Tip! 10x de leukste musea voor kinderen

Een museum saai? Nee hoor! De leukste (interactieve) musea

 
 
Home / Artikelen / Tip! 10x de leukste musea voor kinderen
 

Als jij dacht dat een museum saai is en je deze zeker niet kunt bezoeken met kinderen, nu dan heb je het mis! Want er zijn supergave musea voor kinderen, die leuk en ook nog eens erg leerzaam zijn! Waar kinderen niet met hun handen op de rug hoeven rond te lopen, maar waar ze echt (bijna) overal aan mogen zitten en proefjes mogen doen. Maar welke musea voor kinderen zijn dit? We tippen de 10 leukste (interactieve) musea voor kinderen. Zodat jij voorlopig bijna elk weekend wat te doen hebt!

Nemo in Amsterdam

Op de eerste plaats staat Nemo in Amsterdam! Hier ontdek je verdeelt over maar liefst vijf verdiepingen met experimenten, demonstraties en workshops, alles over de wereld van wetenschap en technologie. Kinderen kunnen echt zelf aan de slag! Dus witte labjas aan en een veiligheidsbril op. Leer alles over het zuiveren van water, maak een reis door het heelal en leer hoe de kracht van wind en water wordt gebruikt, voor het opwekken van energie. In de diverse schoolvakanties zijn er extra workshops en demonstraties. Tip. Bezoek ook het dak van Nemo, niet alleen is er een restaurant met terras, ook heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam.

Tip! Koop je ticket online en sla de wachtrijen over bij Nemo Science Museum

Het Spoorwegmuseum

Kijken je kinderen vol bewondering naar de trein die voorbij raast, als je moet wachten bij een spoorweg overgang? Neem ze dan mee naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier kijken ze hun ogen uit – want hier ontdekken ze alles over 175 jaar spoorweg geschiedenis. Van reizen naar verre oorden met de Orient Express, zijn er heel veel (model) treinen te bewonderen, kunnen ze plaats nemen in een echt treintje, als ook de trap bestijgen van een authentiek seinhuis. Locatie: het oude Maliebaanstation. Goed om te weten: een bezoek aan het Spoorwegmuseum duurt gemiddeld 3,5 uur!

Lees ook dit artikel: Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!

Nederlands Openluchtmuseum

Dat het leven in Nederland er vroeger heel anders uitzag, zullen de meeste kinderen wel weten, door de verhalen van hun opa’s en oma’s. Maar het is toch heel anders, als ze dit met hun eigen ogen kunnen zien. Nu dat kan in het Nederlands Openluchtmuseum. Hier komt het leven van de afgelopen eeuwen tot leven. Ze wanen zich echt terug in de tijd, want het museum is een klein dorpje: er wandelen ambachtslieden rond tussen oude boerderijen en arbeidershuisjes, staan er molens, is er een kerk, een echt schooltje en zelfs een melkfabriek. Ook vinden er activiteiten plaats, zoals stroop stoken en bier brouwen.

Foto: facebook.com/openluchtmuseum

Beeld en Geluid

Laat je kinderen kennis maken met de wondere wereld achter de televisie en neem ze mee naar Beeld en Geluid in Hilversum. Hier zullen ze ontdekken dat de tv niet altijd in kleur was en kun je samen met je kinderen kijken naar de échte Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant! Maar ook kunnen ze ervaren hoe het is om op een podium te staan als een echte ster of als presentator. Speel in een echte achtervolgingsscène uit Flikken Maastricht en ga op de stoel van de nieuwslezer zitten en presenteer zelf het nieuws. En zien ze hoe nieuwe technologieën en social media de tv door de jaren heen heeft beïnvloed!

Archeon

Duik echt de geschiedenis in en beleef de Prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen van heel dichtbij. Ook hier waan jij je echt terug in de tijd, want alle gebouwen, die op het terrein van het Archeon staan, zijn reconstructies op ware grootte, van gebouwen die ooit écht in Nederland hebben gestaan. Daarnaast wordt het Archeon bewoond door echte bewoners, waardoor de geschiedenis echt tot leven komt. Oftewel ga echt ver terug in de tijd en laat je verbazen. Bovendien kun je niet alleen kijken, maar ook doen. Wat dacht je van zwaardvechten, mee met een  kruidenspeurtocht, kalligraferen of boogschieten?

Foto: facebook.com/Archeon.museum

Het Continium in Kerrade

Het Continium is hét Kidsproof museum van Nederland 2019! Dus ook dit museum mag niet ontbreken in de top tien van musea voor kinderen! Eigelijk kun je het vergelijken met Nemo, maar dan kleinschaliger, rustiger en minder druk! Want ook hier gaan kinderen zelf op ontdekking in de explore-zone en zien ze hoe de techniek het huishouden veranderde en gemakkelijker maakte. Neem plaats in het 3d-film theater en maak een reis naar de meest bijzondere plekken op de wereld. Natuurlijk kunnen kinderen ook zelf experimenteren en wie weet ontdekken ze dat ze zelf een echte techneut of wetenschapper zijn.

Het Rijksmuseaum

Het Rijksmuseum is een van de grootste en belangrijkste musea van Nederland, met als belangrijkste pronkstuk de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Wellicht is dit een musea dat saai oogt voor kinderen, maar het tegendeel is waar. Het Rijksmuseum heeft heel veel activiteiten voor kinderen en hun familie om een bezoekje uitdagend te maken. Denk aan familierondleidingen of een gezellig familiespel, waardoor je heel veel over het museum en haar bijzondere kunstwerken te weten komt. Ook leuk schrijf in voor een teken workshop, die bestaat uit een reeks gekke tekenopdrachten, of leer tekenen als Rembrand van Rijn in de Rembrandts tekenles.

Tip! Koop je ticket online en sla de wachtrijen over bij het Rijksmuseum

Kinderboeken museum

Is je kind en wellicht jij ook een echte boekwurm, dan is het kinderboeken museum in Den Haag een aanrader! Hier ga je samen met je kinderen op avontuur door de fantasie wereld van kinderboeken. Al klimmend, komen ze oog in oog met de liefste kinderboeken beesten en ontdekken ze tijdens een spannende tocht door Papiria de nieuwste boeken. Natuurlijk ontmoeten ze heel veel kinderboekvriendjes zoals Dikkie Dik, Nijntje en Kikker. Kortom, naast heel leuk is het Kinderboeken museum ook leerzaam en maken ze spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen staan centraal.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Den Haag? Dé 13 must-visits!

Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem, is een van de leukste uitjes in Nederland volgens Zoover en mag dus ook niet ontbreken in deze top tien van musea voor kinderen. Veel is er te zien, te beleven, te leren en te ontdekken en niet alleen voor kinderen. Bij binnen komst ruik je direct de geur van vers gebakken brood en kun je mee kijken hoe op een authentieke wijze brood wordt gebakken. Vergeet ook niet om de voorstelling van bakker Fred bij te wonen, want deze is hilarisch. Maar het absolute hoogtepunt voor de kinderen, is het bakken van wat lekkers (seizoensgebonden) en om dit vervolgens natuurlijk zelf op te eten.

Facebook: facebook.com/pg/Nederlands-Bakkerijmuseum-Hattem

Naturalis

Nu is het museum nog gesloten, maar 31 augustus 2019 opent het gehele vernieuwde museum haar deuren, met als pronkstuk T. rex Trix. Aan de hand van een collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen, waarmee Naturalis tot de top vijf behoort van de wereld op het gebied van biodiversiteit, krijg je een uitstekend beeld van het ontstaan van de aarde. Waarbij zien, doen en beleven een belangrijke rol speelt. Ga met je kinderen op ontdekkingstocht en bekijk het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en kun je zomaar oog in oog komen, met een Afrikaanse olifant.