Wat te doen in Haarlem? Alle highlights!

Maak een rondvaart en bezoek de drukbezochte zaterdagmarkt

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Haarlem? Alle highlights!
 

Haarlem is de stad van de Grote Kerk, de drukbezochte zaterdagmarkt en de gezellige terrasjes. Bezoek er het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, of wandel door het Haarlemmerhout, het monumentale stadspark van Haarlem. Altijd leuk is ook een rondvaart door de grachten, je krijgt dan direct een goede indruk van de geschiedenis van Haarlem. Als de avond valt, kun je aanschuiven in een van de vele restaurants. Kortom, Haarlem is perfect voor een city trip! We tippen de fijnste bezienswaardigheden in Haarlem.

Een weekendje weg naar Haarlem? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Haarlem. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Ook Fletcher heeft goede hotels nabij Haarlem. Voor gezinnen is een vakantiepark nabij Haarlem ideaal

Het Teylers Museum

Dit oudste museum van het land, daterend uit 1794, herbergt een bijzondere collectie op het gebied van kunst en wetenschap. Er zijn twee zalen met fossielen en mineralen, in een derde zaal vind je natuurkundige instrumenten en er zijn twee schilderijenzalen. Het decor van dit 18e-eeuwse pand, pal aan het Spaarne, is echter minstens zo indrukwekkend. Vergeet niet om even naar boven te kijken wanneer je bij de kassa in de rij staat, want de gevel is zeer imposant.

Rondvaart over de grachten

Voor wie een goed beeld wil krijgen van Haarlem, is een rondvaarttocht een absolute aanrader. Een goede schipper, een fluisterende motor en een relaxte vaartocht langs alle mooie en onbekende plekjes van Haarlem. Wat wil je nog meer? Vanaf de rondvaartboot krijg je bovendien een goede indruk van de geschiedenis van de stad. In diverse talen wordt een toelichting bij de meeste markante punten gegeven, aangevuld met extra informatie door de schipper die zeer boeiend kan vertellen.

De Jopenkerk

De Jopenkerk is een begrip in Haarlem. Het voormalige kerkgebouw biedt een prachtige entourage voor een brouwerij, café en restaurant dat zijn eigen Jopenbiertjes brouwt en serveert. Het restaurant boven is knus en intiem. Beneden heeft het eetcafé een kleine kaart. Ook met kinderen kun je hier prima naartoe, bijvoorbeeld na een bezoekje aan de naastgelegen bioscoop. Je kunt binnen of buiten aan het Hortusplein zitten. Een heerlijke plek om te genieten van een hapje en een drankje.

De Haarlemse Hofjes

Achter zware deuren en verscholen toegangspoorten vind je de Haarlemse Hofjes met schattige huisjes en fraaie tuinen. De verschillende hofjes, gebouwd als opvang voor ouderen en bejaarde vrouwen, herinneren ons nog steeds aan vervlogen tijden. De kleine woningen liggen aan een als tuin ingericht binnenhof. Je kunt er zelf wandelen, of een wandeling maken onder leiding van een plaatselijke gids. Hij vertelt over de geschiedenis van  het Hof van Bakenes, het Luthershofje, het Teylers Hofje en het Brouwershofje.

Frans Hals Museum

Het Frans Hals museum bevat niet alleen een interessante collectie schilderijen, maar ook een interessante geschiedenis. Het gebouw werd in de 17e eeuw gebouwd als oudemannenhuis. Na 1810 werd het verbouwd tot burgerweeshuis en ruim een eeuw later tot museum, vernoemd naar Frans Hals. Daartoe is het gebouw meerdere keren onder handen genomen, delen zijn gesloopt en in vroeg 17e eeuwse stijl heropgebouwd. De museumzalen liggen nu rondom een binnentuin, waar 400 jaar geleden de oude mannen van het zonnetje genoten.

De Grote Markt

De Grote Markt, volgens sommigen het mooiste plein van Europa, wordt ook wel de huiskamer van Haarlem genoemd. Het is één van de gezelligste pleinen van Nederland, gelegen in een groot voetgangersgebied in het centrum van de stad. Op de vele terrasjes kun je lekker eten en borrelen, met vrijwel altijd zicht op de kerk Sint Bavo. Rondom het marktplein liggen prachtige gebouwen nog in de oude stijl. Op maandag en zaterdag staan er marktkraampjes.