Wat te doen in Brussel? De must-sees

De stad van Manneke Pis

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Brussel? De must-sees
 

Een stedentrip naar Brussel boeken? Dat juichen we zeker toe, want Brussel is van alle markten thuis. Zoek je een stad met historische glans en moderne cultuur? Dan zit je in Brussel goed! Je vindt hier historische parels, zoals het Koninklijk Paleis en de Grote Markt. Of wat dacht je van het architectonisch hoogtepunt het Atomium? Brussel is een topstad om relaxed doorheen te struinen, met leuke winkelstraten, gezellige markten én street art! Lees hier onze tips over wat er te doen is in Brussel!

Manneke Pis: De must-see in Brussel

Het is dan wel een klein standbeeld, het is toch een van de grootste attracties van Brussel! Loop dit plassende jongemannetje niet voorbij. Het is al bijna 400 jaar een icoon van de stad. Het originele beeldje werd regelmatig gestolen en werd in 1817 in stukken teruggevonden. Het originele, gerestaureerde beeld staat nu veilig in het Museum van de Stad Brussel aan de Grote Markt, waar je bovendien de uitgebreide kledingcollectie van Manneke Pis kunt bezichtigen. Je kunt nog steeds een replica bewonderen op de hoek van de Stoofstraat en Eikstraat.

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Brussel vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Het Atomium

Een van de meest opmerkelijke bouwwerken van Europa! Het Atomium is een bouwwerk dat een 150 keer vergroot ijzeratoom voorstelt. De grote bollen trekken meteen de aandacht. Het Atomium werd ontworpen ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1858. Het is een surrealistische ervaring om door dit gebouw te wandelen, met unieke ruimtes en tentoonstellingen. De permanente tentoonstelling vertelt de geschiedenis van dit architectonische meesterwerk. Daarbij heb je vanuit het Atomium ook een prachtig uitzicht over Brussel en er is eveneens een restaurant. Er worden ook wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Uitzicht vanaf het Atomium

De Brusselse Striproute

In de meeste grote steden kun je uitgestippelde wandelroutes volgen langs historische bezienswaardigheden. Ook in Brussel is dat mogelijk, maar je kunt ook voor een frappantere stadswandeling kiezen, namelijk de Brusselse Striproute. Moeten we je nog vertellen dat België het land is van de stripfiguren? Iedereen kent Suske en Wiske en natuurlijk ook Kuifje! Deze en diverse andere bekende stripfiguren kom je tijdens de Brusselse Striproute tegen op zo’n 31 muurschilderingen verspreid door de stad. Dit is een leuke route door de stad voor alle leeftijden.

Smullen bij Choco-Story Brussels

België en chocola; deze twee begrippen worden vaak in één adem genoemd! Ook Brussel telt vandaag de nog vele chocolatiers. Hoe is dit bruine goud zo populair geworden? Waar komt het vandaan? Wat is het verhaal achter het succes van de Belgische chocolade? In dit museum kom je het allemaal te weten tijdens een rondleiding. Gedurende je bezoek aan dit museum zul je mogelijk ook een meester-chocolatier aan het werk zien. Zie bijvoorbeeld hoe de lekkerste pralines vervaardigd worden. Natuurlijk mag je ook proeven van de heerlijke chocolade.

Bron foto: facebook.com/chocostorybrussels/

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Geef je stedentrip naar Brussel een koninklijk tintje door een bezoek te brengen aan het Koninklijk Paleis van Brussel op de Koudenberg. Het stamt uit 1826, maar er zijn sindsdien vele verbouwingen geweest. Het paleis dient als de administratieve residentie en belangrijkste werkplek van de Koning. In de zomer, na de Nationale Feestdag op 21 juli tot begin september wordt het paleis opengesteld voor publiek. Het is een indrukwekkende ervaring om binnen te stappen in de historische salons, met onder andere vergulde versieringen, portretten, antieke meubels, oogverblindende kroonluchters en nog veel meer pracht en praal!

Een paar dagen of een lekker lang weekend in Brussel vertoeven? Reserveer een (all-in) hotelarrangement via Voordeeluitjes: Check hier de prijzen

Oneindig winkelen in Brussel

Door heel Brussel vind je uitstekende shopmogelijkheden. Het is maar net wat je wenst! Wil je onbezorgd winkelen in bekende grote zaken met vriendelijke prijzen? Dan ben je downtown op je plek. Hier vind je winkelstraten, zoals de Nieuwstraat, Elsensesteenweg en Gentsesteenweg. Chique, dure, internationale topmerken worden volop vertegenwoordigd in de Louiza- en Waterloolaan! Breng als shopliefhebber zeker een bezoek aan de overdekte Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. De galerijen zijn een lust voor het oog en de chocolade die hier verkocht wordt is onweerstaanbaar! In de wijken Zavel en Marollen vind je kunst, antiek, brocante en tweedehands artikelen.

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerij

Wandel over de Grote Markt

Dit is de plek waar Brussel is ‘ontsprongen’. Al in de 11de eeuw was deze plek druk bezocht. Tijdens de Inquisitie werden hier mensen op de brandstapel gezet en ook de graven van Egmont en Hoorn werden hier vermoord. Tijdens de Negenjarige Oorlog (1695) werd er veel verwoest. Het was door de tijd heen een commercieel, politiek en sociaal-cultureel centrum. Nu geniet je hier van de aanblik van het schitterende stadhuis en diverse gildehuizen. Er zijn cafés en restaurants en er is een bloemenmarkt. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Jubelpark

Het Jubelpark werd in 1880 aangelegd in opdracht van Koning Leopold II ter ere van de 50-jarige onafhankelijkheid van België. De triomfboog is de eyecatcher van dit park. Aan beide kanten ligt een zuilengalerij, waar zich de volgende musea bevinden: het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld. Overige bezienswaardigheden in het park zijn de Grote Moskee van Brussel en de Tempel van de Menselijke Driften. Tijdens een wandeling door het park kom je ook mooie fonteinen en beeldhouwwerken tegen.

De antiekmarkt van de Grote Zavel

Vind je het heerlijk om in een vreemde stad op koopjesjacht te gaan? Dan verwijzen we je direct door naar de wijk de Grote Zavel. Kijk uit naar de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, want aan de voet van dit prachtige gotische bouwwerk wordt elke zaterdag en zondag een antiekmarkt gehouden. Hier kun je heerlijk rondstruinen en zoeken naar unieke koopwaren. In de directe omgeving vind je bovendien ook veel antiekwinkels, chocolatiers en couturiers. Daarnaast ben je hier ook op de juiste plek om lekker en sfeervol te uiteten. Er is een ruime keuze aan restaurants.

Met de trein reis je snel en ontspannen naar hartje Brussel. Je kunt kiezen voor de Eurostar of Thalys. Voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op NS International.