Wat te doen in Middelburg: 8 must visits

Wandel en geniet van het historisch centrum

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Middelburg: 8 must visits
 

Middelburg heeft een rijke geschiedenis. Een groot deel van de stad werd verwoest tijdens een bombardement in 1940. Echter, nog tijdens de oorlog begonnen de inwoners van Middelburg met de herbouw van de stad. Veel historische panden werden in oude glorie hersteld. Langs de kaaien liggen prachtige herenhuizen, in het centrum ligt een enorme abdij en bezoek ook het bijzondere stadhuis. Ontdek je graag meer van Zeeland? Middelburg is de perfecte uitvalsbasis om de andere delen van Zeeland te verkennen. Ook de Zeeuwse stranden zijn nooit ver weg.

Een weekendje weg naar Middelburg? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Middelburg. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Of wat dacht je van het Super-de-luxe 4-sterren hotel Fletcher Middelburg? Voor gezinnen is een vakantiepark nabij Middelburg ideaal

De Vismarkt

In het centrum van Middelburg ligt de Vismarkt – een pittoresk pleintje met kasseien en grote linden en kastanjebomen. En misschien wel het mooiste plekje van Middelburg. Aan het pleintje ligt een gezellige koffie & thee drinkerij, met een terras, waar het bij zonnig weer goed toeven is. Ook ligt er een expositieruimte met hedendaagse kunst. Daarnaast is er elke donderdag van eind juni tot eind september een kunst- en ambachtenmarkt. Elke eerste zaterdag van de maand is er ook een rommelmarkt.

Het Stadhuis van Middelburg

In 2009 is het stadhuis van Middelburg uitgeroepen tot het op een na mooiste gebouw van Nederland. Je zou dan ook niet zeggen dat het prachtige, laatgotische gebouw tijdens de oorlog grotendeels verwoest is. Nog tijdens de oorlog zijn de inwoners van Middelburg echter gestart met de herbouw van Middelburg. Ook het grote stadhuis werd gerestaureerd en in oude glorie hersteld. De gotische hal inspireert tegenwoordig vele lokale en internationale kunstenaars. Zij exposeren met installaties en experimentele kunst.

De Lange Jan beklimmen

De Middelburgse abdij  telt vijf torens. Eentje ervan wordt de Lange Jan genoemd. De 90,5 meter hoge abdijtoren kijkt namelijk uit over Middelburg, net als een Lange Jan. Om zelf van dit uitzicht te kunnen genieten, moet je maar liefst 207 treden beklimmen. Bij mooi weer kun je vanaf de Lange Jan niet alleen het historische centrum van bovenaf bekijken, maar zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien. Onder in de toren kun je ook een bezoek brengen aan het Zeeuws Museum.

Rondvaart door het historische centrum

Middelburg staat bekend om de prachtige oude grachten. Bekijk de stad eens vanuit een ander perspectief middels een rondvaart door het historische centrum. Al varend in een open boot kunnen je genieten van het aanzicht van historische panden en pakhuizen die stammen uit het rijke Middelburgse VOC-verleden. De gidsen geven deskundige informatie over de cultuurhistorie van Middelburg. Opstappen: Achter de Houttuinen 39 –  van 1 april t/m 1 november.

De jachthaven van Middelburg

Maak een wandeling langs prachtige oude panden en karakteristieke witte bruggetjes bij de jachthaven. Deze sfeervolle stadshaven ligt midden in het historische centrum. Boodschappen doen, winkelen of een restaurant of eetcafé bezoeken kan allemaal binnen loopafstand van de haven. De schepen liggen aan één van de historische loskades, vlak bij de voormalige VOC pakhuizen. Waan je even terug in de tijd en ervaar hoe vroege de schepen van de VOC zich hier voorbereidden op de wereldwijde tochten over de zeeën.

Het Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum is gevestigd in een gedeelte van de abdij van Middelburg. De geschiedenis van Zeeland is hier in chronologische volgorde uitgestald in de vorm van Zeeuwse wandtapijten, schilderijen, kunstvoorwerpen, streekdrachten en zeldzame schatten uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Steeds is er een mix van antieke en moderne vormgeving. Je kunt deelnemen aan een van de rondleidingen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Ook is er een museumwinkel en een restaurant.

Kuiperspoort (hofje)

De oude straatjes van Middelburg brengen je een klein beetje terug in de tijd. Er zijn vele oude hofjes die karakteristiek zijn voor de stad, zoals de Kuiperspoort, een stukje goed bewaarde geschiedenis. Zoals de naam al doet vermoeden was hier vroeger het Kuipersgilde gevestigd. Het schitterende hofje is gelegen in een smal, onopvallend steegje dat gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden. De gebouwen stammen voornamelijk uit de tweede helft van de zestiende eeuw.

Wat te doen in Middelburg: Ga winkelen

Naast een rijk verleden met veel historische bezienswaardigheden, kun je in Middelburg ook prima winkelen! De grootste winkelstraat is de Lange Delft, met grootte winkelketens, zoals C&A, Coolcat, de Hema en H&M.  Zoek je bijzondere winkeltjes en boetiekjes. Dan kunnen we de Korte Geere aanraden. Op zondag zijn de winkels overigens gesloten. Wel is er de eerste zondag van de maand koopzondag.

Weekendje Middelburg: Blijf slapen! Middelburg biedt voldoende hotels voor een nachtje, een weekendje of een paar dagen weg. Vanuit deze hotels in de binnenstad van Middelburg, kun je ook gemakkelijk de omgeving verkennen of een bezoekje brengen aan de vele Zeeuwse stranden. 

Reserveren kan bij Booking: Check hier de prijzen van hotel in Middelburg