Mountainbikeweekend? Routes en slaapplekjes

De beste MTB-routes voor een paar dagen ongestoord fietsen

 
 
Home / Artikelen / Mountainbikeweekend? Routes en slaapplekjes
 

Ook heel dichtbij kun je een mountainbike vakantie beleven. Hiervoor hoef je echt niet af te reizen naar Duitsland of de Ardennen. Ook in Nederland zijn heel wat uitdagende plekjes te vinden. Want ook op en rondom de Utrechtse heuvelrug, aan de kust en in Zuid-Limburg, kan het flink klimmen zijn. Glooiend en bosrijk tot uitgestrekte duinen en fietsen over het strand. Of je nu alleen gaat of met vrienden, een overzicht van de mooiste mountainbike routes en slaapplekjes, als je toch besluit, om er een mountainbike vakantie van te maken.

Mountainbike op de Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug, met als hoogste punt de Amerongse Berg, is een uitdaging voor elke mountainbiker. In totaal liggen er op de Utrechtse heuvelrug 9 MTB-routes, waarvan er drie je op en over de Amerongse Berg voeren. Alle parcoursen hebben steile klimmetjes, stevige afdalingen en uitdagende bochten, waarbij jij je techniek flink moet aanspreken. De twee langste en daarmee ook de uitdagendste MTB-routes, starten aan de Bergweg 10, in Amerongen en hebben een lengte van 18 kilometer. Deze parcoursen hebben grote hoogteverschillen van zo’n 8 t/m 69 meter boven NAP. Daarnaast is er ook een kortere route, deze is 6,5 kilometer en start aan de kruising van de Autoweg en de Reumersweg net buiten Rhenen. Goed om te weten, de MTB-routes worden goed onderhouden en voor alle routes is een vergunningsvignet verplicht.

Mountainbike door de duinen

Wil je eens wat anders dan mountainbiken door het bos, dan is het Schoorlse parcours een aanrader! Dit parcours staat bekend als één van de mooiste, uitdagendste en drukste mountainbike parcours van Nederland. De route is zo’n 15 kilometer lang en bestaat praktisch uit één lange singletrack, met veel bochten, forse klimmetjes en afdalingen. Een echte kuitenbijter in het parcours is, de Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Schoorl. Je staat dan 48 meter boven NAP! Een echte uitdaging dus! Maar eenmaal boven, wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de Noordzee. Een andere uitdaging is de beklimming van de Zwarte Blink. Bovenop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de heide. Het mooie van deze route is dat je deze op verschillende plaatsen kunt starten en onderbreken. Hiermee is de route ook geschikt voor beginners.

Zuid-Limburg is eeneen walhalla voor MTB-liefhebbers

Zuid-Limburg is een walhalla voor mountainbikers. In totaal ligt er zo’n 500 kilometer aan MTB-routes aan je voeten. Singletracks, steile klimmetjes en technische afdalingen, je vindt het allemaal in Zuid-Limburg. De MTB-routes variëren in afstanden, bovendien zijn veel routes door verbindingsstukken ook aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat een netwerk dat het hele Heuvelland bestrijkt. Een van de zwaarste route, is de Gulpenerroute, met een fikse beklimming, zoals de Gulperberg. Maar ook de MTB-Vijlen route is een echte uitdaging! Voor beginners of zoek je wat minder uitdaging, dan is Rondje Riemst (12,5 km.) en de Margraten MTB-route (30 km.) een uitstekende keuze. Wil je een weekendje mountainbiken in Zuid-Limburg? Een overnachting in een vakantiehuisje is dan een goede optie. Je hebt dan alle ruimte en ook je fiets kun je prima kwijt.

De Sallandse Heuvelrug is perfect voor een mountainbike weekendje

Nog een heerlijk gebiedt om te mountainbiken is de Sallandse Heuvelrug. Eennatuurgebied tussen Hellendoorn en Holten. Door dit mooi stukje Nederland met zandverstuivingen, bossen en heide, slingeren talrijke MTB-routes met flink wat hoogte verschillen. Hierdoor ideaal om temountainbiken! De twee top MTB-routes zijn de Holterberg- en het Hellendoornseberg parcours. Daarnaast zijn er tal van andere routes zoals de Wierden en de Reggendal route. Zou je naastmountainbiken ook graag wandelen, opde Sallandse Heuvelrug liggen ook talrijke wandelroutes. Bovendien is het ook een heerlijk gebiedt als je graag de rust op zoekt. Wil je er eenmountainbike weekendje van maken? Dan kunnen we het luxe Hof van Salland aanraden. Vlakbij alle mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug en is het mogelijk om een eigen fietsenberging bij je vakantie villa te reserveren.

Mountainbike vakantie in Duitsland

Op slechts 3,5 uur rijden vanaf Utrecht sta je zo middenin het mountainbikers paradijs van Sauerland: Winterberg. In dit fraai en heuvelachtig gebied vind je uitdagende parcoursen met flinke klimmen en uitdagende afdalingen. Bovendien is er ook een stoer bikepark, met wel 10 parcoursen, met snelle bochten en spectaculaire afdalingen. Maar ook buiten dit groot bike park, zijn er voldoendemountainbike routes. Gaaf is het Trail Park Winterberg! Hier suizen in de winter skiërs naar beneden, terwijl in de zomer de heuvels, juist het domein zijn vanmountainbikers. Het Trail Park Winterberg, is gratis en heeft zo’n 20 km goed bewegwijzerde trails in drie moeilijkheidsgraden. Waarvan blauwe de makkelijkste is, rood middel en zwart staat voor zwaar.

Een van de knusse bungalows op Landal Winterberg

Mountainbike vakantie in het buitenland

Zoek je toch wat meer uitdaging, dan kun je een mountainbike vakantie reserveren bij SNP Natuurreizen. SNP biedt een aantal uitdagende mountainbike vakanties aan in Duitsland, de Italiaanse Dolomieten en Franse Vogezen.

  • SNP Natuurreizen heeft mountainbike reizen die zijn inclusief overnachting met ontbijt, GPS-gegevens van de MTB-routes, een Nederlandstalige kaart met mountainbike routes en bagagevervoer.
  • Landal GreenParks heeft een groot aantal parken die een paradijs zijn voor mountainbike-liefhebbers. Deze Landal parken liggen zowel in Nederland als in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken.