Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Delft? 12x de tofste tips!

Laatste update op 18 juni 2024 door Jozet

Delft is een mooi stad waar je gemakkelijk één of twee dagen kunt vertoeven dankzij de fijne mix van geschiedenis, kunst en cultuur. Het centrum met zijn geplaveide straten en oude grachten is prachtig en compact, waardoor je Delft uitstekend te voet kunt verkennen. Breng een bezoek aan het drukbezochte Vermeer Centrum, beklim de toren van De Nieuwe Kerk en bewonder Delft van bovenaf. Ook een bezoek aan de aardewerkfabriek Royal Delft is een aanrader. Maak een boottocht over de grachten en volg de street art route. Maar Delft heeft nog veel meer te bieden.

Het Stadhuis op de Grote Mark in Delft Schildering op de keramiekroute, Delft

Wat te doen in Delft? De 5 mooiste activiteiten in Delft

Delft is een van die Nederlandse steden waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Er is van alles te bewonderen. De vijf mooiste activiteiten van Delft op een rij.

1. Vermeer Centrum: de meester van het licht

De beroemde schilder Johannes Vermeer (1632-1675) was afkomstig uit Delft. Hij werd ook wel ‘de meester van het licht’ genoemd. In het Vermeer Centrum krijg je een blik in het persoonlijke leven van de schilder. Je kunt hier de reproducties van zijn schilderijen bekijken, je krijgt inzicht in hoe de schilder met licht werkte en je kunt zijn liefdesboodschappen ontdekken. Het is zelfs mogelijk om in één van zijn werken te stappen om zijn werkwijze te ervaren!

Het Vermeer Centrum is één van de populairste bezienswaardigheden in Delft. Vermijd lange wachttijden en koop je ticket van tevoren via Getyourguide.

2. Bewonder het indrukwekkende Stadhuis

Het Stadhuis van Delft is een echte blikvanger! Het werd rond 1200 gebouwd, maar brandde in 1618 af. Enkel de toren ‘Het Steen’ bleef over. Het nieuwe stadhuis werd hieromheen gebouwd naar een ontwerp van Hendrik de Keyser. Het is gebouwd in een Hollandse renaissancestijl. De oude toren ‘Het Steen’ is in de vakanties te bezichtigen; deze toren werd gebruikt als gevangenis. Hier werd onder meer de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangengehouden.

3. Duik de geschiedenis in bij Museum Prinsenhof

Het Prinsenhof was voorheen het Sint-Agathaklooster. Van 1572 tot 1584 verbleef Willem van Oranje hier regelmatig. Dit is bovendien de plek waar hij werd vermoord door Balthasar Gerards. Deze kogelgaten zijn nog zichtbaar. Het museum focust zich op drie hoofdthema’s: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Meesters in innovatie. Leer meer over beroemde Delftenaren, waaronder Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Ontdek eveneens hoe de handel, techniek en wetenschap opbloeide en de stad en Nederland vooruithielp.

Ingang Museum Prinsenhof Kogelgaten in Museum-Prinsenhof, de plek waar Willem van Oranje vermoord is

4. De Oude Kerk in het hart van Delft

Bewonder in de Oude Kerk, die dateert uit 1246, de gebrandschilderde ramen met intense kleuren en Bijbelse afbeeldingen. Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de orgels, preekstoelen, epitafen en kroonluchters. Verder telt de Oude Kerk twee torens, waarvan één scheefgezakte toren. Vandaar ook de bijnaam ‘De Scheve Jan’. In de kerk bevinden zich de graven van vele beroemdheden, waaronder van de zeevaarders Piet Hein en Maarten Tromp en de schilder Johannes Vermeer.

5. De Nieuwe Kerk met koninklijke allure

De Nieuwe Kerk is onlosmakelijk verbonden met het Koninklijk Huis. Toen Willen van Oranje in 1584 overleed was zijn vestigingsplaats Breda bezet door de Spanjaarden en werd hij in de Nieuwe Kerk in Delft begraven. Onder zijn paalgraf liggen de grafkelders van de Koninklijke familie. Bewonder tevens de glas-in-lood ramen. De toren van de kerk is 108,75 m hoog en is daarmee na de Utrechtse Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Beklim de toren en geniet van het uitzicht.

De Nieuwe en ook Oude Kerk van Delft zijn geopend voor bezichtiging. Hiervoor heb je wel een ticket nodig. Ook dit kun je kopen via Getyourguide

Weekendje Delft? Check deze aanbieders

Souvenirs van Meisje met de Parel

7x De leukste activiteiten in Delft

Zin in een leuke activiteit in Delft? Ook daar weten we wel raad mee. Door een van de volgende avonturen aan te gaan, dompel je je nog meer in de unieke sfeer van deze stad.

  • Een van de leuke activiteiten in Delft is een boottocht door de eeuwenoude grachtengordel. Dit biedt een unieke blik op deze historische stad. Bewonder het oude stadscentrum, terwijl de kapitein vertelt over de rijke geschiedenis, Johannes Vermeer, Delfts Blauw en de Oost-Indische handelsmaatschappij. Weer of geen weer? Dat maakt niets uit, want er zijn ook overdekte rondvaartboten.
  • Wie ‘Delft’ zegt, zegt ‘Delfts Blauw’! Dit beroemde aardewerk is hét symbool van Delft. Breng een bezoek aan Royal Delft, een aardewerkfabriek uit 1653, die nog steeds Delfts Blauw maakt volgens de eeuwenoude traditie. Neem een kijkje bij het productieproces, bewonder de collectie met unieke exemplaren van Delfts blauw aardewerk. Het is ook mogelijk om een schilderworkshop te volgen.
  • Wil je graag een boeiende stadswandeling? Dan spreekt de keramiekroute langs Delfts blauwe kunst je vast aan. Deze unieke Delftse Keramiekwandeling neemt je mee langs keramische kunstwerken in de openbare ruimte, diverse musea en plateelbakkerijen.
  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal. Op deze manier verken jij Delft op jouw eigen manier en in jouw eigen tijd.
  • Je kunt ook lekker winkelen in Delft! De historische binnenstad biedt hiervoor het ideale decor. Struin langs de mooie grachten met unieke winkels en hippe boetiekjes. Bekende straten om te shoppen zijn de Oude en Nieuwe Langendijk. Ben je op zoek naar grote ketens? Ga dan naar het moderne winkelgebied De Zuidpoort. Ook de Markt mag je niet missen; hier vindt op donderdag, al sinds de 13de eeuw, de Delftse warenmarkt plaats.

Leuk: enkele bezienswaardigheden in Delft zijn gratis

Je kunt gratis de Stadstuin Prinsenhof binnenwandelen en plaatsnemen op een bankje. De Prinsentuin is misschien niet heel groot, maar het is een leuke afwisseling als je door het centrum van Delft struint. Delft heeft ook veel street art; kriskras door het historische centrum van Delft vind je prachtige kleurrijke schilderingen en keramiekkunst. De route is 3.9 km en vind je langs de route 11 kunstwerken. Als je deze route wilt wandelen, kijk dan bij: delft.com/street-art-route

De Prinsetuin Delft

Weekendje Delft? Boek een hotel in Delft

Er is zoveel te zien en te doen in Delft dat je dit niet allemaal in één dag gedaan krijgt. Blijf daarom lekker slapen! De meeste hotels zijn perfect gelokaliseerd voor het verkennen van de stad. Daarnaast zal het je nergens aan ontbreken: gastvrije service, comfortabele hotelkamers en suites en uitstekend ontbijt. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals Voordeeluitjes, Fletcher of Booking.com.

Weekendje Delft? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland