Monschau: Heerlijk afwisselend!

Bomvol afwisseling en heerlijk dichtbij

 
 
Home / Artikelen / Monschau: Heerlijk afwisselend!
 

Houd je van een nostalgische sfeer en wegdromen in de natuur? Ga dan op pad in Monschau in de Duitse Eifel. Het lijkt alsof de tijd een paar eeuwen heeft stilgestaan. Er wordt gezegd dat het stadje de laatste driehonderd jaar bijna niets is veranderd. De vakwerkhuizen, de kabbelende rivier en het kasteel op de heuvel dat over het stadje waakt, geven je het gevoel alsof je in een droom bent beland. Niets is minder waar; je kunt het echt beleven! Ontdek hier de hoogtepunten voor een weekendje Monschau!

Een weekendje Monschau in de Eifel? Blijf dan overnachten in een van de vele hotels in Monschau!

Aanrader! Voor een all-in hotel arrangement kun je kijken op Voordeeluitjes. Verblijf je liever in een huisje? Dan kunnen we Landal Eifeler Tor aanraden!

Hotels in Monschau: De 2 tóppers!

Het Michel & Friends Hotel is een zeer goed gewaardeerd 4-sterren hotel in Monschau. Niet alleen kun je hier heerlijk overnachten en wandel je zo het dorp in. Het hotel beschikt ook over een binnenzwembad en kun je in de vroege morgen smullen van een stevig ontbijtbuffet. Nog een topper is het 3-sterren hotel Graf Rolshausen in het centrum van Monschau. Het hotel is meer dan 400 jaar oud en kun je naast de fijne (gewone) hotelkamers ook een suite met whirlpool boeken. Ideaal voor een romantisch weekendje.

Het Michel & Friends Hotel

De eeuwenoude burcht van Monschau

Wanneer je opkijkt tegen de Burcht van Monschau waan je je terug in de tijd, in de 13de eeuw! Het was toentertijd een goed beschermde vesting met machtige muren. Toch werd dit verblijf van de Graven van Jülich in 1543 veroverd door Keizer Karel V. Vandaag de dag huist hier een jeugdherberg. Op deze manier wordt de eeuwenoude burcht van Monschau jeugdig en levendig gehouden! Je kunt de burcht niet bezoeken. Je kunt wel een kijkje nemen op het binnenhof en vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht over het stadje.

Bezoek de mosterdmolen van Monschau

Een bezoek aan Monschau zonder kennis te maken met de Monschauer mosterd? Dat is ondenkbaar! De mosterdmolen was in 1882 een technische innovatie! De molen werd in werking gebracht met behulp van een waterrad. De molen is nog steeds in bedrijf, maar wordt nu aangedreven door elektriciteit. Hier wordt nog steeds volgens traditioneel recept mosterd vervaardigd. Je mag het zelf meemaken! Er worden rondleidingen gegeven en er is een mosterdwinkel met 14 soorten mosterd.

Bron: Facebook.com/HistorischeSenfmuehleMonschau

Weekendje Monschau: Wandel door de pittoreske binnenstad

Alleen al een wandeling door de eeuwenoude stadskern van Monschau is een ware belevenis. Je zult meteen begrijpen waarom dit stadje de bijnaam ‘De parel van de Eifel’ heeft gekregen. De sfeer is niet te evenaren. Terwijl je door de smalle straatjes wandelt, word je overweldigd door de pracht van de vakwerkhuizen en de historische gevels. Je vindt er kleine winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes die een en al gastvrijheid uitstralen. Overal waar je kijkt, is wel iets bijzonders te ontdekken; een oude waterpomp, beeldhouwwerken en enkele kleinschalige musea.

Weekendje Monschau: Ga wandelen

Wanneer je het hart van Monschau hebt verkend, kun je ook de ‘longen’ in de directe omgeving bezoeken. We hebben het over de prachtige bosrijke en heuvelachtige omgeving met tal van fantastische wandelroutes. Adem de frisse boslucht in en laat alle stress varen. Sinds 1996 heeft Monschau bovendien het predicaat van luchtkuuroord. Hier ben je op de juiste plek om actief te ontspannen. Vergeet dus niet om je wandelschoenen mee te nemen. Er zijn veel goed bewegwijzerde wandelroutes; zowel korte wandelingen voor de hele familie als routes voor fanatieke wandelaars.

Lees ook dit artikel: Wandelen in Nationaal Park Eifel

Kerstmarkt in Monschau

De kerstmarkt in Monschau is geliefd en trekt elk jaar weer veel bezoekers. En met een beetje geluk, sneeuwt het en verandert Monschau, in een sprookjesachtig kerststadje. In het centrum staan rondom een grote kerstboom kerststalletjes met de mooiste snuisterijen. Smul van een warme wafel en de glühwein. De versierde en feestelijke verlichte straatjes zorgen voor een echt (romantisch) kerstgevoel. De kerstmarkt is geopend van 22 november 2019 t/m 22 december 2019. Steeds op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Tip! De kerstmarkt in Monschau is zo mooi en sfeervol dat een dagje niet voldoende is! Dus blijf slapen en boek via Booking.com een hotel of reserveer via Voordeeluitjes een all-in hotel arrangement

Een huisje nabij Monschau

Verblijf je liever in een huisje? Dan kunnen we Landal Eifeler Tor aanraden! Het Landal park ligt op slechts 30 autominuten vanaf het schilderachtige stadje Monschau. Het Landal park is perfect voor zowel een ontspannen als een actieve vakantie. Zwemmen in het binnen- en buitenzwembad, maak gebruik van de wellness mogelijkheden en het uitzicht vanaf het park is altijd even prachtig! Trek er op uit want de mooiste wandelroutes en uitdagende mountainbiketochten beginnen pal voor de voordeur! Landal Eifeler Tor heeft 95 bungalows en 74 appartementen, waarvan er diverse beschikken over een sauna.

Monschau ligt maar 29 km vanaf Landal Eifeler Tor

Verken het Museum Rotes Haus

Een van de panden die je beslist opmerkt als je door Monschau wandelt, is het Rotes Haus. Dit gebouw, uitgevoerd in de barokstijl van het Rijnland, dateert uit de 18de eeuw. Hier woonde en werkte een vooraanstaande lakenwever familie. Het Rode Huis is nu een museum. Uniek is de in Aachen-Luik barokstijl gesneden houten trap. Ook het geschilderde Parijse wandkleed is prachtig. Verder ontdek je hier welke soorten doeken er vervaardigd werden. De producten werden o.a. geleverd aan het Franse Koningshof en aan de sultans in Istanbul.