Wat te doen in Zutphen? De 6 must-sees!

Fluisterbootjes, Hofjes, shoppen en beklim de Walburgistoren

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Zutphen? De 6 must-sees!
 

Zutphen is misschien niet een voor de hand liggende stedentrip bestemming. We denken vaak eerst aan steden als Nijmegen en Arnhem, maar Zutphen is een geweldig alternatief! Deze oude Hanzestad ademt een en al sfeer uit. Er zijn vele goed bewaard gebleven historische panden. De smalle straatjes, hofjes en pleintjes dragen bij aan de unieke charme van Zutphen. Bovendien zijn er ook enkele interessante musea en bezienswaardigheden te bezoeken of stap in een fluisterboot. Shoppen is hier ook niet mis! De 6 must-see in Zutphen!

Een weekendje weg naar Zutphen? Blijf slapen in een van de vele goede hotels in Zutphen. We tippen de beste hotelaanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in hotelarrangementen. Ook Fletcher heeft fijne hotels nabij Zutphen. Voor gezinnen is een vakantiepark rondom Zutphen ideaal

Wat te doen in Zutphen: Bezoek het Stedelijk Museum

Leer Zutphen en de lange geschiedenis van de stad kennen in het Stedelijk Museum Zutphen. Sinds maart 2017 huist dit museum in het rijksmonument Hof van Heeckeren midden in het centrum van de stad. De collectie bestaat uit talloze schilderijen, prenten, textiel, speelgoed, kunstnijverheid en historische en archeologische voorwerpen. Het museum is vooral ook trots op zijn unieke collectie aan Zutphens zilver. Er worden rondleidingen gegeven en kun je nagenieten in de museumlounge, -café en -tuin.

Chocoladefestival

Chocolade liefhebbers opgelet! Ook dit jaar kun je weer smikkelen van overheerlijke chocolade tijdens het chocoladefestival! De gehele binnenstad van Zutphen is dan één groot chocoladewalhalla. Gerenommeerde chocolatiers vanuit geheel Nederland, tonen hun lekkerste producten en vinden er chocolade demonstraties plaats. Natuurlijk kun je ook smullen van heel veel chocolade: oneindig veel bonbons, pannenkoeken en wafels met chocolade, chocoladetaarten en kun je zelfs een chocolade tattoo laten zetten.

De Hofjes van Zutphen

Zin om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, ga dan op ontdekkingstocht langs de hofjes van Zutphen. Maak een mooie wandeling langs de diverse hofjes en ervaar de oase van rust in de stad. De hofjes zijn in verschillende tijden en voor verschillende doeleinden gebouwd. Zo zijn er bijvoorbeeld liefdadigheidshofjes uit de 13de tot 19de eeuw en exploitatiehofjes uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit het begin van de 20ste eeuw. Wil je weten waar de Hofjes in Zutphen liggen, klik dan hier voor een plattegrond.

De St. Walburgiskerk

In deze prachtkerk maak je een reis door 800 jaar bouwgeschiedenis. Het oudste gedeelte van de St. Walburgiskerk dateert uit de 11de eeuw, het grootste deel stamt uit de eerste helft van de 13e eeuw en het uiterlijk van nu dateert uit de 16e eeuw. Een echte topbezienswaardigheid is het beroemde Henrick Bader orgel. Bij de kerk hoort ook de Librije, een oude kettingbibliotheek uit 1561. Er bestaat maar één andere vergelijkbare bibliotheek in Italië. Daarnaast kun je ook, mitst het weer het toelaat de Walburgistoren beklimmen.

Museum Henriëtte Polak

Henriëtte Polak (1893-1974) liet zich door kunstenaar Joop Sjollema (1900-1990) overtuigen een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst. Het museum opende in 1975 haar deuren. In het museum vind je werken van onder andere: Constant Nieuwenhuis, Kees Maks, Wim Oepts, Kees Verwey, Jan Wiegers en Nicolaas Wijnberg. Uniek aan dit museum is dat je via het Digitale Depot zelf een selectie kunt maken uit het depot en je eigen tentoonstelling kunt samenstellen, die dan op de museumwanden worden weergegeven.

Fluisterboot Zutphen

Op het water vanuit een fluisterboot beleef je de oude Hanzestad Zutphen op een hele andere manier. Tijdens een rondvaart met een fluisterboot vaar je langs diverse historische trekpleisters van de stad. De schipper, of in dit geval beter gezegd de ‘Fluisteraar’, zal je bijzondere weetjes vertellen over Zutphen en zijn bezienswaardigheden. De ‘Fluisteraars’ zijn allemaal vrijwilligers met hart voor de stad. Een unieke belevenis voor alle leeftijden! Interesse in een rondvaart? Bij de steiger aan het Rijkenhage kun je opstappen. Meer info lees je op fluisterboot-zutphen.nl

Shoppen in Zutphen

Zutphen biedt het ideale decor om gezellig te shoppen. Struin door smalle steegjes, tussen oude historische panden door en kom uit op gezellige pleintjes. Onderweg kom je verrassende boetiekjes en kleine winkels tegen. Grote winkels komt u hier weinig tegen. Dat maakt winkelen in Zutphen extra sfeervol. Daarom ook grote kans dat je tegen unieke producten en hebbedingetjes aan loopt. Je vindt hier originele kledingzaakjes, authentieke bakkerijtjes en souvernierwinkels waar het heerlijk rondsnuffelen is. Laat je verrassen!