Wat te doen in Maastricht? De absolute to-do’s

Het Vrijthof, museums, shoppen en veel gezellige terrasjes

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  Wat te doen in Maastricht? De absolute to-do’s
 

Wil je Maastricht bezoeken dan heb je aan een dag niet voldoende! Een weekendje Maastricht is een beter idee. Want deze bourgondische stad herbergt veel bezienswaardigheden, talloze gezellige terrasjes en veel eetgelegenheden. Winkelen kan in de Stokstraat. Hier tref je winkels van grote modemerken, maar ook talrijke boetieks. Tel daarbij het historische centrum en je krijgt een fantastische citytrip bestemming. Lekkerwegtips heeft de absolute must-visits voor een weekendje Maastricht op een rijtje gezet.

Weekendje Maastricht – blijft slapen

Bezienswaardigheden in Maastricht – Vrijthof

Het Vrijthof is hét plein van Maastricht! Het is het grootste plein in het centrum van de Limburgse hoofdstad, vooral bekend vanwege de imposante en schitterende St. Servaasbasiliek en vinden er tal van evenementen plaats, zoals het Preuvenemint, de zomerconcerten van André Rieu en de kerstmarkt. Hier proef je Limburg op zijn best in de vele gezellige eetgelegenheden, waar de heerlijkste (streek)gerechten op de menukaart staan. Goed toeven is het ook op een van de vele terrasjes.

Rondvaart Maastricht

Bekijk Maastricht eens vanaf het water. Op deze wijze maak je op een heel andere manier kennis met deze prachtige stad. Passagiersschepen van de Rederij Stiphout verzorgen een groot aantal lijndienst boottochten. Deze variëren van een korte rondvaart op de Maas tot een complete dagtocht naar Luik (B). Of laat je meevoeren naar de historische binnenhaven, langs de St. Pietersberg, richting Luik en Visé. Tijdens de boottochten kun je lunchen en smullen van een stuk echte Limburgse vlaai. Afvaartlocatie: Maaspromenade 58, Maastricht.

Het Bonnefantenmuseum

Om een bezoek aan het Bonnefantenmuseum kun je niet heen. Vanaf de Servaasbrug valt je oog direct op het kenmerkende museumgebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het museum heeft een uiteenlopende collectie, van oude schilderkunst en sculptuur tot hedendaagse kunst, evenals wisseltentoonstellingen. Ook kinderen hoeven zich hier niet te vervelen; het museum biedt leuke kinderactiviteiten aan. In de zomer kun je op sommige dagen de toren beklimmen. Een mooi uitzicht over Maastricht is dan gegarandeerd!

Natuurhistorisch Museum Maastricht

In het Natuurhistorisch Museum maak je kennis met de natuur rondom Maastricht. Je staat oog in oog met de reusachtige mosasaurus Bèr, ontdekt fossiel vissen uit de Krijtzee en bekijkt in het aquarium vissen uit de huidige Limburgse beken. Voor bezoekers van de mergelgroeven en mijnbouw is dit de plaats om de goede reconstructies van de gevonden Mosasaurussen te zien. Verder heeft het museum een leuke film en een namaak ondergrondse vuursteenmijn. Adres: De Bosquetplein 7, Maastricht.

Jekerkwartier – Bisschopsmolen

Wil je wat anders dan de historische binnenstad? Ga dan naar het Jekerkwartier om de echte verrassingen van Maastricht te ontdekken. Geniet hier onder meer van kunst, speciaalzaakjes en veel handgemaakte creaties. Je kunt shoppen in kleine boetiekjes, galerieën of hippe nieuwe concept stores. In het Jekerkwartier ligt ook de Bisschopsmolen, de oudst draaiende watermolen van Nederland. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen, om er vervolgens heerlijke broden en vlaaien met te bakken. Een aanrader!

Maastricht underground

Onder Maastricht en in de omgeving hiervan ligt een grottenstelsel van 80 kilometer lang met maar liefst 8000 gangen. Ooit is Napoleon hier nog doorheen gelopen! Maastricht Underground verzorgt vele rondleidingen door de grotten en organiseert er regelmatig leuke activiteiten. Ook is het mogelijk om het fort op de Sint Pietersberg te bezoeken, daterend uit 1701. Ooit diende het ter bescherming van de stad, dankzij de strategische ligging en het goede uitzicht. Tegenwoordig is het fort opengesteld voor publiek.

De Helpoort

De Helpoort is een voormalige stadspoort, onderdeel van de eerste middeleeuwse stadsmuur van Maastricht en gelegen in het Jekerkwartier. De poort dateert uit het tweede kwart van de 13e eeuw en is daarmee de oudste bestaande stadspoort van Nederland. Je kunt een nauw trapje omhoog naar de eerste verdieping, waar een kleine tentoonstelling is ingericht over de historie van Maastricht en in het bijzonder over de stadswallen. Op de tweede verdieping wordt een video gedraaid over de geschiedenis van Maastricht.

Het Preuvenemint

Het Preuvenemint is het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland. Vier dagen lang in de laatste week van augustus verandert het Vrijthof in één groot gezellig café. De naam Preuvenemint is een samenvoeging van de Maastrichtse woorden preuve (proeven) en evenemint (evenement). Diverse restaurants en cateraars laten bezoekers tijdens ’t Preuvenemint proeven van alledaagse producten tot exclusieve gerechten. Het evenement is vrij toegankelijk, voor de hapjes en drankjes moet je uiteraard betalen.

Wat te doen in Maastricht – ga shoppen

Het grote winkelaanbod maakt Maastricht een walhalla voor shoppers. Je kunt er zeven dagen per week winkelen in zowel grote, bekende ketens als kleine, unieke boetiekwinkeltjes. Het Stokstraatkwartier is de intieme, sfeervolle high-end shopwijk van Maastricht met smalle straatjes en stijlvolle boetiekjes. Zou het weer wat minder zijn? In het shoppingcenter Brusselse Poort, Entre Deux en Mosae Forum blijf je droog tijdens een regenbui. Gaat je voorkeur uit naar meer authentieke winkels, dan moet je in het stadsdeel Wyck zijn.

Lekker eten

Kenmerkend voor Maastricht is de Bourgondische gezelligheid. Het aanbod aan terrasjes en eetgelegenheden is groot. De bekendste plek om een terrasje te pikken is ‘het Vrijthof’. Maar door heel Maastricht zijn veel verschillende eetgelegenheden te vinden. Leuk om te doen is de ‘Proef Maastricht-wandeling’ van de VVV. Je komt dan langs een aantal smakelijke hotspots van Maastricht. In augustus vindt ‘Het Preuvenement plaats, dit is een vierdaags culinair festijn op het Vrijthof.

Bereikbaarheid van Maastricht

Maastricht is prima bereikbaar met de auto. Er zijn voldoende parkeergarages, maar zoals in veel steden is parkeren niet goedkoop! Met de trein naar Maastricht is een prima alternatief. Station Maastricht ligt op zo’n 16 wandelminuten vanaf het Vrijthof. Tijdens deze wandeling, wandel je over de Sint Servaasbrug en kom je langs gezellige winkelstraatjes. Om een indruk te krijgen van deze wandeling kun je hier de ‘Google map‘ openen van deze wandeling.

Meer tips voor een weekendje Maastricht? Lees ook:

Hotels in Maastricht – 7 heerlijke slaapadresjes
Slapen tussen design in Maastricht
Magisch Maastricht. Een aanrader!


Ook voor een all-inclusive vakantie kun je in Nederland terecht. Lekkerwegtips is op zoek gegaan naar goede all-in vakantieaanbieders, zodat jij onbezorgd kunt genieten.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.