Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Amersfoort? 12x de leukste tips!

Amersfoort is een gezellige stad die je meevoert naar vervlogen tijden. Wandel langs de eeuwenoude stadsmuur, bewonder de sprookjesachtige Koppelpoort en laat je betoveren door de charme van de historische muurhuizen. Wil je Amersfoort van bovenaf bewonderen? Beklim dan de majestueuze Onze Lieve Vrouwetoren voor een adembenemend uitzicht. Of geniet van de sfeer van de stad tijdens een rondvaart over de grachten. Natuurlijk kan simpelweg genieten op een terras op een van de gezellige pleinen ook niet ontbreken. Ontdek hier wat je niet mag missen in Amersfoort!

Wat is leuk om te doen in Amersfoort? De 8 must-sees

Benieuwd waar je avontuur moet beginnen tijdens je stedentrip Amersfoort? Hier is onze top 5 bezienswaardigheden in deze charmante stad om je op weg te helpen!

1. De gezelligste pleinen: Het Lieve Vrouweplein en De Hof

Het Lieve Vrouweplein is het kloppende hart van Amersfoort. Hier starten diverse stadswandelingen, er is een halte voor het toeristentreintje, stap in een tuktuk of bezoek de bloemen- en snuffelmarkten die hier regelmatig plaatsvinden. Dit is ook de plek voor een hapje en een drankje. De Hof is het grootste plein van Amersfoort. In het midden van het plein staat de fontein de Stadsbron. Er liggen vele horecagelegenheden aan De Hof en op vrijdag en zaterdag is er markt.

2. De iconische Onze Lieve Vrouwetoren

Een van de merktekens, die meteen opvalt bij je aankomst in Amersfoort, is de Onze Lieve Vrouwetoren van wel 98 meter hoog. De bijnaam van de toren is de ‘Lange Jan’. Het is de op twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. Een leuk weetje: de plek van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland! Er worden rondleidingen gegeven door de kerk, waaronder ook kinderrondleidingen. Het is eveneens een aanrader om de toren te beklimmen; het uitzicht is magnifiek. Er zijn ook speciale avondbeklimmingen.

3. Dompel je onder in abstracte kunst in Het Mondriaanhuis

Een van de bekendste inwoners van Amersfoort was de kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944), bekend vanwege zijn abstracte stijl. In zijn geboortehuis in Amersfoort huist nu het Mondriaanhuis. Hier kom je meer te weten over het leven en werk van deze schilder. Er worden tentoonstellingen met abstracte kunst georganiseerd. Daarnaast kun je deelnemen aan allerlei activiteiten voor jong en oud, waaronder creatieve kinderworkshops en begeleide stadswandelingen. Er is hier altijd wat te doen of te ontdekken voor kunstliefhebbers.

4. De Koppelpoort met zijn sprookjesachtige uitstraling

Een bezoek aan Amersfoort is niet compleet zonder een bezoek aan de Koppelpoort. Deze poort uit 1400 vormde een onderdeel van de voormalige stadsmuur. De poort lijkt zo uit een sprookje te komen! Volg een rondleiding door de poort en leer alles over de bijzondere geschiedenis van dit unieke bouwwerk. Ontdek bijvoorbeeld wat een raddraaier is, ervaar wat het is om in een tredmolen te lopen en ontvang een waar ‘Raddraaierscertificaat’! Dit is beslist een aanrader voor gezinnen met kinderen!

5. Bewonder de unieke Muurhuizen

De oude stadsmuur van Amersfoort werd ten tijde van de economische groei in 1380 afgebroken, omdat er een nieuwe stadsmuur gebouwd moest worden. Het materiaal van de oude stadsmuur werd vanaf circa 1500 gebruikt om nieuwe huizen te bouwen op de plek waar de oude stadsmuur had gestaan. De nieuwe huizen werden gedurende verschillende periodes gebouwd en hebben dan ook verschillende stijlen en elk hun eigen verhaal. Deze huizen zijn nu te bewonderen en vormen een uniek historisch ‘document’.

6. Duik in de kunst van Mondriaan

Het Mondriaanhuis is een eerbetoon aan de kunstenaar Piet Mondriaan en is gevestigd in zijn voormalige woonhuis. In het huis krijg je een kijk op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Wandel door de kamers waar hij woonde en werkte en ontdek de invloeden die zijn unieke artistieke visie hebben gevormd. Daarnaast worden er ook tal van leuke workshops georganiseerd voor jong en oud, kun je op speurtocht gaan naar de verborgen kistjes of zelf een prachtig kunstwerk maken in het Doe-het-zelf-atelier.

7. Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort is een voormalig doorgangskamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen werden vastgehouden en werden blootgesteld aan zware omstandigheden en vaak onmenselijke behandelingen. De overblijfselen van Kamp Amersfoort dienen vandaag als aangrijpende herinneringen aan de gruwelijkheden van die tijd. Via rondleidingen, objecten, foto’s, documenten en wisselende tentoonstellingen, in combinatie met zichtbare sporen op het buitenterrein, wordt de herinnering aan het leed dat de gevangenen moesten doorstaan levendig gehouden. Kamp Amersfoort is geen fijne bezienswaardigheid, maar de geschiedenis is zo aangrijpend dat deze niet vergeten mag worden.

8. Kunsthal KAdE; bezichtigen en experimenteren

Behalve dat je in Amersfoort veel historische pracht kunt bewonderen, kun je hier ook volop genieten van moderne kunst in de Kunsthal KAdE. Het gebouw op zich is al uitzonderlijk om te zien. Je vindt deze kunsthal aan het Eemplein, net buiten de stadsmuren. Het is ontworpen door Neutelings Riedijk architecten. Je kunt hier wisselende tentoonstellingen bezoeken van nationale en internationale kunstenaars. Daarnaast is dit eveneens een leuk uitstapje voor met de kinderen. In de KAdEStudio staat namelijk alles in het teken van experimenteren en er is een speciale kinderrondleiding.

Hotels in Amersfoort? Check deze aanbieders

4x De leukste activiteiten in Amersfoort

Ben je op zoek naar leuke activiteiten in Amersfoort? Ook daar vertellen we je graag meer over. Ontdek hier met welke toffe belevenissen je je stedentrip Amersfoort helemaal compleet maakt!

  • Een van de leuke belevenissen tijdens je stedentrip Amersfoort is varen over de historische grachten. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder rondvaarten die zowel door de binnenstad als door de omringende natuur voeren. In de binnenstad vaar je langs monumenten als de waterpoort Monnikendam, het Huis met de Paarse Ruitjes, ’t Sprengel, de Onze Lieve Vrouwetoren en de Kamperbinnenpoort.
  • Een gedeelte van de oude stadsmuur is gerestaureerd. Daarom kun je nu een wandeling maken over de stadsmuur van Amersfoort. Het geeft je een unieke blik op de stad. Bewonder onderweg ook de Koppelpoort, de waterpoort Monnikendam en de Kamperbinnenpoort.
  • Wil je ook graag iets leuks doen met de kinderen tijdens een stedentrip Amersfoort? Ga dan naar DierenPark Amersfoort, waar je op avontuur gaat in zeven themagebieden, waaronder de Stad der Oudheden, Snavelrijk en Prairie. Bewonder diersoorten, zoals luipaarden, apen, olifanten en leeuwen. Daarnaast is er ook een Dinopark en er zijn leuke speelplekken. Bestel je toegangskaarten via ANWB om wachtrijen te vermijden!
  • Wist je al dat Amersfoort ook bekendstaat om zijn bier? Laat je zeker eens inwijden in hoe de Stadsbrouwerij De Drie Ringen is ontstaan? Je ontdekt alles over hoe het bier wordt gemaakt en over de brouwerijgeschiedenis tijdens een rondleiding door de Stadsbrouwerij. Uiteraard hoort ook het proeven van een biertje erbij! Voor meer informatie ga naar de Stadsbrouwerij De Drie Ringen.

Weekendje Amersfoort? Boek een hotel in Amersfoort

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Zutphen. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Zutphen, er is voor ieder wat wils. Blijf slapen in het 4-sterren Fletcher hotel AmersfoortVoordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Amersfoort ideaal.

Weekendje Amersfoort? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland