Zoek lekker weg inspiratie!

Wat moet je zien in Oberhausen? De 8 leukste tips

Het imago van Oberhausen als industriestad is verleden tijd. Oberhausen staat nu voor fun voor jong en oud, kunst en cultuur en heerlijk winkelen. Dat klinkt als de ideale ingrediënten voor een weekendje weg. Wat deze Duitse stad nog aantrekkelijker maakt, is dat het op maar een uurtje rijden vanaf Nijmegen ligt. Dus alle reistijd die je bespaart, kun je gebruiken om te genieten van Oberhausen. We tippen de hoogtepunten die je niet mag missen in Oberhausen.

Wat moet je écht zien in Oberhausen? De 3 must-sees

Niet alleen winkelen in Oberhausen is populair. Er zijn ook interessante bezienswaardigheden. We hebben hier de drie toppers onder de must-sees voor je op een rij gezet:

1. Gasometer: kunst en wetenschap in voormalige gastank

Wat je zeker niet mag missen tijdens je weekend in Oberhausen is de Gasometer. Je kunt er niet omheen, want deze ‘kathedraal van de industrie’ torent overal bovenuit. Voorheen was dit een opslagtank voor gassen. Het is ondertussen een icoon geworden van het Ruhrgebied. Sinds 1988 is de gastank niet meer als zodanig in gebruik. Er worden nu culturele belevenissen en tentoonstellingen op het gebied van wetenschap en kunst georganiseerd. Je kunt eveneens met een lift het dak bereiken voor een weids uitzicht over het Ruhrgebied.

2. Kunst kijken in Slot Oberhausen

Slot Oberhausen ligt in Alt Oberhausen. Het is zeker de moeite waard om hier tijdens je citytrip Oberhausen een kijkje te nemen. In het voormalige paleis van Graaf Maximilian Friedrich von Westerholt-Gysenberg huist nu een kunstmuseum, de Ludwig Galerie. Er worden hier wisselende kunsttentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast vind je hier ook nog het Gemeentelijk Museum. Bij Slot Oberhausen ligt eveneens de Kaisergarten. Dit is een groene oase die uitnodigt om te wandelen en te picknicken. In dit park ligt bovendien ook een dierentuin.

3. Ontdek het verhaal van zink in de Altenberg’s Zinkfabriek

De Zinkfabriek Altenberg vormt een onderdeel van het LVR Industriemuseum en is een belangrijk referentiepunt binnen de Industriële Erfgoedroute in Duitsland. Tijdens een bezoekje aan dit bijzondere museum krijg je een beeld van de geschiedenis van de zware industrie in het Ruhrgebied en wat dit allemaal voor de mensen hier heeft betekend. Er is binnen dit museum veel aandacht voor industriële ontwikkeling, architectuur en design. Het geeft een belangrijk beeld van de geschiedenis, die zo bepalend is geweest voor Oberhausen.

Weekendje Oberhausen? Check deze aanbieders

De 5 leukste activiteiten in Oberhausen

Er is voor jong en oud van alles te beleven in Oberhausen; of je nu haaien wilt bekijken, Legoland wilt verkennen of de nostalgische sfeer van de kerstmarkt wilt ervaren. We vertellen je er hier het fijne van!  

  • Zeiden we niet al dat Oberhausen een en al fun is? Wat dacht je van haaien en andere zeedieren spotten in Sea Life Oberhausen? Tijdens een weekend Oberhausen is een bezoek aan dit gigantisch zeeaquarium een ‘must’. Er leven hier meer dan 5.000 zeedieren. Vooral de haaientank met een onderwatertunnel is magnifiek. Je loopt gewoon tussen de haaien door. Het bijwonen van het voeren van de haaien is een waar hoogtepunt. Bewonder ook de schattige otters en leer alles over de schildpadden in het schildpadterrarium.
  • In Oberhausen kun je optimaal genieten met Lego in Legoland. Op steenworp afstand van CentrO en Sea Life beleef je eveneens de grootste avonturen in Legoland Discovery Centre. Dit is een overdekt themapark voor kinderen tot 10 jaar. Legofans kunnen zich vermaken in de Lego indoor speelplaats en Miniland, waar lokale bezienswaardigheden zijn nagebouwd. Daarnaast is er een spannend pirateneiland met klimtoestellen en een 4D cinema met meeslepende speciale effecten!
  • Nog een van de leuke to-do’s in Oberhausen is binnenstappen in de wonderlijke wereld van het House of Magic met meer dan 100 magische exposities. Je wordt zelf onderdeel van de magie en kunt deelnemen aan magische puzzels, games en illusies, geïnspireerd door de Ehrlich Brothers. Bovendien leer je zelf enkele vernuftige goocheltrucs. Je boekt je toegangskaarten via Getyourguide.
  • Op de kerstmarkt in Oberhausen kom je moeiteloos in de kerstsfeer en doe je al je kerstinkopen. Er zijn zelfs twee kerstmarkten. Een daarvan ligt naast winkelcentrum CentrO aan de Centroallee. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor in, rond én onder de kerstboom! Natuurlijk kun je ook smullen van zoete en hartige lekkernijen. Alles is uitbundig versierd. Zoek je de echte nostalgische kerstsfeer? Ga dan naar de kerstmarkt op de Oude Markt in Oberhausen. Hier stap je binnen in een sprookje!

CentrO is het grootste winkelcentrum van Duitsland

Hoewel de metamorfose van Oberhausen naar een gezellige toeristenstad compleet is, zal het nooit de associatie met een industriebied kwijtraken. Het waren de metallurgie en de kolenmijnen die Oberhausen groot maakten. In de jaren ’70 vond er een omslag plaats en in 1992 sloten de mijnen hun deuren. Het industriegebied werd omgebouwd tot ‘Neue Mitte Oberhausen’. Hier vind je nu het winkelcentrum CentrO.

Dat is niet zomaar een winkelcentrum, maar het grootste winkelcentrum van Duitsland! Met zo’n 250 winkels, raak je niet uitgekeken. Heb je honger? Begeef je dan naar het enorme food court met tal van eetgelegenheden. Daar zit altijd iets naar jouw smaak bij. Je kunt ook buiten de wandelpromenade verkennen met restaurants en bars. Rond de feestdagen schittert hier een gezellige kerstmarkt. Wat winkelen bij CentrO helemaal top maakt, is dat parkeren gratis is!

Weekendje Oberhausen? Tips om je reis naar Oberhausen te plannen

  • Oberhausen is prima bereikbaar met de auto. Denk wel aan de milieusticker! Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 1.5 uur onderweg.
  • Je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en bovendien comfortabel. Met de trein reis je binnen 2 uur vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Oberhausen. Een treinkaartje koop je bij → NS International
  • In Oberhausen zijn tal van hotels om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgethotels. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes of boek een hotel via Booking.com

Weekendje Oberhausen? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland