangau op mijn bucketlist. Dit kasteel is, net als Slot Neuschwanstein, gebouwd door kroonprins Maximiliaan van Beieren. Helaas is Slot Neuschwanstein nooit echt afgebouwd vanwege de dood van kroonprins Maximiliaan. Kasteel Hohenschwangau daarentegen is wel voltooid en ook daadwerkelijk bewoond door kroonprins Maximiliaan. Daarom koos ik ervoor om kasteel Hohenschwangau te bezoeken.

Tickets voor kasteel Hohenschwangau

Wil je kasteel Hohenschwangau bezoeken, dan heb je toegangskaarten nodig om binnen te komen. Daarom raad ik je aan om dit ruim van tevoren online te kopen. Je kunt op de dag zelf ook toegangskaarten kopen bij het Ticketcenter onder het kasteel, maar je hebt kans op een lange wachttijd, met als gevolg dat de toegangskaarten voor die dag zijn uitverkocht. Er worden geen toegangskaarten verkocht voor de volgende dagen. Reserveren kan via deze link.

Als je online je tickets koopt, kun je wel kiezen voor een specifieke datum en tijd, mits je natuurlijk tijdig je tickets koopt. Voor de rondleiding kun je kiezen tussen een rondleiding in het Duits, Engels of een rondleiding met een audiogids.

Tip: Heb je wat meer tijd, bezoek dan ook Slot Neuschwanstein. De twee kastelen liggen op wandelafstand van elkaar. Via Getyourguide kun je een ticket voor Slot Neuschwanstein kopen.

Parkeren bij kasteel Hohenschwangau

Als je vroeg komt, is er voldoende parkeer gelegenheid op P4. Vanaf deze parkeerplaats wandel je binnen 20 minuten naar Hohenschwangau. De toegang tot Hohenschwangau is via de binnenplaats, waar je moet wachten op het tijdstip dat op je ticket staat. Terwijl je wacht, kun je het kasteel vanaf de binnenplaats bewonderen en is er een souvenirshop. Als het tijd is, mag je naar binnen. Foto’s maken en filmen is tijdens de rondleiding verboden.

Ontdek de binnenzijde van Hohenschwangau

De rondleiding leidt je door een groot aantal grote en kleinere privévertrekken in het kasteel. Alle vertrekken zijn nog in de originele staat met authentieke meubels en prachtige muurschilderingen. De vertrekken die je te zien krijgt zijn: de ontvangstkamer, de leeskamer van de koningin en de slaapkamer van de koning. Het hoogtepunt van de rondleiding is de troonzaal. Deze ruimte is prachtig beschilderd met muurschilderingen. De rondleiding duurt zo’n 40 minuten. Na de rondleiding kun je door de tuin wandelen en genieten van het uitzicht op de bergen. Goed om te weten: toegang tot de tuin is gratis!

8 Handige tips voor je bezoek aan Hohenschwangau

  • Ga vroeg, dan is er nog voldoende parkeergelegenheid. Parkeren op parkeerplaats P4 kost 10 euro (2023). Vanaf hier loop je in 20 minuten naar kasteel Hohenschwangau.
  • Kasteel Hohenschwangau is populair! Koop je tickets ruim van tevoren online (link in de beschrijving).
  • Bezoekers worden ingedeeld in specifieke tijdsloten. Tijdens de rondleiding kun je kiezen tussen een gids in het Duits, Engels of een audiogids.
  • Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en je leert veel over het leven van prins Maximiliaan. Het interieur van het kasteel is origineel.
  • Foto’s maken en filmen zijn tijdens de tour verboden.
  • De tuin van Kasteel Hohenschwangau kun je gratis bezoeken.
  • Wil je zowel slot Neuschwanstein als kasteel Hohenschwangau op de foto vastleggen? Ga dan naar Tegelbergstraße in Schwangau, bij de Tegelberg.
  • Heb je wat meer tijd, bezoek dan ook Slot Neuschwanstein. De twee kastelen liggen op wandelafstand van elkaar. Via Getyourguide kun je een ticket voor Slot Neuschwanstein kopen.

Hoeveel tijd je kwijt bent om Hohenschwangau te bezoeken?

Als je een rondleiding reserveert, moet je toch wel rekenen op ongeveer 1,5 tot 2 uur. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 20 minuten naar de binnenplaats. Een rondleiding duurt 40 minuten, en daarna hangt het af van hoeveel tijd je wilt doorbrengen in de tuin. Wij hebben een rondleiding gedaan en ook de tuin bezocht. We hebben ongeveer 2 uur doorgebracht bij kasteel Hohenschwangau.

Waar ligt kasteel Hohenschwangau?

Kasteel Hohenschwangau ligt in de bergen van Schwangau, vlakbij het stadje Füssen. Wij verbleven op Center Parcs Allgau, op zo’n uurtje rijden. Maar je kunt ook overnachten in Füssen.

Video tour van kasteel Hohenschwanga

Bekijk ook de onderstaande video en laat je meeslepen door deze sprookjesachtige bestemming.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland