Wat te doen in Delft? Alle highlights!

Delfts blauw, de Oude- en Nieuwe Kerk en het Vermeer Centrum

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Delft? Alle highlights!
 

Delft is een stad vol verrassingen. De sterke band met de Koninklijke familie is niet te negeren. Al ver terug in de tijd was dit de plek waar de ‘Oranjes’ graag verbleven. Ook op het gebied van kunst is Delft groot. Zo was Delft de thuishaven van de schilder Johannes Vermeer. Ook het Delfts blauw aardwerk heeft grote aantrekkingskracht. De geschiedenis wordt levend gehouden in goed bewaard gebleven monumenten. Dit alles maakt een bezoek aan Delft de moeite waard! We tippen de beroemdste bezienswaardigheden in Delft.

Een weekendje weg naar Delft? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Delft. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher heeft goede hotels nabij Delft. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Delft ideaal

Wat te doen in Delft: Bezoek het Vermeer Centrum

De beroemde schilder Johannes Vermeer (1632-1675) was afkomstig uit Delft. Hij werd ook wel ‘de meester van het licht’ genoemd. In het Vermeer Centrum krijg je een blik in het persoonlijke leven van de schilder. Je kunt hier de reproducties van zijn schilderijen bekijken, je krijgt inzicht in hoe de schilder met licht werkte en kun je zijn liefdesboodschappen ontdekken. Het is zelfs mogelijk om in één van zijn werken te stappen om zijn werkwijze te ervaren!

Stadhuis van Delft

Het Stadhuis van Delft is een echte blikvanger! Het stadhuis werd rond 1200 gebouwd, maar brandde in 1618 af. Enkel de toren ‘Het Steen’ bleef over. Het nieuwe stadhuis werd hieromheen gebouwd naar een ontwerp van Hendrik de Keyser. Het is gebouwd in een Hollandse renaissancestijl. De oude toren ‘Het Steen’ is in de vakanties te bezichtigen; deze toren werd gebruikt als gevangenis. Hier werd onder meer de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangengehouden.

Museum Prinsenhof

Het Prinsenhof was voorheen het Sint-Agathaklooster. Van 1572 tot 1584 verbleef Willem van Oranje hier regelmatig. Dit is bovendien de plek waar hij werd vermoord door Balthasar Gerards. Het museum focust zich op drie hoofdthema’s: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Meesters in innovatie. Leer meer over beroemde Delftenaren als Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot en hoe de handel, techniek en wetenschap in Delft opbloeide en de stad en Nederland vooruithielp.

Delfts blauw

Wie ‘Delft’ zegt, zegt ‘Delfts Blauw’! Dit beroemde aardewerk is hét symbool van Delft. Ga daarom zeker naar een van de aardewerkfabrieken. Hier kun je bekijken hoe Delfts blauw aardewerk gemaakt wordt. Bezoek bijvoorbeeld aardewerkfabriek Royal Delft, een fabriek die stamt uit de 17de eeuw. Of ga langs bij aardewerkfabriek Delft Pottery de Delftse Pauw, de Aardewerkfabriek De Candelaer of het aardewerkatelier De Blauwe Tulp. Je kunt ook de keramiekroute volgen langs Delfts blauwe kunst.

De Oude Kerk

Bewonder in de Oude Kerk, die dateert uit 1246, de gebrandschilderde ramen met intense kleuren en Bijbelse afbeeldingen. Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de orgels, preekstoelen, epitafen en kroonluchters. Verder telt de Oude Kerk twee torens, waarvan één scheefgezakte toren. Vandaar ook de bijnaam ‘De Scheve Jan’. In de kerk bevinden zich de graven van vele beroemdheden, waaronder van de zeevaarders Piet Hein en Maarten Tromp en de schilder Johannes Vermeer.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is onlosmakelijk verbonden met het Koninklijk Huis. Toen Willen van Oranje in 1584 overleed was zijn vestigingsplaats Breda bezet door de Spanjaarden en werd hij in de Nieuwe Kerk in Delft begraven. Onder zijn paalgraf liggen de grafkelders van de Koninklijke familie. Bewonder tevens de glas-in-lood ramen. De toren van de kerk is 108,75 m hoog en is daarmee na de Utrechtse Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Beklim de toren en geniet van het uitzicht.

Weekendje Delft: Blijf slapen

Er is zoveel te zien en te doen in Delft dat je dit niet allemaal in één dag gedaan krijgt. Blijf daarom lekker slapen in Delft! De meeste hotels zijn perfect gelokaliseerd voor het verkennen van Delft. Daarnaast zal het je nergens aan ontbreken: gastvrije service, comfortabele hotelkamers en suites en uitstekende horecavoorzieningen.

Reserveren kan bij Booking: Check hier de prijzen van hotels in Delft