Wat te doen in Den Haag? Dé 13 must-visits!

Het Binnenhof, het Mauritshuis, Madurodam en Panorama Mesdag

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  Wat te doen in Den Haag? Dé 13 must-visits!
 

Den Haag is een van de populairste steden van Nederland. Niet verwonderlijk want de politieke hoofdstad van ons land herbergt veel moois. Absolute aanrader tijdens een dagje Den Haag is een bezoekje aan het Binnenhof en Paleis Noordeinde. Of wat dacht je van Madurodam en het Omniversum? Een unieke verzameling schilderijen van Hollandse meesters, vind je in het Mauritshuis. Ook een uitstapje naar het strand is zo gemaakt. Kortom, een bezoekje aan Den Haag zal je compleet verrassen, met een veelzijdig aanbod aan bezienswaardigheden.

Bezoekje Den Haag – blijf slapen

Den Haag is een van de populairste steden van Nederland. Niet verwonderlijk want de politieke hoofdstad herbergt veel moois.

Wat te doen in Den Haag – het Binnenhof

Het Binnenhof, de Ridderzaal, het Torentje van de minister-president en de Hofvijver in Den Haag liggen vlakbij het station. Ze behoren tot de meest herkenbare plaats van Nederland. Via het beroemde toegangspoortje op het historische Binnenhof stap je midden in het hart van onze democratie, want dit is de plek waar de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal vergaderen. Dankzij de altijd aanwezige toeristen, pers en haastende ministers is er hier bovendien altijd wat te beleven.

Het Mauritshuis

In het hart van Den Haag ligt het Mauritshuis. De wereldberoemde collectie bevat het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument bevatten meesterwerken als Meisje met de parel van Vermeer, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter. Zelfs in het trappenhuis dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt hangen de wanden vol met interessante werken. En kijk ook naar de plafonds…

Het Vredespaleis

Het Haagse Vredespaleis is het enige Vredespaleis ter wereld: hier wordt daadwerkelijk gewerkt aan vrede en worden geschillen tussen landen op een vreedzame manier opgelost. Een paar weekenden per jaar, in de zomerperiode en rond de jaarwisseling, kunnen bezoekers terecht voor rondleidingen in dit bijzondere gebouw, dat behoort tot het nationale Nederlandse erfgoed. Het is dan mogelijk de bijzondere cadeaus te aanschouwen die het paleis van landen wereldwijd ontvangen heeft, evenals de rechtszaal van het Internationaal Gerechtshof.

Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning, gelegen in hartje Den Haag. In de zomermaanden wordt het opgesteld voor het publiek en kunnen bezoekers niet alleen buiten maar ook binnen alles bekijken. Van koninklijk servies tot  geloofsbrieven, van het befaamde balkon tot de Koninklijke Stallen. In de paleistuin bevindt zich het Koninklijk Huisarchief. Het paleiscomplex is overigens ook virtueel te bezichtigen via Google Street View. De rondleidingen zijn populair en snel volgeboekt. Bij interesse – reserveer tijdig!

Koninklijke tuin

De Paleistuin van Den Haag is een van de verborgen pareltjes van Den Haag. Wat ooit de tuin van Paleis Noordeinde was, is nu een stadspark met bloemperken, fonteinen, hagen en vijvers. De tuin is open voor bezoekers, maar dat weet niet iedereen. Als je op zoek bent naar een rustig plekje tijdens je dagje Den Haag, dan is dit een aanrader! Wandel langs het natuurschoon en de kunstwerken en ga picknicken. Adres: Prinsessewal, 2514, Den Haag. Open van 8.00 t/m 18.00 uur. Op maandag gesloten!

Haagse Markt

De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland en behoort zelfs tot de grootste markten van Europa. Het is een ontmoetingsplek van vele culturen. Naast dagelijkse boodschappen zoals groente en fruit, diverse koffie- en theesoorten, kaas en kruiden kun je er terecht voor buitenlandse specialiteiten zoals kokosballen bij de Haagse Marktbakker, empanadas met chimicurri bij de kraam met Zuid-Amerikaanse producten en olijven, noten en gedroogd fruit in het Midden-Oosterse gedeelte. Bij diverse kramen kun je bovendien proeven.

Haagse grachtengordel

Verken Den Haag ook eens vanaf het water. Varend over de Haagse grachtengordel leer je alles over Den Haag en passeer je de leukste plekjes en mooiste parken van de stad. Vaar langs het huis van de beroemde landschapschilder uit de Gouden Eeuw, Jan van Goyen, het Haagse Weeshuis en de Om en Bij armenhofjes. De meest besproken wijk van Den Haag, de Schilderswijk, ziet er vanaf het water opeens heel anders uit. De boottochten vinden plaats tussen april en oktober en varen rondom het centrum van Den Haag. Opstappen bij de Bierkade.

Beklimming Haagse Toren

De zeskantige Haagse kerktoren van de Grote Kerk, de Sint Jacobstoren, is al eeuwen een belangrijk uitkijkpunt dat het mooiste panorama over Den Haag biedt. Sinds kort is deze toren opengesteld voor publiek en kan iedereen met een goede conditie de bijna 300 treden beklimmen, onder begeleiding van een gids. Van bovenaf zie je de Noordzee, het Kurhaus hotel, het Vredespaleis, Paleis Noordeinde, Het Haagse Bos, het Binnenhof, de nieuwe skyline van de stad en in de verte zelfs Delft.

Urban Farmers

Een boerderij midden in Den Haag, op het dak van het voormalig kantoorgebouw De Schilde. Dat is stadsboerderij Urban Farmers. Voor wie eenmaal op de zesde etage is, gaat er een nieuwe wereld open. Er worden namelijk groenten verbouwd en vissen gekweekt. Jawel, op het dak! De producten worden aan restaurants en strandtentjes geleverd, maar bezoekers kunnen er ook terecht. Maandelijks is er namelijk een markt. Daarnaast kun je mee met een rondleiding, waarbij je groenten mag proeven en oogsten.

Panorama Mesdag

Wie in Den Haag is, moet zeker het panoramaschilderij, dat 360 graden in het rond gaat en 14 meter hoog is, gaan bewonderen. Het vormt het hoogtepunt van Museum Panorama Mesdag. De audiotour maakt ook de rest van het museum interessant voor volwassenen; je leert meer over het leven van Mesdag en zijn vrouw. Ook de film over de geschiedenis is boeiend. Al met al een must voor iedereen die van realistische en impressionistische schilderkunst houdt.

Madurodam

Bezoek de miniatuurstad Madurodam, waar zelfs de kleinsten onder ons zich reuzen voelen. Met behulp van ruim 700 maquettes is Nederland in het klein nagebouwd, geheel op schaal. Je ziet er historische stadscentra, woonwijken, wegen, landerijen en nog veel meer. Voor kinderen zijn er verschillende interactieve onderdelen: ze kunnen containers verplaatsen in de haven, een vliegtuig besturen, windmolens laten draaien en nog veel meer. Op Madurodam bevinden zich ook nog twee restaurants en een speeltuin.

Wat te doen in Den Haag – ga shoppen

In het centrum van Den Haag vind je een grote diversiteit aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden. Absolute winkellocatie is het historisch ‘Hofkwartier’ en de ‘Keizerstraat’ met talloze grote modeketens als de Bijenkorf en H&M, boetieks en vintagezaken in elke prijsklasse. Daarbij zijn de winkels elke dag geopend, dus ook op zondag kun je winkelen. Boek- en antiekliefhebbers kunnen elke donderdag hun hart ophalen op het Lange Voorhout en het Plein. Elke donderdag is hier een grote boeken- en curiosa markt.

Wat te doen in Den Haag – naar het strand

Den Haag ligt direct aan de Noordzee en het strand. De kust is maar liefst 11 kilometer lang en is er ongeacht het seizoen altijd wat te doen. Proef een vers visje in de haven en relax in een van de fijne strandpaviljoens zoals ‘Strandpaviljoen Zuid’ waar je kan ontbijten, lunchen en dineren. Vanaf begin maart tot eind oktober zijn de strandpaviljoens geopend. Ook kinderen zullen zich op het strand kostelijk vermaken: zandkastelen bouwen, zwemmen en schelpen zoeken.

Lees ook: Wat te doen in Scheveningen? Alle highlights!

Meer tips voor een weekendje Den Haag? Lees ook:

10 x slapen in het centrum van Den Haag


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.