De fijnste tips voor een weekendje Amersfoort

Bezoek de Koppelpoort, beklim de Onze Lieve Vrouwetoren en maak een rondvaart

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  De fijnste tips voor een weekendje Amersfoort
 

Amersfoort mag met recht een sprookjesachtige stad genoemd worden. Er zijn mooie monumenten te ontdekken die je meevoeren naar vervlogen tijden, waaronder de oude stadsmuur, de sprookjesachtige Koppelpoort en de charmante muurhuizen. Bekijk Amersfoort ook eens van grote hoogte vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren! Of snuif de sfeer van de stad op tijdens een rondvaart over de grachten. Simpelweg genieten op een terrasje op een van de pleinen kan natuurlijk ook! Ontdek hier wat je niet mag missen in Amersfoort!

Weekendje Amersfoort: blijf slapen

Wat te doen in Amersfoort: Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Een van de merktekens die meteen opvalt bij je aankomst in Amersfoort is de Onze Lieve Vrouwetoren van wel 98 meter hoog. De bijnaam van de toren is de ‘Lange Jan’. Het is de op twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. Leuk weetje: de plek van de toren vormt het kadastraal nulpunt van Nederland! Er worden rondleidingen gegeven door de kerk, waaronder ook kinderrondleidingen. De toren kan ook beklommen worden; het uitzicht is magnifiek. Er zijn eveneens speciale avondbeklimmingen.

Varen over de Amersfoortse grachten

Een in het oog springend kenmerk van Amersfoort zijn de historische grachten. Ze geven de stad extra charme. We raden je aan om eens in een bootje te stappen en de stad vanaf het water te ontdekken. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder rondvaarten die zowel door de binnenstad als door de omringende natuur voeren. In de binnenstad vaar je langs monumenten als de waterpoort Monnikendam, het Huis met de Paarse Ruitjes, ’t Sprengel, de Onze Lieve Vrouwetoren en de Kamperbinnenpoort.

Wandeling rondom de stadsmuur

Een gedeelte van de oude stadsmuur van Amersfoort is gerestaureerd. Je kunt een wandeling maken die over deze stadsmuur loopt. Het geeft je een unieke blik op Amersfoort. Er zijn ook rondleidingen met een gids mogelijk. Een aanrader, want de gids kan je vele bijzondere weetjes vertellen. Bewonder onderweg ook de Koppelpoort, de waterpoort Monnikendam en de Kamperbinnenpoort. Amersfoort had ooit ook een tweede stadsmuur, deze is in de 19de eeuw afgebroken en hiervoor in de plaats kwam een plantsoen.

Het Lieve Vrouweplein en De Hof

Het Lieve Vrouweplein is het kloppende hart van Amersfoort. Hier starten diverse stadswandelingen, het is een halte voor het toeristentreintje, stap in een tuktuk of bezoek de bloemen- en snuffelmarkten, die hier regelmatig plaatsvinden. Dit is ook de plek voor een hapje en een drankje. De Hof is het grootste plein van Amersfoort. In het midden van het plein staat de fontein de Stadsbron. Er liggen vele horecagelegenheden aan De Hof en op vrijdag en zaterdag is er markt.

Het Mondriaanhuis

Een van de bekendste inwoners van Amersfoort was de kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944), bekend vanwege zijn abstracte stijl. In zijn geboortehuis in Amersfoort huist nu het Mondriaanhuis. Hier kom je meer te weten over het leven en werk van deze schilder. Er worden hier tentoonstellingen met abstracte kunst georganiseerd en er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals creatieve kinderworkshops en begeleide stadswandelingen over Mondriaan. Er is hier altijd wat te doen of te ontdekken voor kunstliefhebbers.

De Koppelpoort

Een bezoek aan Amersfoort is niet compleet zonder een bezoek aan de Koppelpoort. Deze poort uit 1400 vormde een onderdeel van de voormalige stadsmuur. De poort lijkt zo uit een sprookje te komen! Volg een rondleiding door de poort en leer alles over de bijzondere geschiedenis van de Koppelpoort. Leer wat een raddraaier is, ervaar wat het is om in een tredmolen te lopen en ontvang een waar ‘Raddraaierscertificaat’! Dit is zeker ook een aanrader voor gezinnen met kinderen!

Bewonder de Muurhuizen

De oude stadsmuur van Amersfoort werd ten tijde van de economische groei in 1380 afgebroken, omdat er een nieuwe stadsmuur gebouwd moest worden. Het materiaal van de oude stadsmuur werd vanaf circa 1500 gebruikt om nieuwe huizen te bouwen op de plek waar de oude stadsmuur had gestaan. De nieuwe huizen werden gedurende verschillende periodes gebouwd en hebben dan ook verschillende stijlen en elk hun eigen verhaal. Deze huizen zijn nu te bewonderen en vormen zo een uniek historisch ‘document’.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.