Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Zutphen? 9x de leukste tips!

Is Zutphen een mooie stad om te ontdekken? Ja, hoewel Nijmegen en Arnhem vaak de voorkeur krijgen voor een stedentrip, is Zutphen een geweldig alternatief. Deze eeuwenoude Hanzestad straalt een buitengewone sfeervolle sfeer uit. De perfect bewaarde historische gebouwen vormen het hart van de stad. De kronkelende straten, intieme hofjes en pittoreske pleinen dragen bij aan de unieke sfeer van Zutphen. Bovendien zijn er fascinerende musea en bezienswaardigheden te ontdekken of stap in een fluisterboot en ontdek Zutphen vanaf het water.

Wat is leuk om te doen in Zutphen? De 5 must-sees

Verken de charme van Zutphen met onze selectie van vijf onmisbare bezienswaardigheden. Van eeuwenoude kerken tot historische hofjes en boeiende musea, ontdek de rijke geschiedenis en culturele schatten van deze sfeervolle stad.

1. De betoverende Berkelpoort

Aan de oostkant van het centrum van Zutphen ligt de Berkelpoort, een van de ware must-sees tijdens je stedentrip Zutphen. Deze fotogenieke poort dateert uit de 14de eeuw en overbrugt als waterpoort de Berkelrivier. De poort is grondig gerestaureerd en is nu in zijn volle glorie te bewonderen. De middeleeuwse uitstraling geeft je bezoek aan Zutphen extra charme. Tip: bezoek deze bezienswaardigheid in de ochtend wanneer de opgaande zon de poort vanuit het oosten verlicht. Dit levert betoverende kiekjes op! Deze poort is ook vanaf het water te bewonderen tijdens een tocht in een fluisterboot.

2. Het Stedelijk Museum biedt een kijkje in de geschiedenis

Leer Zutphen en de lange geschiedenis van deze stad kennen in het Stedelijk Museum Zutphen. Sinds maart 2017 huist dit museum in het rijksmonument Hof van Heeckeren midden in het centrum van de stad. De collectie bestaat uit talloze schilderijen, prenten, textiel, speelgoed, kunstnijverheid en historische en archeologische voorwerpen. Het museum is vooral ook trots op zijn unieke collectie aan Zutphens zilver. Er worden rondleidingen gegeven en je kunt nagenieten in de museumlounge, -café en -tuin.

3. Ontdek de verborgen Hofjes van Zutphen

Zin om even te ontsnappen aan de drukte van de stad? Ga dan op ontdekkingstocht langs de hofjes van Zutphen. Maak een mooie wandeling langs de diverse hofjes en ervaar de oase van rust in de stad. De hofjes zijn in verschillende tijden en voor verschillende doeleinden gebouwd. Zo zijn er bijvoorbeeld liefdadigheidshofjes uit de 13de tot 19de eeuw en exploitatiehofjes uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit het begin van de 20ste eeuw. Wil je weten waar de Hofjes in Zutphen liggen, klik dan hier voor een plattegrond.

4. Bewonder 800 jaar bouwpracht in de St. Walburgiskerk

In deze prachtkerk maak je een reis door 800 jaar bouwgeschiedenis. Het oudste gedeelte van de St. Walburgiskerk dateert uit de 11de eeuw, het grootste deel stamt uit de eerste helft van de 13de eeuw en het uiterlijk van nu dateert uit de 16de eeuw. Een echte topbezienswaardigheid is het beroemde Henrick Bader orgel. Bij de kerk hoort ook de Librije, een oude kettingbibliotheek uit 1561. Er bestaat maar één andere vergelijkbare bibliotheek in Italië. Daarnaast kun je ook, mits het weer het toelaat de Walburgistoren beklimmen.

5. Nederlandse kunstparels in Museum Henriëtte Polak

Henriëtte Polak (1893-1974) liet zich door kunstenaar Joop Sjollema (1900-1990) overtuigen een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst. Het museum opende in 1975 haar deuren. In het museum vind je werken van onder andere: Constant Nieuwenhuis, Kees Maks, Wim Oepts, Kees Verwey, Jan Wiegers en Nicolaas Wijnberg. Uniek aan dit museum is dat je via het Digitale Depot zelf een selectie kunt maken uit het depot en je eigen tentoonstelling kunt samenstellen, die dan op de museumwanden wordt weergegeven.

Hotels in Zuthpen? Check deze aanbieders

4x De leukste activiteiten in Zutphen

Naast historische charme biedt de stad boeiende activiteiten. Ervaar de sfeer met een tocht per fluisterboot, geniet van zoetigheden op het chocoladefestival en verken diverse winkels voor een complete stedentrip Zuthpen.

  • Tijdens een rondvaart met een fluisterboot vaar je langs diverse historische trekpleisters van de Hanzestad Zutphen. De schipper, of in dit geval beter gezegd de ‘Fluisteraar’, vertelt je bijzondere weetjes. De ‘Fluisteraars’ zijn allemaal vrijwilligers met hart voor de stad. Een unieke belevenis voor alle leeftijden! Bij de steiger aan het Rijkenhage kun je opstappen. Meer info lees je op fluisterboot-zutphen.nl.
  • Een van de manieren om de historische pracht van Zutphen te verkennen is via een stadswandeling. Ontdek de juweeltjes van de stad met een gids, die je alle bijzondere weetjes vertelt. Of ga met de kinderen schatzoeken samen met Jan en Jutte! Er zijn diverse stadswandelingen en een kinderspeurtocht uitgezet. Voor meer informatie ga je naar Stadswandelingen in Zutphen.
  • In Zutphen kun je tijdens het chocoladefestival smikkelen van overheerlijke chocolade. De hele binnenstad is dan één groot chocoladewalhalla. Gerenommeerde chocolatiers uit heel Nederland bieden hun producten aan en er vinden chocolade demonstraties plaats. Je kunt oneindig smullen van talloze lekkernijen: bonbons, pannenkoeken en wafels met chocolade, chocoladetaarten, etc. Of wat dacht je van het laten zetten van een chocolade tattoo?
  • Zutphen biedt het ideale decor voor gezellig shoppen. Struin door smalle steegjes, langs historische panden en kom uit op charmante pleintjes. Je vindt hier vooral originele kledingzaakjes, authentieke bakkerijtjes en souvenirwinkels, waar het heerlijk rondsnuffelen is. Grote zaken zijn schaars. Dat maakt je dagje winkelen extra sfeervol. De kans is groot dat je unieke producten en hebbedingetjes tegenkomt. Laat je verrassen!

Weekendje Zuthpen? Boek een hotel in Zuthpen

Verleng je verblijf door te overnachten in een hotel in Zutphen. Of je nu kiest voor een hotel in het centrum of een rustigere locatie aan de rand van Zutphen, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een Fletcher hotelVoordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Voor gezinnen is een vakantiepark in Zuthpen ideaal.

Weekendje Zuthpen? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland