Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Nijmegen? 10x de leukste tips!

Nijmegen, de oudste stad van Nederland, betovert je met haar rijke geschiedenis, bruisende centrum en prachtige ligging aan de Waal. Het is ook de thuisbasis van de beroemde Wandelvierdaagse. In het centrum kun je urenlang rondslenteren; zowel grote warenhuizen als bijzondere boetiekjes zijn er goed vertegenwoordigd. Voor een rustmomentje moet je in het Kronenburgerpark zijn! Of kuier over de Waalkade en geniet van de voorbijvarende boten met de Waalbrug op de achtergrond.

Wat is leuk om te doen in Nijmegen? De 5 must-sees

Waar moet je beginnen tijdens je stedentrip Nijmegen? We helpen je graag op weg in deze schitterende stad. We hebben hier de top 5 aan must-sees in Nijmegen voor je geselecteerd.

1. De Grote Markt met de Boterwaag

De Grote Markt is een goed startpunt voor je ontdekkingstocht door Nijmegen. Dit is een gezellig plein en het kloppende hart van de stad. De historische Boterwaag trekt met zijn prachtige gevel meteen de aandacht. Dit gebouw stamt uit de 17de eeuw en het ontwerp is van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het deed toentertijd dienst als waaggebouw voor het wegen en verhandelen van boter. De waagmeester zorgde dat alles in goede banen werd geleid. Een gedeelte van de waag heeft ook dienstgedaan als vleeshal. Momenteel huist er een horecagelegenheid.

2. Museum Het Valkhof: leer alles over de Romeinse stad Nijmegen

Ooit was Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland. In het Museum Het Valkhof reis je terug naar de bijzondere tijd van het oude Rome. Duik in de details van het Romeinse leger en van het dagelijkse leven in Romeins Nijmegen. Je leert daarnaast ook meer over de steentijd en het leven in de middeleeuwen. Bewonder talloze archeologische voorwerpen en zowel oude als moderne kunst. Hier maak je een ware reis door de tijd. Op enkele stappen van dit museum ligt de Valkhofkapel of Sint-Nicolaaskapel uit 1030, een van de oudste gebouwen van Nederland. Al dit moois vind je in het Valkhofpark met een schitterend uitzicht over de Waal.

3. Hortus Nijmegen; een botanische tuin en theetuin

De Hortus in Nijmegen, gelegen in het schilderachtige park Brakkenstein, is niet alleen een botanische tuin, maar ook een charmante theetuin. Het werd aangelegd in een bestaand sterrenbos, dat al voorkomt op kaarten uit de 18de eeuw. Naast de botanische tuin ligt de arcadische tuin met een kijktuin, pluktuin en een educatieve tuin. De tuin ligt op loopafstand van de universiteit. Het is er heerlijk rustig wandelen te midden van de mooie, diverse natuur. De tuin is vrij toegankelijk en in de zomermaanden worden er regelmatig allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Adres: d’Almarasweg 22d

4. De Sint-Stevenskerk en de kanunnikenhuisjes

De Sint-Stevenskerk torent hoog boven Nijmegen uit en vestigt daarom meteen de aandacht op zich. De bouw van de kerk startte in 1254 en groeide uit tot een prachtig en machtig bouwwerk. Zo was Nijmegen onder Karel van Gelre een essentieel handelscentrum in Europa. Ondanks de zware beproevingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, herrees de Sint-Stevenskerk in de wederopbouwperiode. Niet alleen de buitenkant is imposant, bekijk ook binnen het monumentale Königorgel, de schitterende kroonluchters en de fraaie gotische ramen. Naast deze kerk liggen kanunnikenhuisjes. De kanunniken waren verantwoordelijk voor het bestuur van de kerk. Vandaag de dag zijn er winkeltjes in deze huizen gevestigd.

5. De Honig Fabriek, een culturele en gastronomische ontmoetingsplek

Aan de Waal bevindt zich de voormalige Honig Fabriek, inmiddels bekend als Het Honig Complex. Dit is nu een verzameling van creatieve bedrijfjes, een galerie en diverse eettentjes. De fabriek zelf is getransformeerd in ruimtes waar meerdere restaurants gevestigd zijn en er is zelfs een beachvolleybalveld. Je kunt er lunchen of lekker wat drinken, een expositie bekijken of gewoon een fijne wandeling maken over het terrein. Vanuit hartje centrum is de Honig Fabriek een klein half uurtje lopen. Adres: Zuideinde 74-100.

Weekendje Nijmegen? Check deze aanbieders

5x De leukste activiteiten in Nijmegen

Ben je op zoek naar nog meer belevenissen in Nijmegen? Geen probleem, want er zijn nog veel leuke andere activiteiten te ondernemen. Laat je verrassen door een scala aan mogelijkheden voor een onvergetelijke ervaring.

  • Maak vanuit Nijmegen een riviercruise over de Waal, met zicht over de mooie skyline van de stad. Er zijn zelfs riviertochten met een pannenkoekenbuffet, waardoor deze cruise ook superleuk is voor kinderen. Aan boord is tevens een speelkamer aanwezig.
  • Wil je een stadswandeling maken door Nijmegen? Dan is de innovatieve CityAppTour perfect! Deze zelfgeleide stadswandeling werkt via een app op je eigen smartphone. Naast een gedetailleerde kaart, foto’s en filmpjes, vertelt een audiogids bij ieder punt van de route een interessant verhaal.
  • Midden in Nijmegen, vlak bij het station en de Lange Hezelstraat, ligt het Kronenburgerpark waar je kunt rondwandelen en relaxen. Beklim ook het rondeel naast de Kronenburgertoren, voor een mooi uitzicht over het park, de vijver en Stadsdeel Nijmegen West. Er is eveneens een hertenkamp. Adres: Kronenburgersingel.
  • Ontdek wellicht het best bewaarde geheim van Nijmegen: op een warme zomerdag genieten op een van de Waalstrandjes. Ideaal om te zonnebaden, te picknicken, zandtaartjes te bakken en het bewonderen van voorbijvarende boten op de Waal. Let op: zwemmen is strikt verboden, vanwege de gevaarlijke stroming.
  • Kuieren over de Waalkade behoort ook tot de zalige belevenissen in Nijmegen. Op de autoluwe Waalkade kun je genieten van het uitzicht op de voorbijvarende boten met de Waalbrug op de achtergrond. Er zijn ook aangename terrassen. De kunstwerken, zoals Het Labyrinth, De Januskop en De Wachteres, geven de kade nog meer charme.

Shoppen in Nijmegen

Tot slot, als je graag winkelt, ook dan is Nijmegen een perfecte bestemming! De stad telt maar liefst 400 winkels. Niet alleen de grote warenhuizen zijn vertegenwoordigd, maar ook speciaalzaken en kleine boetiekjes zijn er in overvloed. De winkelstraat waar je zeker eens doorheen moet wandelen, is de Marikenstraat. Hier vind je bekende grote modemerken, gezellige eetgelegenheden en boetiekjes. De openingstijden zijn heel ruim, donderdagavond is het koopavond en regelmatig zijn er ook koopzondagen.

Weekendje Nijmegen? Boek een hotel in Nijmegen

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Nijmegen. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Nijmegen, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een Fletcher hotel? Zoek je een all-in arrangement? Kijk dan bij Voordeeluitjes. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Nijmegen ideaal.

Weekendje Nijmegen? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

Weekendje weg met Pasen? Paas-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland