Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Arnhem? 8x de tofste tips

Laatste update op 18 juni 2024 door Jozet

Arnhem heeft het allemaal! Hier staat je niets in de weg om een fantastische stedentrip te beleven. Duik de geschiedenis van de stad in door af te dalen in de historische kelders van Arnhem of bezoek het Openluchtmuseum Arnhem en laat je meevoeren naar lang vervlogen tijden. Genieten van de natuur kan ook: breng een middagje door in Park Sonsbeek of ga op safari in Burger’s Zoo. Ben je een echte shopfanaat? Ook dan is Arnhem een ideale bestemming! We tippen de fijnste bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Arnhem!

Leeuw bij Burgers’ Zoo Koffie op een terras

Wat moet je gezien hebben in Arnhem? De 5 highlights

Arnhem is een stad met een rijke geschiedenis en moderne charme. Binnen dit kader tref je hier dan ook veelzijdige bezienswaardigheden. De 5 highlights niet mag missen tijdens je stedentrip Arnhem.

1. Dwaal door de historische kelders

Al struinend door de winkelstraten van Arnhem zou je niet vermoeden dat er onder je een hele geschiedenis geopenbaard wordt! Je ontdek het allemaal tijdens een ondergrondse wandeling door de historische kelders van de stad. Er liggen namelijk wel 36 eeuwenoude kelders onder de winkelstraten. Ze zijn gerestaureerd en met elkaar verbonden. Tijdens de rondleiding krijg je de gelegenheid om allerlei unieke vondsten te bewonderen. Elke woensdag t/m zaterdag én elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur zijn de kelders open voor publiek. Adres: Oude Oeverstraat 4a.

2. Het verleden komt tot leven in het Openluchtmuseum

Dit museum biedt je een unieke belevenis. Zodra je door de toegangspoort bent, kan je reis door het verleden beginnen. Stap binnen in originele (verplaatste) gebouwen, zoals molens, historische woningen en boerderijen, gebedsplaatsen en werkplaatsen. Je wordt verwelkomd door de ‘originele’ bewoners die je vertellen over hun leven. Zie een smid, molenaar of drukker aan het werk. Bekijk eveneens oude gebruiksvoorwerpen en klederdrachten. Regelmatig zijn er speciale activiteiten, zoals ploegen met paarden of een ouderwetse kinderkermis.

3. De grote Eusebiuskerk toornt overal bovenuit

In de grote Eusebiuskerk leer je meer over de geschiedenis van de kerk en de stad. In de kerkzaal worden onder meer historische objecten tentoongesteld. Bewonder eveneens het prachtige Strümphlerorgel. In de grafkelders word je mee terug in de tijd genomen naar het jaar 1000. De kerk beschikt bovendien over de grootste en zwaarste klokken van Europa. Stap zeker ook eens in de unieke glazen lift, die dwars door de kerktoren gaat. Vervolgens geniet je op 73 meter hoogte van het uitzicht over Arnhem!

4. Leer alles over de Slag om Arnhem bij Airborne at the bridge

Dit museum, met uitzicht op de iconische John Frostbrug, is een onmisbare halte tijdens je stedentrip Arnhem. Hier worden de persoonlijke verhalen verteld van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud, die een belangrijke rol speelden tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Als herdenkingsplaats symboliseert dit museum zowel de tragiek van de oorlog als de kostbare waarde van vrijheid. Een bezoek aan deze locatie nodigt uit tot een diepe reflectie op de geschiedenis en benadrukt het belang van het blijven herdenken.

5. Bewonder moderne kunst in Museum Arnhem

Dit museum werd in 2022 geheel gerenoveerd met een eigentijdse uitstraling. Het is een must-visit voor kunstliefhebbers, met interesse in (inter)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De uitgebreide collectie van Museum Arnhem bestaat uit meer dan 25.000 objecten, met onder meer realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en design. Prominente namen van kunstenaars, die aan dit museum verbonden zijn, zijn onder meer Klaas Gubbels, Pyke Koch, Fiona Tan en Esiri Erheriene-Essi. De overheersende thema’s zijn ‘nu’ en ‘mensen van over de hele wereld’. Er is ook een beeldentuin, die vrij toegankelijk is.

Weekendje Arnhem? Check deze aanbieders

Zebra bij Burgers’ Zoo

3x De leukste activiteiten in Arnhem

We helpen je hier op weg met tips voor bijzondere activiteiten in Arnhem, waaronder de dierentuin induiken, het stadspark ontdekken of lekker winkelen.

  • Een van de onvergetelijke ervaringen in Arnhem is aapjes kijken, leeuwen spotten en giraffen bewonderen in Burgers’ Zoo. Dit is een spectaculaire belevenis voor jong en oud. Bijzonder aan deze dierentuin is dat de leefomgeving van de dieren compleet is nagebootst, dit worden ‘ecodisplays’ genoemd. Stap binnen in een tropisch regenwoud, duik de oceaan in, ga op avontuur in de jungle of ga op safari! → Tickets kun je kopen via Tripper
  • Een stad verkennen en tegelijkertijd genieten van ‘groen’? Dat is in Arnhem geen vreemde combinatie. Daarvoor breng je een middagje door in Park Sonsbeek. Het park grenst aan Park Zijpendaal en de Gulden Bodem, waardoor er maar liefst 200 hectare groen aan je voeten ligt. In Park Sonsbeek vind je de uitkijktoren De Belvédère en er zijn vijvers, fonteinen en twee watervallen. Uniek is het heuvelachtige karakter van het park. Adres: Zijpendaalseweg 24A.
  • Is winkelen in Arnhem een goed idee? Jazeker! Er zijn veel leuke winkelstraten met een mooie afwisseling tussen grote winkelketens en kleine zaakjes. Arnhem staat bovendien bekend als een echte mode- en designstad. Meer weten? Dan moet je in het Modekwartier in Klarendal zijn. Bekende winkelstraten zijn: de Ketelstraat, Rijnstraat, Weverstraat en de Koning- en de Bakkerstraat. Tijd voor een pauze? Neem dan een drankje in een van de cafés op de Korenmarkt of de Rijnkade!

Weekendje Arnhem? Boek een hotel in Arnhem

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Arnhem. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Arnhem, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een Fletcher hotelVoordeeluitjes biedt fijne all-in arrangementen aan. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Arnhem ideaal

Weekendje Arnhem? Check deze aanbieders

Wat te doen in Arnhem bij regen?

Als je in Arnhem bent en het regent, zijn hier enkele activiteiten die je kunt ondernemen op een regenachtig dagje.

  • Bezoek de Eusebiuskerk en maak een reis door de tijd: van de 21ste eeuw terug naar de middeleeuwen. Stap ook in de panoramische lift die bezoekers naar een uitzichtpunt brengt. Zelfs bij regenachtig weer kun je genieten van een prachtig uitzicht over Arnhem
  • Ga winkelen in Kronenburg. Dit overdekte winkelcentrum biedt meer dan 100 winkels op het gebied van mode en beauty
  • Bekijk een film of een theatervoorstelling bij Pathé of Focus Filmtheater
  • Bezoek een van de musea, zoals het Museum Arnhem en het Airborne at the Bridge
  • Verken de donkere middeleeuwse kelders onder Arnhem.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland