De must-sees tijdens je citytrip in Antwerpen

Mooie bezienswaardigheden en een schitterende historische binnenstad

 
 
Home / Artikelen / De must-sees tijdens je citytrip in Antwerpen
 

De gemoedelijke sfeer in combinatie met de indrukwekkende bezienswaardigheden, maken van Antwerpen een topbestemming. De historische binnenstad geeft je trip als vanzelf een nostalgische filter. De gezellige terrasjes voor historische panden nodigen uit om urenlang relaxt weg te dromen, terwijl de vele bezienswaardigheden je roepen om gauw uit je stoel te komen om niks te missen. Antwerpen is ook een te gekke stad als je van shoppen houdt of als je op de culinaire tour wilt! We tippen enkele hoogtepunten in Antwerpen.

De historische binnenstad

Een mooi startpunt voor je ontdekkingstocht door Antwerpen is de historische binnenstad met veel oogstrelende bezienswaardigheden. Het middelpunt is de Grote Markt; de plek waar het allemaal begon. Aan het plein ligt het fenomenale stadhuis en mooie historische gildehuizen. Bewonder ook het oudste bewaarde bouwwerk van Antwerpen; het Steen. Het stamt uit de periode 1200-1225 en deed dienst als poortgebouw van de Antwerpse Burcht. De neoclassicistische Bourlaschouwburg is een andere blikvanger in het centrum van Antwerpen. Duik letterlijk en figuurlijk in de historie van Antwerpen door een rondleiding door de ondergrondse ruien te volgen!

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Antwerpen vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Winkelen in Antwerpen

De harten van shopliefhebbers gaan beslist sneller kloppen bij aankomst in het centrum van Antwerpen. Vooral bij het zien van de grote en bekende winkelstraat De Meir gaan alle remmen los! Hier vind je vestigingen van de bekende winkelketens. Glip echter ook eens de zijstraatjes in, want daar liggen pareltjes van zaken. Hier kom je authentieke streekproducten tegen, zoals onweerstaanbare Belgische chocola en kantwerk. Daar tussenin liggen boetiekjes van de duurdere merkkleding. Het echte Antwerpse modehart ligt in de Nationalestraat en omgeving met hippe shops. Hier ligt ook het ModeMuseum.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Het pronkstuk van de stad Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in gotische stijl. Je vindt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Handschoenmarkt in het centrum van de stad. De kerk werd gebouwd tussen 1352 en 1521 en is gewijd aan Maria. De toren is maar liefst 124,925 meter hoog en behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. In de kathedraal zijn vier prachtige schilderwerken van Rubens te bewonderen: De Kruisoprichting, De Verrijzenis van Christus, De kruisafneming en de Tenhemelopneming van Maria. Je kunt hier een rondleiding krijgen langs alle kunstschatten die de kathedraal herbergt.

Antwerpen is ideaal voor museumliefhebbers

Museumliefhebbers zijn uren, dan al niet dagen, zoet in Antwerpen. Omdat het niet lukt om alle musea in korte tijd te bezoeken, wijzen we je hier op enkele toppers. Mis in ieder geval niet het diamantmuseum DIVA, waarin je een interactieve tour maakt door de wereld van de edelsmeedkunst, juwelen en diamanten. Bezoek eveneens het MAS (Museum aan de Stroom) in een spiraaltoren van 62 meter hoog en met een panoramadak. Leer hier meer over de haven, de kunst en het erfgoed van Antwerpen. Andere aanraders zijn: UNESCO Werelderfgoed Museum Plantin-Moretus en het FotoMuseum.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Antwerpen vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Het Rubenshuis

Als er één naam nauw verwant is met de stad Antwerpen, dan is het wel Peter Paul Rubens. Het Rubenshuis is een stadspaleis in het centrum van Antwerpen waar deze meester in de schilderkunst jarenlang heeft gewoond en gewerkt. Dit is de plek waar veel van zijn meesterwerken zijn geboren. Je treedt hier binnen in de wereld van Rubens en wordt mee teruggevoerd naar zijn tijd! Bewonder zijn werken, zijn atelier en kom tot rust in de gereconstrueerde tuin. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht met spelletjes, raadsels en bijzondere weetjes.

Altijd leuk: De Antwerpse Zoo

Een topattractie die je niet mag missen tijdens een trip naar Antwerpen is de Antwerpse Zoo. Deze dierentuin opende in 1843 haar deuren en is dan ook een van de oudste dierentuinen wereldwijd! Je kunt hier talloze diersoorten bewonderen, waaronder neushoorns, olifanten, giraffen, beren, zeeleeuwen, gorilla’s en chimpansees. Er is ook een aquarium met uiteenlopende vissoorten. De historische gebouwen verspreid door het park zorgen voor een unieke ambiance. De Antwerpse Zoo wordt daarom ook sinds 1984 erkend als monument. Er worden dagelijks allerlei activiteiten en demonstraties georganiseerd, zoals zeeleeuwenpresentaties en meetings met dierenverzorgers.

Bron foto: facebook.com/zooantwerpen

Antwerpse Vogeltjesmarkt

Wil je een typisch Antwerps fenomeen ervaren? Bezoek dan op zondag de vogeltjesmarkt rondom de Oude Vaartplaats in de Theaterwijk. De geschiedenis van deze markt voert terug tot in de middeleeuwen! Hoewel de handel in vogels en knaagdieren in vervlogen tijden centraal stond, is het tegenwoordig vooral een toeristische markt met handelswaar, kleding, lekkernijen, antiek en tweedehands artikelen. Hier en daar zie je nog dat er vogels of andere kleine dieren worden aangeboden. Het is een aanrader om een keer de sfeer en de gezellige drukte van de markt te ervaren.

Met de trein reis je snel en ontspannen naar Antwerpen. Je kunt kiezen voorde Intercity Brussel of de Thalys. Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International.