Zoek lekker weg inspiratie!

Wat is er te doen in Scheveningen? 9x de leukste tips

Scheveningen is met zijn lange en brede zandstrand, de gezellige strandpaviljoens en bruisende boulevard een zeer populaire bestemming voor een vakantie of weekendje aan zee. Daarbij maakt het seizoen niet uit: zomer of winter! Luieren en zonnen in de zomer en uitwaaien op het strand in de herfst en winter. Lekker winkelen, een visje eten, naar het Circustheater of wandel over de Pier. In Scheveningen is altijd wat te beleven!

Wat is leuk om te doen in Scheveningen? De 5 must-sees

Scheveningen is een kustplaats met allure waar je een bijzondere mix van bezienswaardigheden tegenkomt. Van de historische Atlantikwall bunkers tot indrukwekkende kunstschatten. Of ontdek de fascinerende dierenwereld in zee.

1. Ervaar de bedrijvigheid in de haven van Scheveningen

De haven van Scheveningen barst van de bedrijvigheid. Op zondag varen de kotters uit om op zee vis te vangen. Op vrijdag komen ze terug en start het laden, lossen en veilen van de vis. Een hele bezienswaardigheid! Rondom de jachthaven liggen diverse restaurants en eetcafés van waaruit je dit tafereel kunt bekijken. Verschillende rederijen verzorgen in de zomermaanden rondvaarten op de Noordzee. De Watertaxi vaart van de Dr. Lelykade via de Jachthaven en de Kantine Visafslag naar het Zuiderstrandtheater, zodat een rondje haven mogelijk is.

2. Duik in de verrassende onderwaterwereld van Sea Life

Sea Life bevindt zich aan de boulevard van Scheveningen, waar je de fascinerende onderwaterwereld tot in detail ontdekt. In het indrukwekkende Noordzee aquarium bewonder je niet alleen roggen, maar ook een imposante stierkophaai. De Voelpoel biedt de mogelijkheid om verschillende zeediertjes aan te raken, waaronder zeeanemonen. In het Amazonia aquarium zwemmen schildpadden, piranha’s en kleurrijke vissen. Buiten hebben pinguïns en otters hun eigen verblijf. Naast dagelijkse presentaties zijn er kinderactiviteiten, waaronder een speurtocht. Laat je betoveren door de pracht van de onderwaterwereld bij Sea Life Scheveningen. Tickets voor Sea Life kun je online kopen via Getyourguide.

3. Muzee Scheveningen met kunst en alles over het dierenleven in zee

Muzee Scheveningen bestaat uit twee gedeeltes. In het cultuurhistorische deel zijn schilderijen en tekeningen te zien rondom de visserij. Ook wordt de geschiedenis van het vissersdorp getoond. Het zeebiologisch gedeelte bevat een overzicht van het wonderlijke dierenleven in zee, een grote collectie schelpen vanuit de hele wereld en een tropisch zeeaquarium. Erg bijzonder is bovendien dat je een kijkje kunt nemen in een voormalig vissersschip, om zo te ervaren in wat voor erbarmelijke omstandigheden de vissers hun werk moesten doen.

4. Museum Beelden aan Zee met eigentijdse moderne kunst

Dit bijzondere museum lijkt op een schelp, maar dat ontdek je pas als je binnenstapt. Het fascinerende ontwerp is van de architect Wim Quist. De collectie varieert van portretten tot levensgrote beelden. Jaarlijks vinden hier diverse exposities plaats met de focus op internationale moderne beeldhouwkunst. Het centrale thema in dit museum is de mens. Al eeuwenlang trachten kunstenaars zowel de fysieke verschijning als de psyche middels kunst te doorgronden. Ze maken hiervoor gebruik van een scala aan materialen, waaronder steen, keramiek, brons, ijzer, maar ook piepschuim, plastic, glas en textiel.

5. Atlantikwall Museum: stap binnen in bunkers uit de WOII

Het Atlantikwall Museum, gelegen in Scheveningen, behoort tot een van de opmerkelijke musea die je beslist moet bezoeken. Hier kun je bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bezichtigen. Je vindt dit museum op de Badhuisweg in Scheveningen. De bunkers zijn zoveel mogelijk naar oorspronkelijke staat ingericht, waardoor je kunt ervaren hoe het hier in oorlogstijd echt was. Zo kun je hier onder meer authentieke voorwerpen bekijken van zowel Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten. Er is zowel een commandobunker als een manschappenbunker.

Weekendje Scheveningen? Check deze aanbieders

4x De leukste activiteiten in Scheveningen

Wil je leuke activiteiten ondernemen, ook dan ben je in Scheveningen op de juiste plek. We helpen je hier graag op weg met de leukste tips.

  • Durf jij in het hoge reuzenrad van 50 meter te stappen? Het is gebouwd aan de Pier in Scheveningen en biedt een geweldige mogelijkheid om Den Haag van bovenaf te bekijken. Stijg op naar een hoogte van 50 meter en geniet van het prachtige uitzicht over de Noordzee en het strand. Als je geluk hebt, kun je zelfs Rotterdam zien.
  • Wat dacht je van uitgaan in Scheveningen? Sluit een dagje strand af met een goed feestje in het Holland Casino, het Circustheater of de Pathé bioscoop. Of ga swingen in een van de bars of discotheken, bijvoorbeeld Crazy Piano’s. Samen met het Kurhaus zijn dit de hotspots.
  • Stap aan boord van de Boulevardtrein die dagelijks rijdt van juli tot augustus en alleen in het weekend van april tot oktober. In dit halfopen treintje geniet je van een tocht langs de Boulevard, de beroemde Seinpostduin, de havens en het historische dorp van Scheveningen. Tijdens de rit vertelt de chauffeur interessante weetjes en feiten over het Scheveningen van toen en nu.

Het geweldige strand van Scheveningen

Vooral ook het strand en de boulevard behoren tot de hoogtepunten van Scheveningen. Geniet zomer en winter van zon, zee, strand en de zilte zeelucht. Het strand vanaf het Kurhaus tot de haven heet het Noorderstrand, maar word ook wel het ‘Zwarte Pad’ genoemd, vanwege de mensenmassa’s die in de zomer over de boulevard slenteren. Zoek je rust? Ga dan naar het Zuiderstrand, tussen Scheveningen en Kijkduin. Je bereikt het Zuiderstrand, oftewel het stille strand, via het havenkwartier met cafés en restaurants. Op het Zuiderstrand is het echter vrijwel nooit druk, zelfs niet in de zomervakantie. Er zijn wel enkele beachclubs en strandtenten. Je komt hier vooral de ‘locals’ tegen. Leuk om te melden, is dat Theo Jansen hier regelmatig aan één van zijn Strandbeesten werkt!

Weekendje Scheveningen? Boek een hotel in Scheveningen

Scheveningen beschikt over prachtige hotels. Kies bijvoorbeeld voor één van de luxe hotels waar je als gast compleet in de watten wordt gelegd. Je kunt natuurlijk ook de nacht doorbrengen in een wat eenvoudiger hotel en volop genieten van wat de bruisende badplaats te bieden heeft. De boulevard is altijd dichtbij, met gezellige terrasjes en uitstekende restaurants. Bovendien is het goed toeven op het strand. Luieren in het zand of lekker uitwaaien bij een westenwind. Bekijk hiervoor aanbiedingen op websites zoals VoordeeluitjesFletcher of Booking.com. Voor gezinnen is een vakantiepark in Scheveningen ideaal.

Weekendje Scheveningen? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

19x De mooiste kinderhotels van Nederland