Zoek lekker weg inspiratie!

De mooiste dorpjes van de Veluwe

De Veluwe zijn schitterend – met uitgestrekte bossen, kleurrijke heidevelden, stuifduinen en lieflijke dorpjes, waar niets hoeft en je heerlijk tot rust kunt komen. Trek je er graag op uit, wandel- en fietsroutes zijn er voldoende. Het landschap van de Veluwe is een rustpunt in deze hectische tijd! Deze rust en charme heeft de Veluwe, met name te danken aan de lieflijke dorpjes. We tippen de mooiste Veluwse dorpjes, met de leukste bezienswaardigheden, die absoluut een bezoekje of verblijf waard zijn tijdens je verblijf op de Veluwe.

Wil je blijven slapen op de Veluwe? We tippen de beste vakantieparken.

Landal Coldenhove is centraal gelegen en een populair vakantiepark. Landal Miggelenberg is ideaal voor gezinnen. Of zoek hier een ander vakantiepark op de Veluwe

Beekbergen

Beekbergen is een toeristisch dorpje aan de rand van de Veluwe en nabij Apeldoorn, waardoor je alle kanten op kunt! Een middagje fietsen, shoppen in Apeldoorn en sta je zo in Nationaal Park De Hoge Veluwe of Radio Kootwijk. Leuk om te bezoeken is ook het stoomdepot van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij – in de zomer kun je zelfs opstappen om een stoomtreinrit te maken. In het centrum van Beekbergen liggen winkels en eetgelegenheden en in juli en augustus wordt op donderdagavond door het hele dorp de Veluwse avondmarkt georganiseerd.

Op vakantie in Beekbergen? Reserveer Europarcs Beekbergen

Loenen

Loenen is bekend door de hoogste waterval van Nederland, deze is slechts 15 meter, maar toch is dit de hoogste waterval van Nederland. Een must-visit is ook ‘de Loenermark’, een natuurgebied met bossen en heidevelden en een schaapskooi, die nog altijd dienst doet als overnachtingsplek voor schapen, die dagelijks de heide optrekken. Breng ook een bezoekje aan de papierfabriek ‘de Middelste Molen’. Hier wordt nog op ouderwetse wijze papier gemaakt. In het voorjaar- en zomer vindt er ook een lammetjesdag, een schaapscheerdersfeest en ponymarkt plaats.

Hoenderloo

Hoenderloo is centraal gelegen op de Veluwe en ligt één van de drie ingangen van Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo. Ideaal als je graag veel wandelt en fietst, maar ook een bezoekje aan het Kröller Müller Museum, met de Van Gogh expositie, behoort tot de mogelijkheden. Naast de schitterende natuur is een uitstapje naar Apeldoorn of Arnhem ook zo gemaakt. Maar ook Julianatoren, Burgers Zoo, de Apenheul en Paleis het Loo, liggen vlakbij. Leuk om te melden: in Hoenderloo ligt ook ‘IJs van Co’ hier maken ze het lekkerste ijs van de Veluwe.

Een weekendje dwalen over de Veluwe? Boek Landal Miggelenberg. Dit vakantiepark is gelegen midden in de Veluwse bossen

Kootwijk

Kootwijk is een dorpje dat misschien wel een van de meest markante gebouwen van Nederland herbergt – het monumentale zendstation Radio Kootwijk! De zendmast  is een imposant gebouw dat schitterend contrasteert, met het groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Helaas is Radio Kootwijk niet vrij toegankelijk voor publiek, dit kan alleen op bezoekersdagen, waarvoor jij je moet aanmelden via Staatsbosbeheer. Maar het zendstation en het Kootwijkerzand zijn zo uniek dat alleen een wandeling, ook bijzonder is.

Garderen

Garderen wordt omgeven door veel groen en grenst aan het Speulderbos. Dit is eén van de mooiste en oudste bossen van Nederland en is het bos vooral bekend om zijn ‘dansende bomen’.  Kromme en scheve bomen, die in wonderlijke bochten gegroeid zijn en zo het bos een grillig karakter geven. Het bos is een walhalla voor wandelaars en fotograven. Bijzonder is ook ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dat jaarlijks plaats vindt! Zandkunstenaars creëren hier de meest schitterende zandsculpturen. Het festijn is een echte must-see en vindt plaats in de Beeldentuin.

Op vakantie in Garderen? Reserveer Bospark Garderen

Waar is jouw volgende avontuur?

11x de mooiste Duitse kerstmarkten

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Weg met Kerstmis? Inspirerende reistips en reisideeën