Lekker weg tips voor in de Harz

Natuur, cultuur en avontuur

 
 
Home / Artikelen / Lekker weg tips voor in de Harz
 

Er zijn veel goede redenen om naar de Harz af te reizen. Dit middelgebergte, bedekt met bossen die afgewisseld worden met middeleeuwse stadjes en idyllische dorpjes, ademt een magische sfeer uit. Houd je van een sportieve uitdaging? Beklim dan de Brocken van 1141 meter hoog. Is dat voor jou te veel? Neem dan de stoomtrein, de Brockenbahn, naar de top! In het werk van Praetorius en Goethe wordt de Brocken beschreven als heksenverzamelplaats! Andere unieke plekken in de Harz zijn: het Bodedal, de steden Quedlinburg en Halberstadt met vakwerkhuizen en het Kasteel van Stolberg.

De betoverende natuur van Nationaal Park Harz

Dit gebied zal je betoveren met zijn dichte bossen, mooie bergen, ruige rotsformaties, kabbelende bergbeekjes en mystieke moerassen en heidevelden. Een wandeling of mountainbiketocht door Nationaal Park Harz is een magische belevenis. Er zijn goed bewegwijzerde wandelroutes en ook loipennetwerken. Ga op eigen houtje op pad of samen met een parkwachter. Of wat dacht je van een wonderlijke winterwandeling? Beklim ook de hoogste berg de Brocken (1141) en geniet van het magnifieke uitzicht. In de Harz leven bijzondere dieren, waaronder spechten, zwarte ooievaars en lynxen.

Uitzicht op het Thüringer Wald

Natuurpark Harz: natuur en cultuur gaan hand in hand

Natuurpark Harz ligt tussen Goslar en het zuiden van de Harz en grenst aan het Nationaal Park Harz. De mijnbouw en bosbouw bepaalden hier het landschap. De mijnen hadden veel hout en water nodig; veel bos werd daarom gekapt en er werd een ingenieus watermanagementsysteem aangelegd met meren en sloten. Later werden veel gebieden opnieuw bebost. Je vindt hier fantastische wandelroutes, waaronder de Harzer Hexenstieg en de Karstwanderweg. Ook opwindende mountainbike trails ontbreken niet. Het Oberharzer Wasserwirtschaft, de ertsmijn Rammelsberg en de binnenstad van Goslar zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Tip! Genieten en ronddwalen in de Harz? Blijf overnachten en boek Landal Salztal Paradies, wat prachtig is gelegen aan de rand van Südharz.

Het centrum van Goslar

Maak een trip met de stoomtrein De Brockenbahn

Ben je een stoomtreinliefhebber? Dan kan je geluk niet op in de Harz. Hier kun je een onvergetelijke trip maken met de Brockenbahn. Deze authentieke stoomtrein vertrekt vanuit Wernigerode en brengt je in anderhalf uur naar de top van de Brocken op 1141 meter hoog. De stoomtrein slingert door de bossen en bergen. Aangekomen op de top van de Brocken geniet je van een panoramisch uitzicht; daar wordt iedereen stil van, want het is magisch mooi! Je kunt ook een wandeling maken naar de top en als beloning de stoomtrein terug nemen.

De ondergrondse schatten van de Harz: de grotten

De Harz herbergt veel schatten. Een deel daarvan bevindt zich onder de grond! Het Karstlandschap van de Harz is rijk aan veel prachtige druipsteengrotten. Diverse grotten zijn toegankelijk voor bezoekers. Daal bijvoorbeeld af in de spelonken van de Iberger druipsteengrotten in Bad Grund of de Hermannshöhle en Baumannshöhle in Rübeländer. Hier word je overweldigd door prachtige formaties van stalactieten. Daarnaast werden hier ook mysterieuze botten gevonden. Het is voor jong en oud een spannende belevenis om de ondergrondse schatten van de Harz te ontdekken.

Tip! Genieten en ronddwalen in de Harz? Blijf overnachten en boek Landal Salztal Paradies, wat prachtig is gelegen aan de rand van Südharz.

Reis terug in de tijd in de vakwerkstad Quedlingburg

Waar je zeker niet aan voorbij mag gaan in de Harz, is de vakwerkstad Quedlingburg. Tijdens een wandeling door Quedlingburg lijkt het alsof je terugreist in de tijd. De talloze vakwerkhuizen, Romaanse gebouwen en de huizen uit de Jugendstil vertellen elk hun eigen verhaal. Het hart van de stad heeft een niet te evenaren middeleeuwse uitstraling. Je begrijpt meteen waarom Quedlingburg op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat! Een van de highlights, is de beeldschone Romaanse Sint-Servaas Kloosterkerk, die vanaf de Slotberg fier uitkijkt over het centrum. Hierin ligt de Domschat bewaard; een van de waardevolste kerkschatten uit de middeleeuwen.

Met de kabelbaan naar de Hexentanzplatz

Iedereen die ooit in de Harz is geweest zal beamen dat dit een sprookjesachtig gebied is. Niet vreemd dat hier vele legendes en sages vandaan komen. Vooral ook de Hexentanzplatz is een van die plekken die als inspiratiebron dient voor deze verhalen. Op dit hooggelegen plateau langs het Bodetal werden volgens de overlevering allerlei rituelen uitgevoerd. Je kunt de Hexentanzplatz bereiken met een kabelbaan met gondels met een glazen bodem. Eenmaal boven kun je het Sagenpaviljoen bezoeken en via de zomerrodelbaan naar beneden sjezen!

De mooiste wandelroutes in de Harz

De onbetwiste nummer 1 van de wandelroutes in de Harz is de Harzer Hexenstieg van Ostenrode naar Thale (95 km). Je wandelt door diepe bossen, langs steile rotsen en schitterende stuwmeren. Ook voert de wandeling over de Brocken (1141 meter) en de langste hangbrug van Duitsland. Onderweg kun je de Rübelander grotten bezoeken. Aan het einde van de tocht geniet je van een overweldigend uitzicht over het Bodetal. Overige mooie wandelroutes in de Harz zijn: de Harzer Baudensteig (100 km), de Selketal Stieg (75 km) en de Karstwanderweg Südharz (200 km).

Uitzicht op de Brocken in de Harz