Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!

Beklim de Dom en maak een rondvaart

 
 
Home / Artikelen / Dagje Utrecht? We tippen de 6 must-visits!
 

De stad Utrecht is een klein middeleeuws stadje, dat ooit de belangrijkste stad van Nederland was. Maar ook nu bruist Utrecht en is perfect voor een stedentrip. Geniet van een kop koffie op het oude Domplein, beklim de Dom Toren en bewonder de stad Utrecht van bovenaf! Slenter langs de grachten en in de vele zijstraatjes, liggen de meest aparte winkeltjes. Is het weer wat minder, dan is ‘Hoog Catharijne’ ideaal. Maak een rondvaart over de grachten en bij mooi weer is het ook goed toeven, op een van de vele terrasjes. We tippen de 6 must-visits!

Een weekendje weg naar Utrecht? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Utrecht. We tippen de beste hotelaanbieders.

Aanrader! Voordeeluitjes.nl heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher.nl heeft diverse goede hotels in Utrecht. Ook leuk! Een vakantiepark nabij Utrecht

Botanische Tuinen

Struinen tussen de planten en kruiden kan bij de Oude Hortus, de oude botanische tuin van de Universiteit Utrecht is gelegen in het centrum van Utrecht. Een oase van rust waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de dag, op nog geen tien minuten lopen van de Dom. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de vele plant- en boomsoorten. Je vindt er kassen met (tropische) palmen en  orchideeën, een kruidentuin vol met medicinale kruiden en een winkel en tuincafé Botanica. Adres: Budapestlaan 17,  van 1 maart -1 december dagelijks geopend.

De Dom van Utrecht

Het beklimmen van de ruim 112 meter hoge Domtoren in hartje Utrecht is een echte aanrader, maar wel vermoeiend: je moet namelijk 465 treden beklimmen om uiteindelijk van het uitzicht te kunnen genieten. Onderweg stop je op elke verdieping om de schitterende oude ruimtes te bekijken. Je moet wel een redelijke conditie hebben om de top te kunnen bereiken. Gelukkig kun je na afloop uitrusten bij één van de vele cafés en restaurants, die rondom de Dom zijn gelegen.

De wijk Lombok

Lombok is een ontzettend leuke, hippe wijk met de multiculturele Kanaalstraat en schattige zijstraatjes vol koffietentjes en winkels met bomvol exotische specialiteiten, snuisterijen en delicatessen. Een kleurrijke wijk met ondernemende mensen die bijzondere producten uit alle windstreken verkopen. Voor vele Utrechtenaren dé plek om in de middagpauze een Turkse pizza te scoren bij een van de vele Turkse bakkertjes. En waar je je ook bevindt in de wijk; je kunt de houtzaagmolen niet missen. De Ster torent namelijk overal bovenuit.

Varen over de Utrechtse Oudegracht

Utrecht staat natuurlijk bekend om haar bijzondere grachten en op een zonnige dag is er niets leuker dan met een boot, gondel of waterfiets de grachtengordel te verkennen. Bekijk de Domstad op een hele nieuwe manier en verken de Oudegracht. Bootjes met toeristen varen af en aan tussen overvolle terrassen. Al eeuwen vormt de Utrechtse Odegracht het bruisende middelpunt van deze Middeleeuwse stad. Behalve vroeg in de ochtend: dan is het juist een oase van rust.

Castellum Hoge Woerd

In een van de nieuwste stukjes Utrecht is een deel van de oudste geschiedenis van de stad te vinden: archeologisch museum Castellum Hoge Woerd. Hier bevindt zich het Romeinse schip De Meern I. Ook kun je er zien hoe in dit gebied de mensen 3000 jaar geleden woonden en werkten. De geschiedenis wordt er tot leven gewekt met alledaagse voorwerpen zoals kledingspelden, potten en munten. Bezoek ook zeker het café bij het museum. Adres: Hoge Woerdplein 1

De vijf kwartieren (shoppen)

In het hart van Utrecht ligt het historische Domkwartier, met rondom het Domplein de historische winkelstraten. In het Museumkwartier vind je de bekendste musea van Utrecht, terwijl het prachtige Stadhuiskwartier een gevarieerd aanbod van winkels en horeca heeft. Utrechters noemen dit deel ook wel het best bewaarde winkelgeheim van de stad. Het levendige Universiteitskwartier beschikt over veel koffiebarretjes en lunchtentjes. Maar wie echt voor het winkelen komt, moet in het Vredenburgkwartier zijn, met grote winkelketens en speciaalzaken.