Zoek lekker weg inspiratie!

De mooiste dorpjes van de Veluwe

Laatste update op 28 december 2023 door Jozet

De rustgevende Veluwe, met haar weidse bossen, kleurrijke heidevelden, zandduinen en pittoreske dorpen, vormt een oase van rust. Dit landschap is een verademing in het drukke leven. De schoonheid en rust komen ook tot uiting in de gezellige dorpjes. Ontdek de charmantste dorpen van de Veluwe, elk met unieke trekpleisters die een bezoekje of zelfs een langer verblijf tijdens jouw vakantie op de Veluwe absoluut de moeite waard maken.

Wandelen rondom Vaals

Wil je blijven slapen op de Veluwe? Landal Coldenhove is centraal gelegen en een populair vakantiepark. Of ontdek de andere talloze andere vakantieparken in Gelderland op Bungalowparkoverzicht.nl

De mooiste authentieke dorpjes op de Veluwe

Op de Veluwe liggen rustige en authentieke dorpjes, die de perfecte uitvalsbasis vormen voor een vakantie op de Veluwe.

Beekbergen, de uitvalsbasis voor een vakantie op de Veluwe

Beekbergen, een toeristisch dorpje aan de rand van de Veluwe, vormt een fantastische uitvalsbasis voor een vakantie op de Veluwe. Hier geniet je van fietsroutes, winkelen in Apeldoorn, wandelen in Nationaal Park De Hoge Veluwe en een bezoek aan Radio Kootwijk, alles ligt hier op korte afstand. Leuk is ook een treinrit met een van de oude stoomtreinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Het bruisende centrum van Beekbergen biedt diverse winkels en eetgelegenheden, waar het vooral in de zomer altijd gezellig druk is. Wil je in Beekbergen blijven overnachten? Dan kunnen we TopParken Beekbergen, Landal Heideheuvel en EuroParcs Beekbergen aanraden.

Hoenderloo, een groene oase op de Veluwe

Hoenderloo ligt centraal op de Veluwe en herbergt één van de drie ingangen van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ideaal voor wandel- en fietsliefhebbers. Voor kunstliefhebbers is het Kröller Müller Museum met de van Gogh-expositie een must. Naast de prachtige natuur zijn uitstapjes naar Julianatoren, Burgers Zoo, Apenheul en Paleis Het Loo zo gemaakt. Ook Apeldoorn en Arnhem liggen vlakbij. Leuk om te weten, in Hoenderloo vind je ‘IJs van Co’, hier maken ze het lekkerste ijs van de Veluwe. Wil je in Hoenderloo blijven overnachten? Dan kunnen we Landal Miggelenberg aanraden.

Loenen, bekend om de hoogste waterval van Nederland

Loenen staat bekend om de hoogste waterval van Nederland, die slechts 15 meter hoog is maar toch de hoogste van het land. In de zomer is het hier dan ook behoorlijk druk! Een aanrader is ook ‘de Loenermark’, een natuurgebied met naaldbos, prachtige jeneverbesstruwelen, verschillende heidesoorten en een schaapskooi, die nog steeds wordt gebruikt als rustplek voor schapen. Van april tot december, kun je zien hoe de herder de schapen naar de heide brengt. Breng ook een bezoek aan de Middelste Molen, een papierfabriek waar op traditionele wijze nog papier wordt gemaakt.

Kootwijk, wandelen rondom Radio Kootwijk

Kootwijk is een dorpje dat misschien wel een van de meest markante gebouwen van Nederland herbergt: het monumentale zendstation Radio Kootwijk! De zendmast is een imposant gebouw dat schitterend contrasteert met het grote open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Radio Kootwijk is niet vrij toegankelijk voor publiek: dit kan alleen op bezoekersdagen, waarvoor je je moet aanmelden via Staatsbosbeheer. Maar het zendstation en het Kootwijkerzand zijn zo uniek dat zelfs een wandeling rondom Radio Kootwijk al bijzonder is.

Garderen grenst aan het eeuwenoude Speulderbos

Garderen grenst aan het Speulderbos, een van de mooiste en oudste bossen in Nederland, bekend om zijn ‘dansende bomen’. Deze kromme en scheve bomen groeien in wonderlijke bochten, waardoor het bos een grillig karakter krijgt. Het is een paradijs voor wandelaars en fotografen. Het Zandsculpturenfestival is een jaarlijks terugkerend evenement dat vele belangstellenden trekt. Maar deze Zandsculpturen kun je ook het jaarrond bewonderen in de Beeldentuin in Garderen. Wil je een paar dagen verblijven in Garderen? Er zijn talloze accommodaties waaronder sfeervolle hotels en mooie vakantieparken, waar je altijd welkom bent.

Elburg, historische stadje, waar het verleden tot leven komt

Elburg is een schilderachtig vissersstadje doordrenkt van geschiedenis. De eeuwenoude vestingwerken, smalle straatjes en oude gebouwen voeren je moeiteloos terug in de tijd. Ontdek de oude visafslag, het betoverende Agnietenklooster en het museumsmederij. Dwaal door het levendige centrum, gevuld met boetiekjes en knusse terrassen. En vergeet niet te genieten van de groene en waterrijke omgeving.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland