Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Haarlem? 10x de leukste tips

Haarlem is de stad van de Grote Kerk, de drukbezochte zaterdagmarkt en de gezellige terrasjes. Bezoek zeker het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, of wandel door het Haarlemmerhout, het monumentale stadspark van Haarlem. Altijd leuk is ook een rondvaart door de grachten, je krijgt dan direct een goede indruk van de geschiedenis van de stad. Als de avond valt, kun je aanschuiven in een van de vele restaurants. Kortom, de perfecte bestemming voor een citytrip! We tippen hier de mooiste bezienswaardigheden in Haarlem!

Wat is leuk om te doen in Haarlem? De 5 must-sees

Wil je je stedentrip Haarlem goed beginnen, dan mag je de volgende bezienswaardigheden niet missen. Deze pareltjes reflecteren de charme van deze stad. Je zult ontdekken dat Haarlem een bijzondere mix van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid biedt.

1. De Grote Markt als huiskamer van Haarlem

De Grote Markt, volgens sommigen het mooiste plein van Europa, wordt ook wel de huiskamer van Haarlem genoemd. Het is zonder meer één van de gezelligste pleinen van Nederland, gelegen in een groot voetgangersgebied in het centrum van de stad. Op de vele terrasjes kun je lekker eten en borrelen, met vrijwel altijd zicht op de kerk Sint-Bavo. Rondom het marktplein liggen prachtige gebouwen nog in de oude stijl. Op maandag en zaterdag staan er marktkraampjes. Dit is je ideale beginpunt om de authentieke sfeer van de stad te ervaren.

2. Het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum is het oudste museum van het land, daterend uit 1794! Het herbergt een bijzondere collectie op het gebied van kunst en wetenschap. Er zijn twee zalen met fossielen en mineralen. In een derde zaal vind je natuurkundige instrumenten en daarnaast er zijn er ook nog twee schilderijenzalen. Het decor van dit 18de eeuwse pand, pal aan het Spaarne, is minstens zo indrukwekkend. Vergeet niet om even naar boven te kijken wanneer je bij de kassa in de rij staat, want de gevel is zeer imposant! Via Getyourguide kun je vooraf je tickets al kopen, zodat je direct kunt doorlopen.

3. Een biertje drinken in de Jopenkerk

De Jopenkerk is een begrip in Haarlem. Het voormalige kerkgebouw biedt een prachtige entourage voor een brouwerij, café en restaurant dat zijn eigen Jopenbiertjes brouwt en serveert. Het restaurant boven is knus en intiem. Beneden heeft het eetcafé een kleine kaart. Ook met kinderen kun je hier prima naartoe, bijvoorbeeld na een bezoekje aan de naastgelegen bioscoop. Je kunt binnen of buiten aan het Hortusplein zitten. Een heerlijke plek om te genieten van een hapje en een drankje.

4. Verken de Haarlemse Hofjes

Achter zware deuren en verscholen toegangspoorten vind je de Haarlemse Hofjes met schattige huisjes en fraaie tuinen. De verschillende hofjes, gebouwd als opvang voor ouderen en bejaarde vrouwen, herinneren ons nog steeds aan vervlogen tijden. De kleine woningen liggen aan een als tuin ingericht binnenhof. Je kunt er zelf doorheen wandelen of een wandeling maken onder leiding van een plaatselijke gids, die je graag meer vertelt over de geschiedenis van het Hof van Bakenes, het Luthershofje, het Teylers Hofje en het Brouwershofje.

5. Kunst kijken in het Frans Hals Museum

Het Frans Hals museum bevat niet alleen een interessante collectie schilderijen, maar ook een interessante geschiedenis. Het gebouw werd in de 17de eeuw gebouwd als oudemannenhuis. Na 1810 werd het verbouwd tot burgerweeshuis en ruim een eeuw later tot museum, vernoemd naar Frans Hals. Daartoe is het gebouw meerdere keren onder handen genomen, delen zijn gesloopt en in vroeg 17de eeuwse stijl heropgebouwd. De museumzalen liggen nu rondom een binnentuin, waar 400 jaar geleden de oude mannen van het zonnetje genoten. Via GetYourGuide kun je van tevoren tickets kopen, inclusief een audiogids

Weekendje Haarlem? Check deze aanbieders

5x De leukste activiteiten in Haarlem

Kun je niet genoeg krijgen van Haarlem? Dat begrijpen we helemaal, daarom vatten we hier ook de leukste activiteiten in deze stad voor je samen. Met deze unieke belevingen ervaar je Haarlem op zijn best!

  • Om een goed beeld van Haarlem te krijgen, is een rondvaart door de grachten een absolute aanrader. Je vaart op ontspannen wijze langs alle bekende en onbekende plekjes van Haarlem, terwijl je ondertussen kunt luisteren naar boeiende verhalen! Je krijgt binnen korte tijd een goede indruk van de geschiedenis van de stad.
  • Duik dieper in de geschiedenis van Haarlem door deel te nemen aan een begeleide wandeltocht. Op elke straathoek wacht een verhaal. De gids voert je mee terug naar de roerige geschiedenis van Haarlem, beroemd om zijn tulpen, linnen en bier. Ontdek hoe Haarlem in de Nederlands Gouden Eeuw de parel van Holland was.
  • Wil je zonder gids een stadswandeling maken door Haarlem? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal. Op deze manier verken jij Haarlem op jouw eigen manier en in jouw eigen tijd.
  • Haarlem, gelegen in Noord-Holland, staat ook bekend om zijn windmolens. Het is daarom een goed idee om tijdens je bezoek een rondleiding te volgen door Molen De Adriaan. In de molen is een museum en je gids vertelt alles over de functie en de werking van windmolens.
  • Ben je in het voorjaar 2 of 3 dagen in Leiden en dol op bloemen? Dan is dit retourticket vanaf Leiden Centraal Station inclusief een ticket tot Keukenhof, een aanrader. Een rechtstreekse bustransfer brengt je tot aan de ingang van de Keukenhof en natuurlijk ook weer terug.
  • Shoppen in Haarlem is iets buitengewoons! Hier kun je namelijk ‘ouderwets’ winkelen in de Gouden Straatjes. Deze sfeervolle winkelstraatjes liggen rond de Grote Markt. Je treft er conceptstores, ambachtelijke speciaalzaken, exclusieve design zaken en vintage winkels aan. Het gaat om de volgende zeven straatjes: de Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Anegang, Gierstraat, Kleine Houtstraat en Schagchelstraat.

Weekendje Haarlem? Boek een hotel in Haarlem

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Haarlem. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Haarlem, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een Fletcher hotel? Zoek je een all-in arrangement? Kijk dan bij Voordeeluitjes. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Haarlem ideaal.

Weekendje Haarlem? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland