Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Brugge? 13x de tofste tips

Laatste update op 18 juni 2024 door Jozet

Brugge, ook wel bekend als het ‘Venetië van het Noorden’, staat op veel must-visit lijstjes. Maar is Brugge echt de moeite waard? Is Brugge een leuke stad? Het antwoord is ja! Het lijkt wel alsof je door een openluchtmuseum wandelt. De historische pracht en praal van Brugge is prachtig. Bij de eerste aanblik van het historisch centrum begrijp je meteen waarom de binnenstad in zijn geheel tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Met zoveel leuke activiteiten en bezienswaardigheden is het lastig om te bepalen wat je zeker moet doen in Brugge. Daarom helpen we je een handje, met de 13 tofste tips voor in Brugge.

Rondvaart over de Brugse reien Boottocht door Brugge

Wat is er te doen in Brugge? De leukste tips

Een stedenstrip naar Brugge is een betoverende ervaring. De stad is een groot openluchtmuseum met tal van indrukwekkende en idyllische plekken. Maak meteen een goede start door de volgende top 5 bezienswaardigheden te verkennen.

1. Wandel over de Grote Markt met het Belfort

Op de Grote Markt wordt je oog meteen getrokken door het Belfort van 83 meter hoog. Deze toren stamt uit de 13de eeuw. Kunnen je beentjes het aan? Beklim dan de 366 trappen voor een panoramisch uitzicht over de stad. Onderweg naar boven kom je de schatkamer tegen, waar in de middeleeuwen o.a. de stadskas bewaard werd. Verder vind je op de Grote Markt ook panden met historische gevels. De paardenkoets staan klaar om je door de stad te rijden of neem plaats op een van de terrasjes waar Belgische bieren, mosselen en andere delicatessen geserveerd worden.

2. Het Prinselijk Begijnhof, een verborgen schat in Brugge

Een van die wonderlijke plekjes in Brugge, waar je niet aan voorbij mag gaan, is het Begijnhof. Wie had gedacht dat je in zo’n drukbezochte stad zo’n oase van rust kon vinden?! De wit geschilderde huisjes, het kleine meertje en de bomen zorgen voor een nostalgische sfeer. Het Begijnhof stamt uit 1245. In vervlogen tijden woonden hier alleenstaande dames, de ‘begijntjes’. Nu is het de thuishaven van de benedictijner zusters. In een van de huisjes is een museum gevestigd, waar je meer leert over het dagelijkse leven in het Begijnhof in de 17de eeuw.

3. Wandel de basiliek van het Heilig Bloed binnen

Wat de Basiliek van het Heilig Bloed zo bijzonder maakt, is dat hier een druppel bloed van Christus wordt bewaard. Het bloed werd door Dietrich van Alsace na de Tweede Kruistocht in 1149 vanuit het Heilige Land naar deze plek toegebracht. De relikwie van het Heilig Bloed wordt in deze basiliek bewaard. De Basiliek van het Heilig Bloed is een dubbelkerk die dateert uit de 12de eeuw en die sinds 1923 een basiliek is. De benedenkerk is uitgevoerd in Romaanse stijl en de bovenkerk in neogotische stijl. Je kunt hier onder meer een schatkamer met kunstwerken bezoeken.

4. Bezoek één van de vele musea

Brugge is ideaal voor liefhebbers van kunst en cultuur. In een stad die zo rijk is aan historie, cultuur en tradities liggen veel musea. Een dagje of weekendje is te kort om alles te zien. We lichten enkele hoogtepunten uit. Bezoek zeker het Volkskundemuseum. Hier krijg je een beeld van het dagelijkse leven in Brugge in de 19de en 20ste eeuw. Bezoek een oud klaslokaaltje, apotheek, kleermakersatelier, suikerbakkerij of de kruidenier. Een andere tip is de Museum-Gallery XPo Salvador Dalí in het Belfort met beelden en grafische werken. De historische zaal is omgetoverd tot een Dalíaanse spektakelruimte! Ga eveneens naar het Groeningenmuseum met kunst van Vlaamse meesters!

5. De stadspoorten zijn het pronkstukken van Brugge

De stadsmuur en vier van de zeven stadspoorten uit de 13e eeuw zijn bewaard gebleven en behoren nu tot de pronkstukken van de stad. De Smedenpoort, in gebruik sinds 1368, kreeg in 1615 zijn huidige vorm, met een bronzen schedel boven de doorgang. Deze herinnert aan een terechtstelling. De Gentpoort is een goed bewaarde middeleeuwse stadspoort en herbergt een museum dat de geschiedenis van de stadspoorten en vestingwerken belicht. De Kruispoort is qua architectuur vergelijkbaar met de Gentpoort. Dan is er ook nog de Ezelpoort in de buitenste stadswal. Deze is omringd door water en er zwemmen vaak veel zwanen.

Hotels in Brugge? Check deze aanbieders

Centrum van Brugge

8 Originele activiteiten in Brugge

Wil je meer dan alleen historische bezienswaardigheden bekijken en kunstmusea bezoeken? Ook dan zit je in Brugge goed. We geven je hier een voorproefje van enkele originele en bijzondere activiteiten in Brugge

  • De Brugse reien, oftewel de grachten, bieden je de ultieme mogelijkheid om de stad vanaf het water te bewonderen. Het is dan ook een aanrader om een rondvaart over de Brugse reien te maken. Je vaart langs romantische bruggen, de mooiste bezienswaardigheden, idyllische plekjes en alledaagse tafereeltjes.
  • Kun je niet kiezen tussen een boottocht en een wandeling door Brugge? Dan is de begeleide wandeling met rondvaart wat je zoekt. Je verkent onder begeleiding van een gids, het historische centrum van Brugge en sluit je de tour af met een boottocht door de grachten.
  • Tijdens een stedentrip naar Brugge mag pralinekes proeven natuurlijk niet ontbreken. Daarvoor moet je bij het Chocolademuseum Choco-Story Brugge zijn. Ontdek alles over de achtergronden van chocolade en woon een demonstratie chocolade maken bij. Er worden hier ook workshops georganiseerd.
  • Laat je onderdompelen in de Gouden Eeuw in Brugge bij Historicum, de meest bezochte attractie van Brugge! Wandel hier door historische kamers met film, decor en speciale effecten. Of reis terug in de tijd tijdens een van de virtual reality belevenissen die je hier kunt ondergaan.
  • Wat dacht je ervan om kant te leren maken in het Kantcentrum in Brugge? Want Brugge is al eeuwenlang de spil van de kantnijverheid. Je ontdekt in het centrum hoe kant wordt gemaakt en je gaat ook zelf de handen uit de mouwen steken om de basis van deze techniek te leren.
  • Ben je een frietliefhebber? Bezoek dan het enige frietmuseum ter wereld. Je ziet waar de friet is uitgevonden, wat het geheim is om de beste friet te maken en natuurlijk kun je friet proeven.
  • Maak op een unieke en gemakkelijke manier kennis met Brugge in een speciaal ontworpen riksja. Je krijgt dan een privé-rondleiding door Brugge met een professionele gids.

Maak een zelfgeleide puzzeltocht door Brugge

Wil je graag meer te weten komen over Brugge? Maak dan een puzzeltocht door Brugge met een zelfgeleide stadswandeling die op je eigen smartphone werkt. Tijdens deze puzzelwandeltocht ontdek je de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge en kom je ook boeiende feiten en verhalen over Brugge te weten. Op deze manier verken jij Brugge op jouw eigen tempo en in jouw eigen tijd. Interesse? Via GetYourGuide kun je deze zelfgeleide puzzeltocht downloaden.

Tips om je reis naar Brugge te plannen

  • Brugge is prima bereikbaar met de auto, maar vergeet niet dat Brugge een lage-emissiezone heeft ingesteld. Vanuit Utrecht ben je dan zo’n 2.5 uur onderweg.
  • Je kunt ook kiezen voor de trein. De reis per trein is relatief voordelig en bovendien comfortabel. Je kunt kiezen voorde Intercity Brussel of de Thalys, met een overstap in Antwerpen of Brussel-Zuid. Een treinkaartje koop je bij → NS International.
  • In Brugge zijn tal van hotels om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgethotels. Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes of boek een hotel via Booking.com

Weekendje Brugge? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland