Ommen: Een sfeervol Hanzestadje aan de Vecht

Een leuke winkelstad en bezoek zeker het Tinnen Figuren Museum

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Naar een stad  /  Ommen: Een sfeervol Hanzestadje aan de Vecht
 

Ommen is een historisch stadje aan de Vecht, dat in het verleden dienst deed als handelsstad. Nu is het een leuke winkelstad en je kunt hier interessante musea bezoeken, zoals het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum Ommen en het Fietsmuseum. Of stap op de fiets en volg een van de vele mooie fietsroutes door de omgeving. Een boottocht over de Vecht is eveneens een aanrader. We tippen hieronder de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Ommen en omgeving.

Weekendje Ommen: blijf slapen

Wat te doen in Ommen: Stap op de boot naar Dalfsen

Iets wat je zeker moet doen als je in Ommen bent, is de boot nemen naar Dalfsen. Diverse rederijen bieden boottochten aan. Je vaart over de Vecht door de prachtige natuur en langs Landgoed Rechteren naar Dalfsen. Onderweg vaar je ook door de monumentale sluis van Vilsteren: een bijzondere ervaring! Ook Dalfsen is de moeite waard om te verkennen. Het is een gezellig en sfeervol stadje met winkels en terrasjes. Vooral de warenmarkt van Dalfsen, die elke donderdagochtend plaatsvindt, is populair.

Nationaal Tinnen Figuren Museum

Ommen is vooral bekend vanwege het Nationaal Tinnen Figuren Museum dat hier te vinden is. Het beschikt over een collectie van meer dan 100.000 tinnen figuren. Deze figuren vertellen bijzondere verhalen over zowel de Europese geschiedenis als de nationale- en streekgeschiedenis. Naast het bewonderen van de bijzondere tentoonstellingen, is er ook van alles te doen. Wat dacht je van een demonstratie tingieten? De kinderen kunnen tinnen figuren beschilderen, een wandschildering puzzel maken of een speurtocht doen.

Streekmuseum Ommen

Een bezoek aan het Streekmuseum Ommen is pure nostalgie! Dit museum huist in de molen Den Oordt en in een tolhuis. Hier worden voorwerpen uit de streek tentoongesteld, waaronder klederdracht, een uurwerk uit de oudste kerk van Ommen en een 19de eeuwse brandspuit. Prachtig om te zien zijn de nagemaakte huistafereeltjes en het oude schoolklasje. De molen werkt nog steeds en is van binnen te bewonderen. In het oude tolhuis vind je werkplaatsen met oude ambachten.

Winkelen in Ommen

Dat je voor een geslaagd middagje winkelen niet altijd in een grote stad hoeft te zijn, dat ervaar je in het kleine Hanzestadje Ommen! In het gezellige centrum vind je naast enkele winkels van bekende grote winkelketens, vooral ook veel leuke kleine winkeltjes van lokale ondernemers. De sfeervolle straatjes en steegjes rond de kerk van Ommen zorgen voor een mooi decor. Kom na het shoppen tot rust op een van de terrasjes of in een van de cafeetjes!

Fietsmuseum

In 2017 werd in het centrum van Ommen het Fietsmuseum Ommen geopend. De ideale locatie, want de omgeving van Ommen is zeer populair voor het maken van mooie fietstochten. Breng voor, tijdens of na een mooie fietstocht in de omgeving eens een bezoek aan dit museum. Je kunt hier een uitgebreide collectie aan fietsen bekijken. Denk aan historische fietsen, bakfietsen, werkfietsen en toerfietsen. Daarnaast treft je hier ook unieke fietsverzamelobjecten en een collectie aan historische kleding.

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.